NaNoWriMo 2021

We schrijven het jaar tweeduizendzestien, het jaar waarin ik mij winnaar van NaNoWriMo mocht noemen. Dit jaar ga ik weer meedoen en ik heb er zin in.

Nu kan het zijn dat je geen idee hebt waar ik het nu toch over heb. In het verleden heb ik er wel vaker over geschreven maar die artikelen zijn inmiddels van de website verwijderd. NanoWriMo is een wereldwijde schrijfwedstrijd. Niet alleen de grootste want er doen meer dan een miljoen mensen aan mee maar het is ook een hele bijzondere wedstrijd.

Laat ik bij het begin beginnen

Chris Baty droomde al jaren van het schrijven van een boek, het kwam er echter nooit van. Tot negentienhonderdnegenennegentig. Hij was bezig in zijn boekenkast en pakte het boek The Great Gatsby. Een dunne roman van zo schatte hij in zo’n vijftigduizend woorden. Ineens kreeg hij een idee want dit aantal woorden leek hem best haalbaar. Hij motiveerde zijn vrienden die hij er ook wel eens over gehoord had, dat ze een boek wilde schrijven. Die vrienden kenden ook wel wat mensen met dezelfde droom. En uiteindelijk begonnen ze met 21 mensen die een maand lang elke dag zestienhonderdzevenenzestig woorden zouden schrijven zodat ze aan het eind van de maand allemaal een compleet manuscript op papier hadden staan.

Zijn idee sloeg aan en het jaar erop waren er nog veel meer mensen die wilden meedoen, ruim dertigduizend! Chris besloot het evenement daarom groots aan te pakken. Er kwam een website en ze kozen de maand November uit omdat het dan meestal toch minder lekker weer was en iedereen veel meer binnen zat. Zo is het evenement ook aan zijn naam gekomen National Novel Writing Month. In het Nederlands dus Nationale Roman Schrijf maand. Dat Nationale is inmiddels compleet achterhaald want inmiddels doen er meer dan een miljoen mensen mee in meer dan negentig landen.

Wat maakt NaNoWriMo een bijzondere schrijfwedstrijd?

Zoals gezegd won ik het evenement in tweeduizendzestien. Dat is namelijk zo bijzonder aan deze wedstrijd iedereen kan winnen.


De regels zijn simpel:

  • Je begint op één November en geen dag eerder
  • Je schrijft aan een nieuw project
  • Je bent de enige auteur
  • Je schrijft elke dag gemiddeld 1667 woorden

Om NaNoWriMo te winnen hoef je dus alleen de regels te volgen en aan het eind van de maand minstens 50.000 woorden geschreven te hebben.
Makkelijk zat dus.

Hoe werkt het precies?

Meedoen is al net zo simpel. Je maakt een account aan bij de website en je geeft je boek een (werktitel). Daarna voer je elke dag je geschreven aantal woorden in. Uiterlijk 30 November om 23.59 uur upload je jouw complete manuscript om te bewijzen dat je het aantal woorden daadwerkelijk hebt gehaald. Zodra het aantal woorden na controle is goedgekeurd ontvang je een certificaat.
Via het forum en de verschillende regio’s kun je schrijfgroepen en buddy’s vinden om je te helpen het einddoel te halen. Voor Corona waren er ook in Nederland de befaamde write-ins, dan kom je met een aantal mensen samen om met elkaar te schrijven. Geen rivaliteit, elkaar aanmoedigen, motiveren en helpen als dat nodig is. Ik heb het destijds heel waardevol en leerzaam gevonden. Dit jaar zullen de write-ins overigens nog digitaal plaatsvinden.

Het vervolg

Na NaNoWriMo is het de bedoeling dat je het manuscript dat je geschreven hebt een tijdje met rust laat. Even afstand nemen van je werk. Na een paar maanden gaat het proces verder, Camp NaNo. Het vervolg is redigeren, vorm geven, herschrijven, schrappen en aanvullen. Door het jaar heen zijn er meerdere van dit soort evenementen, waardoor je verhaal uiteindelijk gepolijst richting uitgeven kan.

Hoe dat bij mij is gegaan

Het manuscript dat ik in 2016 schreef heeft het nooit tot boekvorm gebracht. Het verhaal dat ik toen schreef is door mij herschreven en nog eens herschreven en toen kreeg ik de kans om met een schrijfcoach nog een herschrijf ronde te doen. Dat is een zeer leerzaam proces geweest maar uiteindelijk was ik toch niet tevreden over het eindresultaat en werd mijn verhaal bovendien ingehaald door de realiteit.

Toch zie ik het traject niet als een mislukking maar als een heel leerzaam en waardevol traject. Ik heb het toch maar mooi gedaan. Een heus manuscript geschreven en er serieus aan gewerkt. Ik ben klaar voor de volgende stap en wie weet wat dat me weer gaat brengen.

4 gedachten over “NaNoWriMo 2021”

  1. Nooit geweten dat het bestond “NaNoWriMo”, maar heel knap dat ondanks alle competitie toch hebt gewonnen. Er zullen vast nog mooie verhalen uit jou voortvloeien.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing