De geur van emotie en liefde voor parfum

Mijn liefde voor parfum is er al vanaf een jonge leeftijd. Uiteraard vanwege de heerlijke geur en de vaak mooie flacons maar het roept ook heel veel emotie en vooral herinneringen op.

Herinneringen en parfum

Zo kan ik de geur van mijn oma zonder probleem oproepen. Oma rook naar 4711, geen parfum maar een eau de cologne waarmee ze zich in overvloed besprenkelde. Of dat nog niet genoeg was gebruikte ze de doekjes om haar voorhoofd mee in te wrijven want volgens haar hielp dat tegen hoofdpijn. Ik hield heel veel van mijn oma maar die lucht vond ik vreselijk. Hoewel ik er als kind dus een hekel aan had is de geur blijven hangen als herinnering aan oma.

Halverwege de basisschool liep ik elke dag langs de Etos richting school. De ramen voorzien van posters van mooie mevrouwen die make-up op hadden. Onvoorstelbaar interessant voor een jong meisje die dat niet kent van haar moeder. Destijds deden ze in de winkel helemaal niet moeilijk. Als ik binnen om proefmonstertjes vroeg kreeg ik zonder problemen een hele lading mee. Magisch vond ik dat. Die glimmende verpakkingen in allerlei kleuren en moeilijke namen. Soms had ik geluk en zat er een ienieminie lipstick bij óf nog beter zo’n kartonnen boekje met daarin een glazen buisje met parfum. Daar kon ik zo enorm van genieten. Voorzichtig openmaken en dan de geur opsnuiven. Uiterst voorzichtig een beetje op mijn pols doen en dan achter mijn oren, de emoties die dat bij me opriep. Een gevoel van luxe en geluk. Verbazingwekkend dat ik meerdere keren kon doen met die anderhalve druppel parfum in zo’n buisje.

emotie geur parfum

Mijn eerste parfum

Inmiddels wat ouder en in het bezit van zakgeld kwam daar het moment dat ik mijn eerste geurtje kon kopen. Dat was nogal een mijlpaal voor mij en ik weet nog precies welk merk en welke geur het was. De keuze is destijds overigens vooral door mijn karige budget ingegeven. Miss Sporty Musk was eigenlijk een te heftige geur voor de bakvis die ik was en nog altijd weet ik niet of dit gewoon een toevalstreffer was. Het zou ook kunnen zijn dat de magie van mijn eerste parfum nog altijd bepalend is voor mijn latere keuzes. Het bekende kip en ei verhaal zeg maar. Hoe dan ook door de jaren heen ben ik regelmatig van merk en geur veranderd maar ik kies keer op keer voor warme, rijke geuren. Omdat ik geen geld had voor een uitgebreide collectie begon ik miniatuur flesjes te sparen. Mijn lieve M. heeft zelfs een letterbak op maat gemaakt voor mijn collectie.

Elk parfum vertelt een verhaal

emotie geur parfum

Voor mijn trouwdag wilde ik naast een mooie jurk ook een bijzonder parfum. Een geur die je niet vaak rook. Ik liep met niet al te veel zelfvertrouwen de Douglas binnen. Na diverse parfums te hebben getest viel ik als een blok voor het parfum van Paloma Picasso, inderdaad de dochter van. Een adembenemende geur als je er per ongeluk teveel van zou gebruiken zo verzekerde de verkoopster mij. Gezien de prijs was dat risico te verwaarlozen, bovendien had ik al jong geleerd hoe lang je met een druppel parfum kunt doen. De sensuele geur viel gelukkig ook bij meneer Schrijfhart in de smaak. Toen na verloop van tijd de laatste druppel in zicht was en het ook nog eens richting de kerstdagen liep wist hij dan ook meteen wat mijn kerstcadeau zou worden. Zelfverzekerd liep hij de Douglas binnen en vroeg naar het parfum.
‘Welke inhoud zou u willen?’ Meneer was niet kinderachtig dus vroeg om de grootste. Bij de Douglas maken ze altijd een heel kunstwerk van je cadeautje en dat neemt nogal wat tijd in beslag. Toen de verkoopster eindelijk klaar was met inpakken werd het tijd om af te rekenen. Toen meneer Schrijfhart het bedrag hoorde aarzelde hij geen seconde.
“Zo duur? Geen denken aan, pak maar weer uit.’


Nog zo’n leuk verhaal

Schoonmama drukte zoals wel vaker op de toiletverfrisser, een heerlijke en nogal bekende geur verspreidde zich. Schoonmama verschoot spontaan van kleur. Navraag bij haar echtgenoot bevestigde haar bange vermoedens. Hij had de toiletverfrisser nagevuld met haar Chanel no. 5. Volgens hem rook dat namelijk precies hetzelfde.

De liefde voor parfum

De liefde voor mooie parfums zit diep, erg diep. Zo is mijn dochter zelfs naar een parfum genoemd. We wisten van te voren dat het een meisje zou worden en vanaf het moment dat ik dat hoorde wist ik ook wat haar naam zou zijn. Meneer Schrijfhart heeft nog wel geprobeerd om andere opties aan te dragen maar dat was volkomen kansloos. Ik schreef een lange brief naar Cacharel en kreeg een doos met miniatuur flesjes om mee te geven aan het kraambezoek.
Vlak voor de bevalling grapten we nog dat als het onverhoopt toch een jongen zou worden we het pakket maar moesten omruilen voor een doos Joop.
Grappig was ook dat schoonmama op kraambezoek met een flesje van het parfum kwam denkend dat ze met een nieuwtje kwam dat er ook een parfum was met de naam van onze dochter.

emotie geur parfum

Elke levensfase heeft een eigen geur

Van Miss Sporty, Lou Lou, Paloma Picasso, Poison, een uitstapje naar Flower van Kenzo, Hugo Femme of Deep red, Magic Woman van Bruno Banani en nog vele anderen is het nu vooral Black Opium van YSL en omdat ook dat niet goedkoop is gebruik ik de goedkopere kopie, Gardenia van Zara. Hoewel die mooie fles toch echt wel op mijn wensenlijstje staat. Wie weet kan ik meneer Schrijfhart influencen rond de feestdagen. Kan ik de fles daarna navullen met het goedkopere alternatief.


Parfum en schrijven

Wat heeft parfum nu eigenlijk met schrijven te maken? Nou best veel eigenlijk. Schrijven doe je met al je zintuigen en ruiken hoort daar zeker bij. Uiteraard is niet iedereen een parfum kenner maar als je voor de klassiekers gaat dan komt het beeld echt wel over.

emotie geur parfum

Ze zaten zwijgend naast elkaar op het bankje. Uit te rusten en op te warmen in de zon. De parels in haar oren leken vergeeld , ze had de Chanel no. 5 te royaal gebruikt. De brylcreem had een vette rand op zijn hoed achtergelaten en de geur van Old Spice hing lang nadat ze verder waren gelopen nog in de lucht.

emotie geur parfum

De beelden bij een geur

Door het beeld wat hierboven geschetst is aan de hand van parfum en aftershave hoef ik aan dit echtpaar niet veel woorden meer vuil te maken. Dit kan een heel handig hulpmiddel zijn voor de bijfiguren in je verhaal. Iedereen heeft door deze beschrijving een plaatje van dit echtpaar. Terwijl ik dit zit uit te tikken vraag ik me ineens af hoe Gorka eigenlijk ruikt.

2 gedachten over “De geur van emotie en liefde voor parfum”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing