5 levenslessen die de herfst mij leert

Het is niet te geloven dat we afgelopen zondag nog bij vrienden in de tuin hebben zitten barbecuen. Vandaag is het onmiskenbaar herfst. Stevige wind en regen tegen de ramen en binnen knus en warm. Ik heb er al even zin in want de herfst is mijn favoriete seizoen. De titel “Vijf levenslessen die de herfst mij leert” had ik al even geleden klaar maar met de blog wilde het niet zo lukken, tot vandaag dan.

Nazomer dagen

Begin September waren we nog op vakantie gegaan. Vakantie om de hoek, in eigen land maar met heerlijke zomerse dagen. We hebben zelfs nog een dagje strand gedaan. Nou ja, een half dagje want meneer Schrijfhart en ik zijn er niet zo van. Dat op het strand liggen verveelt ons nogal snel. Pepper de Riesenschnauzer die had het ontzettend naar haar zin en daar genoten wij dan weer van. Ondanks het mooie zomerse weer hing onmiskenbaar de herfst in de lucht. De blaadjes waren al aan het verkleuren, je kon die aardse geuren al een beetje ruiken, we zagen her en der al paddestoelen staan. ’s Avonds werd het al snel donker en koelde het ook snel af. De herfst was absoluut in aantocht en ik keek er naar uit.

Bij de herfst horen pompoenen

Meneer Schrijfhart wijst mij op een kar met pompoenen en kalebassen langs de weg, of hij er even moet stoppen? Het is verleidelijk maar ik besluit om het niet te doen. Houd me ten goede het is altijd een leuk gezicht zo’n versiering met pompoenen maar uiteindelijk gaan die dingen rotten en daar heb ik altijd nét te laat erg in. Het is altijd zo smerig om dat op te ruimen. Dit jaar ga ik het anders aanpakken. Terug van vakantie nazomert het nog heerlijk door maar afgelopen vrijdag was ik er klaar mee. Ik wilde herfst! Ik haalde de zinken emmers en teil leeg, schrobde ze schoon en voorzag ze van kippengaas. Het versieren kon beginnen. Dennenappels, pluimen in aarde tinten en warm rood, besjes en mos werden door mij gerangschikt tot een mooie compositie bij de voordeur. De herfstsfeer was er alvast, nu het bijbehorende weer nog.

levenslessen

Content met mijn inspanningen besloot ik dat dit de foto voor mijn nieuwe blog zou worden. Het thuisfront boeit het namelijk totaal niet, die komen door de zijdeur en zijn meer geïnteresseerd in wat de pot schaft. Ik hoop(te) om dan van mijn trouwe lezers en Instagram volgers toch wat oehs en ahs te mogen ontvangen. Het idee was er, net als de foto maar de tekst wilde niet echt lukken. Het zomerde nog teveel blijkbaar.

Levensles 1

De titel van deze blog belooft 5 levenslessen die de herfst mij leert en dit is de eerste want de herfst liet zich niet dwingen. De zon scheen met volle kracht op mijn herfsttafereel om mij een duidelijk lesje te leren.
Je kunt namelijk nog zo graag iets willen en er keihard voor werken, net als de herfst komt alles op zijn tijd. De mens wikt en God beschikt en ik zal het ermee moeten doen. Ik was klaar voor de herfst maar ik moest alleen iets meer geduld hebben

Levensles 2

Vanmorgen toen ik de kippen uit het nachthok ging halen liep ik tot twee keer toe met mijn hoofd in een spinnenweb. Smerig is dat toch zo’n plakkerige sliert in je bakkes. Toch denk ik dat de spin meer te mopperen heeft. Omdat ik met mijn slaperige kop niet loop op te letten kan de spin weer van voren af aan beginnen maar die hoor je niet klagen. Het is een van de fascinerende fenomenen van de herfst, overal en nergens komen spinnen vandaan. Hun webben zijn niet zelden ware kunstwerken. Wat zouden die beestjes trouwens de rest van het jaar doen en wat eten ze dan? Zij leren mij trouwens meteen de tweede uit de vijf levenslessen. Want ik geniet van de herfst, ik houd van de kleuren en geuren, van de schoonheid van de paddestoelen en dauw op de spinnenwebben, van het knisperen van de blaadjes onder mijn voeten. Maar de herfst is dus ook spinnenweb in je gezicht en haar, uitglijden over gladde blaadjes of in hondenpoep stappen die onder die blaadjes verborgen ligt, snoeien en opruimen in de tuin en verwaait en verregend op je afspraak aankomen. Wat ik leer van de herfst is dat de mooie en minder mooie kanten er beiden bij horen. Ze vormen een onlosmakelijk geheel.

De levenslessen 3 en 4

De boom bij de vijver snoeien we terug tot de kruin. De leibomen worden ontdaan van alle zijtakken, de bloeiende struiken worden teruggesnoeid tot net boven de grond, verhoute planten verwijderd en de bloembakken en moestuin bak leeggehaald. Paden worden aangeharkt, de vijver wordt schoongemaakt en bladeren worden zoveel mogelijk opgeruimd. Uiteindelijk blijf je na al dat werk met een kale, troosteloze tuin zitten. Toch is de herfst het seizoen van de hoop, van nieuw leven want aan de buitenkant ziet het er allemaal nogal triest uit maar aan de binnenkant vormen zich al nieuwe bladeren, zaden, takken en bloemen. Zo leert de herfst mij dat de binnenkant waardevoller is dan de buitenkant.

Levensles nummer vier komt hier ook uit voort, hoe troosteloos en naar het ook lijkt op dit moment er komen betere tijden aan. Misschien niet hoe je het gedacht had of hoe het eerst was, het wordt misschien anders dan je dacht of hoopt maar dat heeft ook weer zoveel moois te bieden.

De 5e en laatste levensles

Zoals ik schreef, het idee was er maar het wilde met de tekst niet zo lukken. Vanmorgen zag ik wat je op onderstaand filmpje kunt zien. Ik keek er geboeid naar en toen begon de inspiratie te borrelen

Dit is misschien wel belangrijkste levensles die ik je vandaag wil meegeven

De boom heeft dit blaadje losgelaten en tijdens het dwarrelen raakte het verstrikt in een spinnenweb. Nu hangt het daar de hele dag te draaien. Vanuit de woonkamer lijkt het net te zweven en wervelen op de thermiek. Beeldschoon om te zien.

.

Wat dit mij leert en jou misschien ook wel: Soms ben je de grip op de dingen kwijt, kun je even geen houvast meer vinden. Dan is het goed om mee te bewegen op de wind want zonder dat je erg in hebt wordt je altijd gedragen.

De herfst is voor mij het seizoen van:

Uiteindelijk komt alles goed

2 gedachten over “5 levenslessen die de herfst mij leert”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing