Een snelcursus stoeien voor beginners

Stoeien met de tijd, met onzekerheden, met randvoorwaarden, met regel en wetgeving, met computerprogramma’s, apps en software. Het is nooit mijn sterkste kant geweest maar nu moet ik wel.

Stoeien tijdens de kindertijd

De herinnering kan ik zonder moeite oproepen, het moment dat mijn vader uit zijn werk kwam. Meestal zaten we dan al aan het avondeten of waren we net klaar. Soms lagen mijn broer en ik al op bed.
Papa die thuiskwam was altijd feest. Hoe moe hij ongetwijfeld ook was na het harde werken in de Rotterdamse haven, hij had altijd tijd en aandacht voor ons. Met mijn broertje was het stoeien, ik als overgevoelig kind kon daar niet tegen. Het was paardje rijden op zijn rug. Paps op handen en knieën door de flat ondertussen grapjes makend. Lagen we al op bed dan kwam hij altijd even kijken. De slaapkamer van mijn broer lag tegenover de buitendeur. Ik hoorde mijn vader daar naar binnengaan. Gedempte stemmen, gegiechel van mijn broer. Gespannen lag ik dan te wachten tot hij mijn kamer in kwam. Dan ging hij zitten op de rand van mijn bed. Een aai over mijn gezicht, een knuffel. ‘Was het leuk vandaag?’ Paps vroeg nooit of we lief geweest waren of dat we goede cijfers gehaald hadden. Was het leuk? Wat het antwoord ook was, hij vroeg ernaar en lachte mee of gaf vaderlijk advies. Ik hoefde niet te stoeien want dat paste niet bij me.

Stoeien of worstelen

Dat het stoeien niet bij me past is nog altijd zo. Stoeien is me nooit geleerd en het wordt bij mij dan ook al snel worstelen. Gelukkig heb ik van mijn ouders wel iets anders en heel waardevols geleerd. We geven niet te snel op. Je baalt even als het niet lukt. Mag zelfs even boos zijn, afstand nemen. Dan herpak je jezelf en zet de schouders eronder. Op dit moment ben ik dus aan het stoeien en af en toe zelfs aan het worstelen.
Schrijven vind ik heerlijk maar alles er omheen kan me gestolen worden. Er komt zoveel kijken bij het zelf uitgeven en veel ervan ligt me helemaal niet. Die zelfpromotie alleen al. Wat een tegenstand voel ik daarbij. Maar ik moet wel want anders weet straks niemand dat mijn boek er is, dat het een heel mooi verhaal is dat het verdient om te worden gelezen.
Dus slinger ik maar weer eens een bericht het internet op, baal dat het maar matig wordt opgepikt en ga dan toch weer verder met de volgende stap.

Stoeien vanuit een luxepositie maakt het wel makkelijker

Ondanks dat het me allemaal niet ligt heb ik al een behoorlijke voorsprong op veel andere Indie auteurs*. Financieel heb ik niets te klagen. Ik heb een zakelijke achtergrond en weet van de hoed en de rand. Mijn opleiding en kennis en ervaring neem ik mee in dit nieuwe avontuur. Bovendien kan ik rekenen op de steun van mijn familie en vrienden én kan ik al mijn vragen afvuren op bevriende schrijvers die dit hele traject al doorlopen hebben. Kortom ik heb niets te klagen.

Het zakelijke deel is grotendeels afgerond

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is afgerond. De belastingdienst weet me inmiddels ook al te vinden. Bankrekening is aangevraagd. Boekhoudprogramma is opgestart. Ik ben aangemeld bij het Centraal Boekhuis, ISBN is toegekend. Logo is gemaakt en zo kan ik nog wel even doorgaan. De zakelijke kant is geregeld. Dat is een hoop werk, kost een hoop tijd maar dat is voornamelijk veel geregel. Stoeien dus, de worsteling komt nu.

Worstelen

Het worstelen zit hem voor mij vooral in de promotie. Ik sta niet graag op de voorgrond. Als eeuwig muurbloempje valt het me ontzettend zwaar om uit de schaduw te stappen en te roepen ‘Kijk mij, ik heb een prachtig mooi boek geschreven, koop het!’
Dat vind ik een keer al gênant maar keer op keer op keer. Vreselijk maar het moet. Mensen moeten weten dat het boek er is, dat het de moeite van het aanschaffen waard is. Social Media is de aangewezen plaats hiervoor. Daarom meld ik me toch maar weer aan voor Facebook om vervolgens binnen een paar minuten verwijderd te worden want ik zou de regels hebben overtreden. Ik heb alleen een account aangemaakt en een profielfoto geplaatst. Niets eens tijd gehad om regels te overtreden. Ik maak dus bezwaar, tevergeefs, inmiddels heeft het almachtige FB laten weten dat het definitief is zonder overigens aan te geven wat ik dan fout gedaan zou hebben.
Twitter en ik zijn ook al geen vrienden. Meerdere keren heb ik het geprobeerd op dat platform maar de negativiteit die daar de boventoon viert is erg slecht voor mijn mentale gezondheid. TikTok is hét platform in deze tijd. Daar had ik een jaar of twee geleden ook een account maar dat was van heel korte duur. Moet ik dat dan maar weer een kans geven?

Zal ik niet gewoon de ouderwetse route nemen? Boekhandelaren aanschrijven, persberichten versturen, posters en flyers rondstrooien als confetti? Ja ik worstel met de promotie, ik worstel enorm en toch ga ik door. Ik baal, ik mopper, en ja ik pink af en toe meerdere traantjes weg maar opgeven dat gaan we dus niet doen.

Sonja

 • Indie auteurs, die benaming is niet bij iedereen bekend. Indie is afkomstig van het engelstalige Independant wat onafhankelijk betekent. Een indie auteur is dus een schrijver die zijn/haar boek zelf uitgeeft zonder tussenkomst van een bestaande uitgeverij.

2 gedachten over “Een snelcursus stoeien voor beginners”

 1. Sonja, van harte gefeliciteerd met de start van je eigen uitgeverij. En wat stom dat FB je heeft geweerd. Al met al best spannend allemaal en ik hoop dat je er toch je draai in kunt vinden. Ik ben ook een gevoelsmens, dus kan wel begrijpen waar je doorheen gaat. Heel veel succes gewenst hoor! En hopelijk is het met jullie hond verder ook goed, misschien voelt hij jouw spanning wel aan. Dieren hebben daar op de een of andere manier een antenne voor. Hartelijke groet!

  Beantwoorden
 2. Dank je wel voor je reactie Jannie. Vandaag zoveel lieve en bemoedigende reacties ontvangen, echt hartverwarmend.
  De hond is gelukkig weer rustig en ik ook. Stapje voor stapje komen we er wel.

  Heb een hele mooie dag vandaag,

  Groetjes Sonja

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing