En dan kan je weer helemaal van voren af aan beginnen

Geheel onverwachts kon ik met Schrijfhart weer helemaal van voren af aan beginnen. De aanleiding was absoluut niet leuk maar uiteindelijk bleek het een geluk bij een ongeluk.

In december zou ik het rustig aan doen

Na de intensieve schrijfmaand die NaNoWriMo nu eenmaal is was het de bedoeling de laatste maand van het jaar wat gas terug te nemen. Dat pakte dus helemaal anders uit. Door een vervelend voorval waarover ik in de nieuwsbrief van december schreef moest ik iets doen aan de beveiliging van mijn teksten en foto’s en misschien zelfs aan die van de website in het geheel.

Dat iets bleek een optimistische inschatting

Bitter weinig kennis had ik van websites en bloggen toen ik in tweeduizendveertien begon. Inmiddels heb ik aardig wat bijgeleerd. Regelmatig pas ik die nieuw verworven kennis op mijn website toe. Toch wist ik nu niet zo goed hoe ik het beste die beveiliging aan kon pakken. Nu ik NaNoWriMo 2021 winnaar ben is het plan om het verhaal dat ik schreef als boek uit te brengen. Daarom ben ik ook zo geschrokken van het voorval. Het moet allemaal een stuk veiliger en proffesioneler maar hoe pak ik dat aan? Gelukkig heb ik de hosting van mijn website ondergebracht bij een bedrijf met een super klantenservice. Nadat ik de situatie heb uitgelegd hebben we samen naar de website gekeken. Het oordeel liet niets te raden over ik moest van voren af aan beginnen.

De beste en snelste manier om het echt goed te doen was om de hele website te restten. Dat betekent dus dat je helemaal opnieuw begint. Blanco website en weer van af nul op gaan bouwen.

Toen ik van sonjaschrijft.nl overging naar Schrijfhart moest ik ook van voren af aan beginnen maar toen kon ik mijn teksten en reacties van de oude website naar de nieuwe exporteren. Nu kan dat niet want de teksten en foto’s moeten nu worden beveiligd.

Dat is even slikken

‘Dat betekent dus dat ik alles wat ik in al die jaren heb geschreven, alles foto’s, alle reacties, echt alles kwijt ben?’
Dat betekent het dus inderdaad tenzij ik het zie zitten om al mijn werk te downloaden en op te slaan. Zodra de website dan weer opgebouwd is, kan ik de teksten en foto’s beveiligen en weer terugplaatsen.
Elke blog, elk verhaal, elk gedicht moet afzonderlijk van de website gehaald worden en opgeslagen op mijn computer. Tenminste als ik het echt allemaal nog wil bewaren.
Langzaam dringt het tot me door, ik moet echt helemaal opnieuw beginnen.

De emoties lopen al snel hoog op

Het doet veel met me. De tranen zitten huizenhoog en ik moet het even laten bezinken. Toch weet ik me snel te herpakken. het is wat het is, ik moet van voren af aan beginnen, dan kan ik maar beter aan de slag gaan. Zo zit ik uur na uur mijn teksten te kopiëren om ze in een veilig bestand op te slaan. Ik zie de teksten uit tweeduizendveertien, nog maar net begonnen met mijn blog en verhalen. Nog erg zoekende naar mijn eigen stijl. Maand na maand, jaar na jaar haal ik blog voor blog en verhaal voor verhaal van mijn website af. Mijn hele leven van de afgelopen jaren trekt aan me voorbij. Soms ben ik trots op wat ik geschreven heb, soms vraag ik me met afschuw af, hoe ik dit ooit heb durven publiceren.

Ik zie hoe ik in de loop der jaren meer en meer mijn eigen stijl gevonden heb, hoe ik me al schrijvende heb ontwikkeld, de groei die ik als schrijver en als mens heb doorgemaakt. Het ontroert me meer dan ik had gedacht. Op nieuw beginnen voelt langzaam aan niet zo heel erg naar meer.

Van voren af aan bouw ik de website weer op

Inmiddels weet ik hoe ik mijn website wil hebben, de veiligheid die ik nu inbouw doet weinig af aan de functies maar ik ben wel heel veel balast kwijt. Het is alsof je thuis de zolder of schuur opruimt. Ongemerkt verzamel je hoop zooi die je niet nodig hebt, niet gebruikt en die eigenlijk alleen maar ruimte in beslag neemt. Ook op de website is het nu heerlijk opgeruimd. De structuur is verbeterd en het is in elk geval een stuk moeilijker om misbruik van mijn werk te maken.

Een geluk bij een ongeluk dus

Een professionelere uitstraling en een heel stuk veiliger dat voelt helemaal niet zo verkeerd. Ik ga gewoon weer aan wekelijkse blogs schrijven, mooie nieuwe verhalen plaatsen en zo bouw ik mijn website weer helemaal op. Al mijn oude teksten heb ik nog. Als ik wil kan ik die met een beveiliging erop weer terug plaatsen. Het kan, maar ik weet niet of ik dat nog ga doen. Het kost veel tijd en die besteed ik liever aan nieuw materiaal. Omdat ik in september schreef dat mijn blogseizoen voortaan in september van start gaat heb ik vanaf die datum alles terug geplaatst.

We gaan gewoon opnieuw beginnen

Alle reacties van mijn lezers zijn wel weg, die kon ik niet behouden, dat is jammer en ook hier dus een nieuwe start. Als jullie weer leuke, lieve of kritische reacties achterlaten dan verzacht dat het leed nog meer.

14 gedachten over “En dan kan je weer helemaal van voren af aan beginnen”

 1. Fijn dat je er weer bent! Gezellig je weer te zien en te lezen. En ik vind het ongelooflijk knap dat je de 50000 woorden en meer hebt behaald, dat heb ik trouwens vast ergens anders gelezen, maar waar 😳 en ook nog met je website bezig geweest, chapeau! Lieve groet 💚🍀

  Beantwoorden
  • Dank je wel Ellie,

   Het is zeker fijn om weer terug te zijn. Een eerste versie van het manuscript afhebben is een heel fijn gevoel. Nu de website weer draait ga ik de draad van de wekelijkse blog weer oppakken want dat heb ik best gemist.

   Beantwoorden
 2. Fijn te lezen dat je je heb kunnen herpakken om aan de slag te gaan.
  Het is een hoop werk om de website op te bouwen, maar nodig om door te gaan.
  Succes Sonja

  Beantwoorden
 3. Wat een werk Sonja, maar ook heel goed van jou dat je het zo goed hebt aangepakt. Niet fijn als iemand je werk wil jatten en dat behoort nu (hoop ik) tot het verleden. En natuurlijk van harte gefeliciteerd met het winnen van NaNoWriMo (wat een woord! haha). Geniet van je vernieuwde website. Lieve groet!

  Beantwoorden
  • Dank je wel Jannie,

   Soms gebeuren er minder leuke dingen en dat is balen maar je moet ook door. De Rotterdammert in mij zegt dan ‘Niet lullen maar poetsen’ en dan pakken we de draad gewoon weer op.

   Beantwoorden
 4. Nou, ben je klaar om allerlei nieuwe lieve reacties te horen om te vergeten welke je niet meer bezit. Ik in ieder geval wel. Je kan het en blijf geloven en ik zal het blijven lezen!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing