Een stralend begin van het nieuwe jaar

Bij het schrijven van de eerste blog voor een nieuw jaar krijg ik hetzelfde gevoel als dat ik vroeger had . Het begin van een nieuw schooljaar, lege schriften die zo lekker roken en knisperde bij het omslaan van de bladzijden. Wat deed ik altijd mijn uiterste best om zo mooi mogelijk te schrijven en vooral geen fouten maken. Als op die eerste bladzijde al meteen zo’n rode streep door mijn werk ging kon ik daar intens verdrietig van worden. Dat gevoel van een stralend begin is wat ik wil voor mijn eerste blog.

Op het moment van schrijven gaat het stralen overigens zonder enige moeite. Het is fijn om te kunnen zeggen dat het goed met me gaat, Sonja zit behoorlijk prettig in haar vel. Privé, zakelijk op schrijfgebied, het ziet er allemaal een stuk rooskleuriger uit dan het lange tijd heeft gedaan.

Dan heb je dus inderdaad een stralend begin van het nieuwe jaar

Pieker prinses als ik van nature ben moet ik oh zo oppassen voor dat stemmetje dat me wil waarschuwen dat die mooie momenten zomaar over kunnen zijn. Daar is geen speld tussen te krijgen. Je leven kan in een fractie van een seconde in een rampscenario veranderen. Het kán maar dat hoeft dus niet. Voor hetzelfde geld blijft het gewoon wel goed gaan. Het zou zomaar kunnen.

Het jaar tweeduizendeenentwintig was een jaar van groei en de grootste winst zit voor mij toch wel in het meer en meer in het moment leven. Of zoals mijn opa vroeger zei “Wie dan leeft, wie dan zorgt.”

Dus geniet ik nu volop van al het moois dat het leven me biedt

Een dak boven mijn hoofd en dan ligt dat dak ook nog eens op een heel mooi huis, geen financiële zorgen, mijn dierbaren zijn (redelijk) gezond en ikzelf ook. Kleding in de kast, brood op de plank en meer van zulks. Nee ik heb werkelijk niets te klagen. Na jaren in een soort van overlevingsstand te hebben gestaan ben ik nu weer gewoon aan het leven. Alsof dat nog niet genoeg is gaat het met mijn schrijven ook nog eens heel lekker. Het aantal lezers op mijn website groeide net als het aantal abonnees. Meer en meer leuke volgers op Instagram en vooral heel veel leuke interactie. Ik ben een gezegend mens, mij hoor je niet klagen.

Een stralend begin dus van tweeduizendtweeëntwintig en dat is een heel erg fijn gevoel. Natuurlijk weet ik dat dit jaar ook heus zo zijn minder mooie momenten zal hebben. Het leven gaat nu eenmaal met hobbels. Juist doordat ik zo’n heftige tijd achter de rug hebt weet ik nu dat ik veel sterker ben dan ik zelf had gedacht. Ik kan wel een stootje hebben. Een les die ik uit vorig jaar heb gehaald is dat ik veel meer kan bereiken dan ik zelf ooit had durven dromen.

een stralend begin
lange tijd was deze quote mijn levensmoto

In plaats van plannen heb ik doelen

Een stralend begin is het voor mij dus ook omdat ik weet dat ik in staat ben om mijn plannen om te zetten in doelen. Dat ik veel meer in mijn mars heb dan gedacht. Ik heb dus doelen gesteld. Waar dat in het verleden zorgde voor een paniek gevoel, want eng, stel dat het mis gaat, dat ik faal, heb ik dat nu helemaal niet. Voorheen voelde ik dan die enorme druk op mijn schouders en nu voelt het juist als een energie boost, om er vol voor te gaan. Natuurlijk zullen er ook plannen zijn die niet lukken of anders lopen dan ik had gehoopt. Dat zijn geen mislukkingen, dat is geen falen dat zijn leermomenten of een geluk bij een ongeluk.
Eind vorig jaar moest ik door toedoen van een ander mijn hele website opnieuw opbouwen. Zeven jaar werk in één klap afgebroken. Tenminste, zo voelde dat.

Ja ik heb er tranen om gelaten en ja het was enorm veel werk en ja het is balen van al die artikelen die ik schreef en die nu niet meer te lezen zijn. Allemaal waar toch heeft het me veel meer opgeleverd dan dat het me heeft gekost. Ten eerste ik kan dus gewoon monnikenwerk verrichten als het moet, want binnen een record tijd had ik de website weer online en beter dan dat die daarvoor was. Daarnaast heeft het me heel veel inzicht gegeven in mijn groei door de jaren heen, zag ik ineens van hoever ik ben gekomen en wat ik allemaal heb bereikt. Ergens wist ik dat wel maar nu zag ik het veel en veel duidelijker. Juist door deze situatie leerde ik dat inmiddels heel erg veerkrachtig ben en dat het soms niet loopt zoals je zou willen en dat het dan zomaar iets beters op kan leveren.

Positief ingesteld en sterker dan ooit

Toen ik na mijn psychose, en de daarop volgende lange behandeling, ontslagen werd van de Paaz kreeg ik te horen dat ik het hoogst haalbare had bereikt. Ik moest met de restverschijnselen leren leven.
Kijk me nu toch eens, wie het niet weet, merkt helemaal niets aan me. Sterker nog, zelfs de mensen die het wel weten merken het niet eens meer, waaronder ikzelf.
Met al die kennis en al die ervaring ga ik dus positief het nieuwe jaar. Met recht een stralend begin van het nieuwe jaar mét een nieuw levensmoto.

Sonja Grinwis
Het lijkt onmogelijk totdat je het doet

9 gedachten over “Een stralend begin van het nieuwe jaar”

 1. Wat heerlijk om te lezen dat het zo goed met je gaat. Ik heb altijd al gezegd je bent sterker dan je denkt. Fijn dat jij dit nu ook zelf ervaard!. Zelf heb ik iets dergelijkd mogen ervaren. Na een heftig vertrek van mijn favouriete baan door een hele nare manager die beweerde dat ik niet goed genoeg was – en geen kennis van zaken had- viel ik terug in mijn depressie. Zoals gewoonlijk vocht ik terug en haalde mijn examen met ruim een negen. Zo, steek die maar in je zak mevrouw de manager. Toen was het tijd voor mijzelf. Ik verteld de manager dat ze haar baantje mocht houden en starte een fitness programma; voor mijzelf. Doel was iets aan gewicht té verliezen. Nou das gelukt en ineens heb ik een nieuwe hobby. Wie had gedachtdat ik gewicht heffen en boxen zó leuk zou vinden. Inmiddels won ik een t-shirt, behaalde 2e plaats in een afvalrace en ben 2½ kleding agat afgevallen. Nu die laatste ½ maat nog. Mijn mooiste lessen van 2021 zijn: geloof in jezelf; je bent het waard. Soms is opgeven beter dan vechten en

  Beantwoorden
  • Je hebt het inderdaad meer dan eens tegen me gezegd, het heeft me wat tijd gekost maar inmiddels is dat vertrouwen weer helemaal terug. Het is fijn om te ervaren dat het in mijn hoofd weer helemaal goed zit. Het is fijn om je gelijk te bewijzen aan mensen die niet in je geloven. Bij jou was dat een manager en bij mij de therapeut die zei dat ik het hoogst haalbare had bereikt en met de restschade moest leren leven. Het is een lange weg geweest met heel veel vallen en weer opstaan. Maar ik sta er en jij dus ook. Laten we een inspiratie zijn voor al die mensen die aan het begin van die weg staan.

   Beantwoorden
 2. Fijn dat je ervaart, weet en voelt dat je sterk bent, Sonja. Je hebt vorig jaar veel emoties ‘moeten’ doorleven, daardoor heb je als mens weer veel geleerd en ben je gegroeid waar je nu in dit kersverse nieuwe jaar mee verder kunt! Liefs Ellie

  Beantwoorden
 3. Wat fijn om het nieuwe jaar zo te beginnen.
  Het geeft je veel positieve energie als je goed in je vel zit en
  zin om uitdagingen aan te gaan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing