Waarom een nieuwe start maken in september heel logisch is

De maand september is voor veel bloggers de aftrap van het nieuwe blog seizoen. Voorbije jaren begon ik op één januari met het nieuwe blog jaar. Dit jaar ga ik mee met de andere bloggers want eigenlijk voelt zo’n nieuwe start in september heel logisch aan.

Hoe dat bij jou zit weet ik niet maar ik vind de maand december niet de meest relaxte maand van het jaar. Daarom begrijp ik ook niet waarom ik dit besluit niet veel eerder heb genomen. Ten eerste is de maand september voor mij sowieso al veel logischer als begin. Ten tweede maak ik het mezelf onnodig lastig om juist in de drukke maand december mijn website en social media op te schonen. Onderhoud en wijzigingen door te voeren en alles wat daarbij komt kijken.

Een natuurlijk ritme

Er was een tijd dat mensen geen maanden, jaren of tijd kenden. In de winter waren de dagen veel korter, vroeg donker en laat licht. Ze hadden geen keus, er kon alleen gewerkt worden als je daglicht had. Er was geen klok dus de stand van de zon was bepalend. Ze leefden in een natuurlijk ritme. De zon, de maan en de seizoenen bepaalden hun dagen. Hoewel dat zowel logisch als effectief is moest er zonodig iemand zijn stempel op het leven drukken.

Maanden en jaren werden bepaald, er werd tijd bepaald aan de hand van de zon en de maan. Ineens had een dag vierentwintig uur en waren er twaalf maanden in een jaar en begon het nieuwe jaar op één januari. Het zal destijds een weloverwogen besluit zijn geweest maar het is voor mij heel onlogisch.

Waarom een nieuwe start in september voor mij zo logisch is

Voor wie hier al langer meedraait is het al bekend. Mijn ADD brein werkt anders dan bij de meeste mensen en wijkt af van wat dus als ‘normaal’ beschouwd wordt. In mijn hoofd is er geen rechte lijn tussen A en B. Mijn brein werkt in een spiraal. Van A naar B lukt me uiteindelijk wel maar met veel omtrekkende bewegingen. Hoe mijn brein werkt is soms zichtbaar in mijn schrijven. Ik stuur wel eens een kaartje naar iemand en dan kan het gebeuren dat die persoon naast een kaart ook gratis fysiotherapie voor de nek erbij heeft gekregen. Ik heb de tekst dan in een spiraalvorm op de kaart geschreven.

Die omtrekkende bewegingen in mijn hoofd vragen dus om structuur en logica anders raak ik de draad kwijt.
Toen de kinderen nog jong waren werd mijn agenda grotendeels bepaald door hun agenda. School, zwemles, speelafspraken, kinderfeestjes, sport, schoolarts, ortho. Je snapt me wel. Destijds was een digitale agenda nog niet aan de orde en schreef je dus alles op. Mijn agenda begon dus op één januari en die van de kinderen bij het aanvangen van het nieuwe schooljaar, ergens rond september dus. Mijn brein kon dat niet aan en dus kocht ik in eerste instantie ook maar een schoolagenda, dat was in elk geval een stuk logischer voor mij.

Daar sta je dan als volwassen vrouw met een tieneragenda

Iets logischer maar het sloot totaal niet aan bij mijn volwassen leven. Het was een betere maar zeker geen gelukkige match. Het was voor mij dan ook een logische stap om mijn eigen agenda in elkaar te knutselen. Gaandeweg perfectioneerde ik de agenda of paste het aan gewijzigde behoefte aan. De laatste jaren is het trouwens heel populair om je eigen agenda te maken. Heel veel mensen hebben behoefte aan een logischer systeem. Misschien heb je al eens gehoord van de term Bullet Journal. Het kan zijn dat ik hier binnenkort een blog over ga schrijven.

Een nieuwe start in september is niet alleen logisch voor mij

September is de maand waarin de meeste huwelijken worden gesloten, mensen ontslag nemen, een echtscheiding aanvragen, besluiten te verhuizen of andere belangrijke beslissingen nemen. De zomervakantie blijkt het ultieme moment waarop mensen de tijd en de rust hebben om na te denken, te ontdekken wat ze anders zouden willen in hun leven en genoeg energie hebben om knopen door te hakken.

De natuur begint in september ook met een nieuwe start. De oude ‘jas’ wordt afgestoten, nieuwe zaden worden gevormd, er wordt een begin gemaakt met de wintervoorraad voedsel, het paringsseizoen gaat van start en zo kan ik nog wel even doorgaan. De herfst is het seizoen voor een nieuwe start, de opmaat naar nieuw leven.

Voor mij is september ook de start van de herfst. Hoewel de maand officieel bij de zomer hoort voelt dat voor mij dus niet zo. De herfst, met stip mijn favoriete seizoen. De geuren en kleuren zijn prachtig. De belofte dat we wat geweest is achter ons kunnen laten en dat er mooie nieuwe dingen aan gaan komen. Zó hoort een nieuw jaar te beginnen. Niet midden in de winter, nog vermoeid van de feestdagen, weinig energie en somber vanwege gebrek aan zonlicht. Donker, somber en lusteloos is niet de ideale start om aan iets nieuws te beginnen naar mijn mening. In september is er periode van rust geweest, heb je tijd gehad om na te denken, nieuwe plannen te maken en ben je weer opgeladen. Dát is het goede moment voor een nieuwe start.

Op meerdere fronten een nieuwe start voor mij

Dit keer besloot ik dus om mijn nieuwe blog jaar ook in september te beginnen in plaats van januari. Ooit ben ik mijn eerste blog overigens ook begonnen in september. Tweeduizendveertien om precies te zijn, inderdaad na een vakantie. Dus heb ik tijdens de zomerstop alle artikelen van dit kalenderjaar naar het archief verplaatst. De website opgeschoond en wat onderhoud en aanpassingen gedaan.

Overigens ben ik in juni al met wat aanpassingen in mijn leven begonnen. De afgelopen tijd heb ik mezelf te weinig gegund om alle emoties van de afgelopen jaren een plekje te geven. Tijdens mijn herstel van een burn-out heb ik met wat hulp een toolbox gecreëerd om mijzelf te helpen functioneren. Helaas heb ik, omdat het een tijdje juist heel goed met me ging, de boel behoorlijk laten versloffen en liep ik de afgelopen tijd behoorlijk vast. Maar als het er op aan komt kun je elke dag, elk moment een nieuwe start maken.

Ik begin de dag dus weer met freewriting, mijn stille tijd en probeer ik meer tijd in de natuur door te brengen. Idealiter kan ik dit combineren en heb ik echt een hele goede start van de dag.

Mijn Instagram heb ik heel drastisch opgeschoond. Dat doe ik overigens vaker maar ik heb nu een nog strengere selectie toegepast. Ik gebruik Instagram als een middel om lezers te trekken. Instagram is geen doel op zich en het aantal volgers is al helemaal geen leidraad.

Nu mijn gebroken rib weer hersteld is ga ik ook een nieuwe start maken met rebound fitness en fietsen.
Lezen heb ik altijd al gedaan maar ook daarin ga ik een nieuwe uitdaging aan, namelijk boeken uit andere genres lezen of van schrijvers die me niet meteen aanspreken. Mezelf ook op leesgebied meer uitdagen.

Creatief bezig zijn op meerdere terreinen gaat voortaan een vast onderdeel van mijn leven worden. Schrijven is slechts één aspect maar ik heb meer in mijn mars.

Kortom op meerdere fronten maak ik een nieuwe start en ga ik nieuwe uitdagingen aan.

Gelukkig Nieuwjaar

Oud en Nieuw zou volgens de logica van Sonja dus op 31 augustus en 1 september moeten vallen.
Misschien heb ik je weten te overtuigen en misschien ook niet, toch besluit ik deze blog door je een gelukkig nieuwjaar te wensen en ik ben benieuwd, heb jij nog nieuwe plannen of bijzondere keuzes gemaakt tijdens de vakantie?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing