Tijd voor bezinning en vooruitkijken

Zo kort voor de kerstdagen en naderende einde van het jaar lijkt het leven net iets trager te gaan. Lijkt inderdaad want het is voor veel mensen en dus ook voor mij juist een hele drukke tijd. December is voor mij vooral een tijd van bezinning maar ook van vooruitkijken naar het nieuwe jaar.

Terugkijkend op het afgelopen jaar besef ik dat er weer heel veel gebeurd is. Zorgen die ik me maakte en die me naast stress werkelijk niets opgeleverd hebben. Lessen die ik heb geleerd en nieuwe herinneringen die ik heb gemaakt. Het jaar twintigeenentwintig heeft me net als alle andere jaren daarvoor lief en leed gebracht. Maar het heeft me ook dingen geleerd, nieuwe inzichten gegeven en me laten groeien, als mens en als schrijver. Zo’n tijd van bezinning zou ik eigenlijk vaker dan eens per jaar moeten inlassen. Het maakt me namelijk bewust van al mijn zegeningen.

Het jaar begon meteen al heel slecht

Twee januari stond ik samen met meneer Schrijfhart de kerstboom af te tuigen. De hele kamer stond op zijn kop. Ik was nog niet door de wasstraat geweest en liep nog in mijn pyjama. De telefoon gaat en de stem van mijn lief laat alle alarmbellen bij me afgaan. Slecht nieuws.
Het was mijn vader, mams werd met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, weer een herseninfarct. Binnen recordtijd ben ik aangekleed en zitten we in de auto. Het jaar had niet slechter kunnen beginnen. Stress, verdriet en zorgen nemen je dan compleet over. Je schiet in een overlevingsstand en niets doet er verder nog toe.

Tijdens deze periode van bezinning kijk ik terug op dat slechte begin en kan ik alleen maar dankbaar zijn dat mijn lieve mams er nog is, dat ze gezien de omstandigheden nog zo goed functioneert en we nog altijd van haar liefde en humor kunnen genieten. Ben ik meer dan trots op mijn paps die de taken op zich neemt die mams niet zo goed meer lukken. Mijn vader die pannenkoeken nog kon laten mislukken draait inmiddels voor een feestmaal voor de hele familie zijn hand niet meer om.

Tijdens de bezinning neemt vooral dankbaarheid het over

Wat baalde ik toen ik erachter kwam dat er iemand met mijn teksten aan de haal was gegaan en ik dus mijn hele website opnieuw op moest bouwen. Met pijn in mijn hart zag ik al die jaren werk, al die blogs en verhalen van mijn website verdwijnen. Nu mijn website weer opgebouwd is, mooier en veiliger dan ooit overheerst de dankbaarheid. Hoewel ik echt niet op al dat extra werk zat te wachten heeft het me nog veel meer opgeleverd. Ik lees mijn oude blogs van net na mijn burn-out, psychose en opname op de Paaz. Lees hoe ik te horen kreeg dat het hoogst haalbare was bereikt, dat ik met de restverschijnselen moest leren leven. Kijk nu eens waar ik sta. Sterker dan ooit, mezelf een prioriteit gemaakt en mijn dromen waar aan het maken. Ik functioneer prima, heb mijn weg gevonden.
Bovendien zie ik door het teruglezen van mijn oude materiaal, hoe ik niet alleen als mens maar ook als schrijver gegroeid ben. Het is ongemerkt gegaan en ik was me er niet van bewust maar kijk me nu toch eens. Een grote groep vaste lezers en er komen nog altijd nieuwe bij en ik geniet weer zo intens van het schrijven.

Ik geloof niet in goede voornemens maken

Het is dus ook een tijd van vooruit kijken. Dat betekent niet dat ik goede voornemens maak. In elk geval niet voor één januari. Die voornemens zijn meestal gedoemd te mislukken. Daar heb ik trouwens ook wel een mening over. Zelf vind ik namelijk dat als je vindt dat er iets in je leven moet veranderen dat je dat nu meteen moet doen. Zodra je een datum in de toekomst prikt om die verandering door te voeren sta je er dus niet voor de volle honderd procent achter, anders zou je het namelijk niet uit stellen. Je wilt stoppen met roken? Dan gooi je nu dat pakje sigaretten weg, geen seconde twijfelen. Niet eerst nog dat pakje oproken, nu is het juiste moment. Ná de feestdagen beginnen met afvallen? Nee nu starten, je gaat niet eerst kilo’s eraan eten als je gewicht kwijt wilt. Niet uitstellen tot… Het juiste moment is nu en als je excuses verzint waarom niet nu te beginnen dan wil je het niet echt en dan houd je het dus niet vol.

Vooruitkijken is voorpret voor wat komen gaat.

Tijdens de tijd van bezinning ontstaan er vaak nieuwe ideeën en daar kan ik echt enorm van genieten. Mijn grootste valkuil is dat ik te veel dingen leuk vind en me te enthousiast op dingen stort. Dat is ook vaak een garantie voor onafgemaakte projecten. Tegenwoordig laat ik al die nieuwe ideeën en plannen even bezinken. Rustig laten sudderen en dan uiteindelijk een keuze maken wat ik wel en wat ik (voorlopig) nog niet ga doen. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk.

Goede voornemens maak ik dus niet maar ik stel wel doelen. Voor het eerste kwartaal van twintigtweeentwintig is het doel om het manuscript dat ik in november schreef, te herschrijven en aan proeflezers voor te leggen. Een project waar ik echt veel zin in heb. Deze maand moet ik het verhaal even met rust laten, afstand nemen zodat ik straks met een frisse blik verder kan.

Mijn doelen voor het nieuwe jaar

Vooruitkijken is anders dan in de toekomst kijken. Dat kan ik gelukkig niet. Ik kijk vooruit om een plan te maken om mijn doelen te bereiken. Plannen maken is leuk maar ik zal wel in actie moeten komen anders blijft het bij dromen. Mijn doelen voor het nieuwe jaar zijn er niet zo heel veel. De moeilijkste is minder piekeren, meer in het nu leven en accepteren dat ik niet altijd de controle heb over wat er gebeurd in mijn leven. Daarnaast is het doel om nog verder te groeien als schrijver. Dat betekent meters maken. Heel veel schrijven en nog meer naar buiten treden met mijn schrijven. Ik jaag geen grote aantallen abonnees of volgers na. Ik streef naar verbinding en interactie. Dat deed ik al en daar ga ik dus gewoon mee door. Als laatste wil ik zeker vaker tijd vrij maken voor bezinning en reflectie.


Maak jij goede voornemens of stel je doelen voor het komende jaar? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing