Grip kwijt en de controle los moeten laten

Een wat lullige opmerking op een foto die ik plaatste op Instagram en ik was compleet uit het veld geslagen. Dat slaat natuurlijk nergens op en dat wist ik zelf ook heus wel. Na al die jaren bloggen en rondhangen op diverse Social Media ben ik inmiddels echt wel wat gewend. Het was dan ook niet vanwege die opmerking dat ik besloot om me even helemaal in mijn veilige cocon terug te trekken. Die opmerking was dan misschien de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Het waren al die andere druppels die de emmer gevuld hebben waardoor het nu (alweer) mis ging en ik het gevoel had geen enkele grip of controle over mijn emoties meer te hebben.

Zo terugkijkend is het al een geruime tijd, langer dan een jaar zelfs, dat ik regelmatig een pauze in las omdat het me allemaal teveel begint te worden. Best vaak eigenlijk en het lijkt ook wel of de tussenpozen steeds korter worden. Een duidelijk signaal lijkt me en daar moest ik dus wat mee, maar wat?

Toch maar weer mezelf terug trekken uit de spotlight. Dit keer zonder daar een tijd aan te verbinden want blijkbaar ben ik de keren hiervoor toch te snel van start gegaan. Steeds weer als ik het idee kreeg dat ik weer wat grip op de situatie had en de boel weer onder controle kreeg ging ik weer op volle kracht vooruit. Te veel, te snel, te enthousiast blijkbaar.
Dat ging ik deze keer dus niet meer doen. Dat jojo effect hangt mij namelijk ook behoorlijk de keel uit dus dat zal bij jou en mijn andere lezers en volgers vast niet anders zijn.

De signalen zijn herkenbaar

Eerlijk naar mezelf kijkend herken ik wat er gaande is van de periode voorafgaand aan mijn psychose. De onrust, angst en paniekaanvallen staan me nog veel te helder voor ogen. Die kant wil ik echt niet meer op. In theorie weet ik het allemaal wel, het toepassen in de praktijk is alleen makkelijk als je van de zijlijn toekijkt. Gelukkig heb ik door schade en schande geleerd wat me in deze situatie wél en wat me niet helpt. De situatie, daar heb ik geen grip op en ik kan er niets aan veranderen waar ik wél grip op heb is hoe ik met de situatie omga.

Mijn emmertje is vol

Door de onrust en chaos in mijn hoofd schiet mijn ADD brein in hyperfocus. Me volledig focussen op dat waar ik wél controle over heb, in mijn geval schrijven. Het is een manier van omgaan met mijn onmacht die begrijpelijk maar in dit geval dus ook schadelijk blijkt. Waar anderen zichzelf verdoven met verslavende middelen of drank doe ik dat met dwangmatig bezig zijn met mijn schrijven, de website en alles wat daarbij komt kijken. Mijn gedrag is dan misschien wat meer sociaal geaccepteerd maar gezond is het zeker niet.
Dat ik zo uit het veld geslagen raak door één opmerking en mijn plezier in het schrijven helemaal verdwijnt omdat ik teleurgesteld ben in het aantal bezoekers en de hoeveelheid reacties is niet gezond.
Sterker nog als het aantal mensen dat mijn website dagelijks bezoekt op een dag plotseling in mijn woonkamer zouden staan, zou ik zelfs compleet overprikkeld raken, want veel te veel drukte en mensen om me heen. Het probleem zit dus niet in anderen, het probleem zit in mij.

Door te organiseren probeer ik de grip terug te krijgen

De chaos in mijn hoofd is enorm en het lukt me niet om mijn gedachtestroom te stoppen. Gelukkig weet ik daar een trucje voor en dat is organiseren en ordenen. Het maakt niet eens uit wat ik ga organiseren of ordenen. Het gaat om het proces. Door te gaan ordenen, opruimen en organiseren komt er ook weer orde en structuur in mijn hoofd. Maar ook hierbij ligt dat dwangmatige op de loer. Het is nu juist van belang dat ik me ga proberen te ontspannen.
Dus besluit ik om mijn oude hobby van stempelen en inkleuren weer op te pakken. Iets wat ik jaren geleden heel graag deed.

Aangezien ik in het verleden samen met mijn bestie M een bedrijf had in creatieve workshops, feestjes en een hobby webwinkel, heb ik nogal veel hobbyspullen. Te veel hobbyspullen. Volgens meneer Schrijfhart is mijn hobby vooral het kopen van hobbymateriaal. Te veel keuzes dus en ook dat veroorzaakt onrust. Ik heb van alles maar ik zoek me rot om de juiste spullen te kunnen vinden. Eerst maar eens opruimen en structuur aanbrengen. Het sorteren van al mijn papier is de eerste stap. Ik koop een rolwagen waar ik lekker veel hangmappen in kwijt kan en die ik zo onder mijn bureau kan rollen. Al mijn papier wordt netjes naar soort kleur en dikte in hangmappen opgeborgen. De belachelijke hoeveelheid inkt gaat gesorteerd naar merk en toepassing in doorzichtige bakken en gelabeld en wel in de kast. Mijn markers en fineliners die nog schrijven worden ook gesorteerd naar merk en toepassing. Stapje voor stapje pak ik de controle terug. Dan zijn de stempels aan de beurt.

Weer die stempels uitzoeken

Toegegeven dat ik dat in het verleden al heel wat keren heb gedaan, mijn stempels ordenen. De hoeveelheid stempels die ik heb is echt enorm en niet te overzien. Ik heb inmiddels al heel wat verschillende manieren uitgeprobeerd maar het blijft een gedoe.
Op Youtube zag ik een filmpje van My Inkiefingers, een erg leuke vrouw die een opbergsysteem voor haar stempels heeft waar ik wel wat mee kan. Ik bestel een enorme hoeveelheid lege cd doosjes. Een week ben ik bezig geweest met het uitzoeken van mijn stempels. Stempel voor stempel gaat door mijn handen en belandt na heel wat tussenstappen in een genummerd doosje. De voorbeelden stop ik onder de juiste categorie in een ordner, het nummer van het juiste doosje erbij en zo ga ik door met organiseren tot de rust terugkeert in mijn overvolle hoofd. Het is mijn obsessieve manier om weer grip op mijn leven en zo weer controle over mijn emoties te krijgen.

Ze is terug

Het staat er zo mooi op de blog afbeelding; Ik had een grip op mijn leven maar die is gebroken.
Overigens is dit een van mijn oude stempels en één van de eerste die ik weer inkleurde. (Inmiddels kleur ik alweer een heel stuk beter dan dit 😉)

Ik heb het schrijven voorzichtig weer opgepakt. Om mezelf te beschermen en de druk van de ketel te halen ga niet meer beloven om elke week iets te schrijven of te posten. Bovendien heb ik ook alle analyse programma’s van de website verwijderd.
Niet meer bijhouden hoeveel mensen er op bezoek komen of bekijken wie van de abonnees de emails openen en doorklikken naar de website. Niet meer bijhouden hoe goed mijn blog scoort ten opzichte van andere. Dus aan de ene kant doe ik er alles aan om de controle terug te pakken en op dit vlak ga ik de controle juist wat meer loslaten.
Hoewel ik dus voorzichtig aan het schrijven weer wil oppakken en ik langzaam aan weer wat grip op mijn leven begin te krijgen ben ik er nog lang niet. Om mezelf te beschermen tegen te veel prikkels of teleurstellingen kan ik ook nog besluiten om de reactiemogelijkheid uit te zetten. Schrijven is mijn uitlaatklep, wat ik nodig heb maar vooral ook zo graag doe. Dat jij en anderen de moeite nemen om het te lezen is een bonus geen doel op zich.

Vandaag heb ik de boel redelijk onder controle, morgen misschien weer even niet. Het is wat het is. Ik ben boven alles ook maar gewoon een mens die er het beste van probeert te maken gezien de omstandigheden.

6 gedachten over “Grip kwijt en de controle los moeten laten”

 1. Hoi Sonja,

  Wat fijn dat je de draad weer gaat oppakken. Doe vooral wat goed voelt.
  Natuurlijk wil je reacties krijgen, natuurlijk je dat je blog scoort, maar dat is niet het belangrijkste.
  Het belangrijkste is wat jij leuk vindt en dat is schrijven. Dat is wat jij wilt, daar Ben jij goed in.
  👍👍👍👍👍👍

  Gr Jeanet

  Beantwoorden
 2. Fijn je te lezen, heb veel aan je gedacht, maar doe vooral rustig aan. Ik ben er nog niet, ook hier vele stappen terug en loslaten, lekker bezig zijn in mijn huis en door allerlei oorzaken veel rust pakken. Liefs!

  Beantwoorden
  • Ook jij rustig aan lieve Ellie. Zo’n verhuizing hakt er altijd enorm in. Geniet eerst maar eens volop van jullie nieuwe stek daar is zo lang naar uitgekeken. De rest is een stuk minder belangrijk dan we onszelf wijsmaken.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing