Bekijk het maar met je reading challenge

De eerste dagen van januari gebruik ik altijd om weer wat dingen op een rijtje te zetten. De agenda wordt nagekeken en aangevuld. Abonnementen worden onder de loep genomen. De adressenlijst opgeschoond en nog zoveel meer. Onder dat nog zoveel meer valt ook mijn Hebban account met de jaarlijkse reading challenge.

Hebban en de jaarlijkse leeslijst

Misschien ben je helemaal niet bekend met Hebban. Het is een website met bijbehorende app voor liefhebbers van lezen en van boeken. Ja daar zit een verschil tussen. Lezen en het kopen en verzamelen van boeken zijn twee heel verschillende hobby’s.
Terug naar Hebban, je vindt daar o.a. informatie over boeken, online boekenclubs, informatie over auteurs en je kunt er zelfs makkelijk met auteurs in contact komen als je dat zou willen. Je kunt er de boeken die je bezit in bijhouden, wat je aan het lezen bent, zou willen lezen of al gelezen hebt en je kunt je mening over het boek geven. Kortom een Walhalla voor lezers en boekenliefhebbers. Nu heeft Hebban een jaarlijkse uitdaging, de reading challenge en hoewel het een Nederlandse site is hebben ze toch voor een engelse benaming gekozen.
Het is een leesuitdaging. Elk jaar geef je in januari aan hoeveel boeken je dat jaar wilt gaan lezen. Standaard zetten ze de teller op twaalf maar je kunt dat naar behoefte naar onder of boven bijstellen. Elke keer dat je een boek aan het lezen bent of gelezen hebt kun je dat in de app of op de website aangeven. Het is geen wedstrijd maar meer een uitdaging voor jezelf om zo vaker te lezen dan dat je normaal gesproken zou doen.

Bekijk het maar met je reading challenge

Hoewel de titel niet bepaald positief overkomt ga ik er toch een positieve draai aangeven. Want ik doe dit jaar niet mee met de leesuitdaging en daar heb ik heel goed over nagedacht.
Ik was in het verleden redelijk actief op Hebban maar daar is op enig moment de klad in gekomen. Toen ik me na lange tijd weer wilde aanmelden kwam ik niet meer in mijn account. Het email adres dat ik destijds gebruikte had ik inmiddels niet meer dus moest ik een nieuw account aanmaken. Best vervelend want ik had destijds alle boeken die ik in bezit had erin gezet en geloof me het is een heel karwei om dat allemaal opnieuw te moeten doen.
Maar in 2022 heb ik me dus weer aangemeld en mijn reading challenge op een voorzichtige dertig boeken gezet. Voor sommigen is dat een enorm aantal en voor anderen helemaal niks. Voor mij was het dus een voorzichtige optie. Toch heb ik het maar ternauwernood gehaald want lezen en zelf een boek schrijven blijkt niet zo’n handige combinatie.

reading challenge

Om toch het aantal boeken te halen ging ik express dunne boeken lezen en liet de dikke pillen links liggen. Ik las boeken waar ik helemaal geen zin in had puur om dat ze makkelijk weg lazen. Dat kan ook goed zijn omdat je zo ook eens buiten je comfort zone leest. Ik heb heb er juist meer nadeel van ondervonden en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Waarom ik dit jaar niet mee doe

In mijn hoofd werkt zo’n zelf gesteld doel als een enorm moeten. Onzin want je kunt het aantal boeken dat je denkt te gaan lezen op elk moment bijstellen, wederom zowel omlaag als omhoog. Maar nee Sonja heeft in Januari bedacht dat het er minsten dertig moeten zijn en dan worden het er dus minstens dertig. Wet van Meden en Persen dus. Voor mij bleek dat aantal dus een obstakel te worden. Het zorgde voor onrust en een dreigend gevoel van falen. Ja dat ligt aan mij maar ik heb er wel mee te dealen.
Vorig jaar had ik naast de reading challenge ook een boekenplank aangemaakt met de boeken van 2022. Wat precies het idee daarachter was weet ik niet meer. Het is namelijk dezelfde lijst als van de reading challenge.
Er is overigens wel een verschil. Een boekenplank is geen uitdaging, het is geen moeten. Je leest wat je wilt en plaatst het na afloop op de juiste virtuele boekenplank. Geen moeten, geen druk maar dus wel een jaarlijks overzicht.

Dit jaar ga ik dus alleen voor die boekenplank en dan zie ik aan het eind van het jaar wel hoeveel ik gelezen heb. Ik kies hier heel bewust voor gelezen en niet voor hoeveel ik gehaald heb.
Lezen is geen wedstrijd, het is geen moeten, het is geen verplichting, lezen is ontspanning, genieten even ontsnappen aan de waan van de dag.

Als je het leuk vindt klik dan op de link om me te volgen op Hebban, wie weet zie ik je daar ook.

2 gedachten over “Bekijk het maar met je reading challenge”

 1. Om een aantal redenen die jij noemt heb ik mijn readingchallenge omlaag gezet. De voornaamste reden is dat ik boeken niet las, omdat ik dan mijn challenge misschien niet zou halen. Dat is natuurlijk jammer!

  Hebban heeft mij de afgelopen 6 jaar (alweer) wel meer laten lezen dan ik daarvoor deed en ook meer genres. Daar ben ik heel blij mee.

  Beantwoorden
 2. Hallo Ria,

  Hebban is zeker een stok achter de deur om meer te lezen en ook om eens buiten je eigen comfortzone te kijken. Voor mij werkt de boekenplankfunctie het beste maar veel mensen zijn enthousiast over de readingchallence en dat is dan ook helemaal oké.

  Leuk dat je een reactie achter hebt gelaten zo leren we elkaar steeds beter kennen.

  Heb een mooie dag,
  Liefs Sonja

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing