Hoe ga je in vredesnaam een boek kiezen uit dat enorme aanbod

deel 2 uit de serie Lezen

Lezen heeft heel veel voordelen en je doet jezelf echt tekort als je het niet doet. Dit heb ik al uitgebreid beschreven in mijn blog van vorige week. Daar sta je dan, met de beste bedoelingen, in de boekenwinkel om een boek te kopen of in de bibliotheek om er één te lenen of je bent online aan het zoeken. Je hebt besloten om een boek te halen voor de vakantie want je moet toch wat met al die vrije tijd maar nu sta je hier, compleet overdonderd, de keuzestress slaat toe want het aanbod is enorm en je hebt geen idee hoe je nu een boek moet gaan uitkiezen. Geloof me zelfs een doorgewinterde lezer als ikzelf overvalt die keuzestress nog regelmatig. Loop je straks met meer dan één exemplaar de deur uit, dan is dat helemaal niet erg. Sterker nog dat is eigenlijk heel normaal als je eenmaal begint met lezen. Dus rustig blijven ademen ik ga je helpen met kiezen.

Eerst maar eens een genre bepalen

Om te bepalen welk genre boek het meest geschikt is voor jou heb ik een simpele vraag, welk soort films of series kijk je graag op tv?

  • Kijk je graag romantische films of series, de zogeheten romcoms? In dat geval is een Feelgood roman een prima keus. Je zou dan kunnen kiezen voor auteurs als Sophie Kinsella, Jill Mansel, Astrid Harrewijn, Katie Fforde, Rachel Gibson of Chantal van Gastel om er maar een paar te noemen.
  • Ben je juist dol op Star Trek of Star Wars dan is science fiction het genre voor jou. Edward Ashton, J.G. Ballard, George Alec Effinger en Andreas Eschbach zijn dan auteurs waar je aan kunt denken.
  • Lord of the rings, Harry Potter, The wizard of Oss, je kunt er geen genoeg van krijgen? Jouw genre is Fantasy en dan kun je zoeken op auteurs als Marion Zimmer Bradley, Peter S. Beagle, Jack Broscie of Terry Brooks.
  • Kijk je graag detectives, politieseries of thrillers dan is het Who done it of het thriller genre echt iets voor jou. Denk aan schrijvers als Tjeerd Langstraat, Marc Raabe, Tom Clansy, Mikaela Bley of Karin Slaughter.

Er zijn nog veel meer genres maar je hebt nu vast wel een idee hoe je dat kunt bepalen. Door het genre te bepalen heb je al een eerste keuze gemaakt. Van hieruit gaan we verder kijken.

Mensen die je goed kennen

Vraag gerust aan familie, vrienden of collega’s om advies. Ze kennen jou het beste en kunnen dus ook heel gericht advies geven. Wees lekker brutaal en vraag of je misschien het boek dat ze je aanbevelen zou mogen lenen . Kun je meteen bepalen of ze het goed ingeschat hebben.

een boek kiezen

De boekhandelaar of bibliotheek medewerker

Een medewerker van de boekwinkel of de bibliotheek zouden je ook uitstekend advies kunnen geven. Zij weten als geen ander welke boeken goed in de markt liggen en waarom. Hebben ze echt hart voor hun werk dan kunnen zij je ook wijzen op onbekende auteurs die zeker ook de moeite waard zijn.

Boekenclubs

Misschien is er wel een plaatselijke boekenclub waar je terecht kunt. Nieuwe mensen leren kennen, die je veel, zo niet alles over hun favoriete auteurs en boeken kunnen vertellen. Zie je dat niet meteen zitten of is er bij jou in de buurt geen boekenclub te vinden dan kun je ook online terecht. Het Nederlandse Hebban en het Engelstalige Goodreads zijn een prima bron van informatie en hebben naast tips en adviezen nog veel andere extra’s voor lezers te bieden. Het fijne van deze online boekenclubs is dat ze gratis zijn en je kunt ze bezoeken wanneer het jou uitkomt.

Boekenblogs en Social Media

Online is er nog veel meer te vinden. TikTok en Instagram hebben een levendige community van liefhebbers van boeken. BookTok en Bookstagram zijn inmiddels helemaal ingeburgerd en met hashtags (#) makkelijk te vinden. Dan zijn er ook nog de enorme hoeveelheden boeken blogs waar je ook heel veel informatie en recensies kunt lezen.

Recensies

Tijdschriften, dagbladen en online verkooppunten plaatsen regelmatig recensies van boeken en auteurs. Vaak over de meest gangbare boeken maar om te beginnen is dat helemaal niet verkeerd.

Door te beginnen met lezen ga je gaandeweg ontdekken welke genres en auteurs je wel of juist niet liggen. Het is een ontdekkingsreis die je aangaat en dat maakt het juist ook zo leuk.

Dan nog een persoonlijke tip

Handig al die tips maar je staat dus al bij de boekhandel of bieb en je wilt nú een boek. Heb ik een gouden tip voor je. Schaamteloos ik weet het, maar mijn blog, mijn tekst dus het mag. Kies gewoon als eerste voor mijn roman “De val van Gorka.” Een spannend en intens boek en met positieve reacties en recensies. Zit je online of ben jij wel iemand met een beetje geduld ? Bestel dan het boek bij mij, neem ik de verzendkosten voor mijn rekening en dan signeer ik het ook nog eens voor je. Prima keuze toch?

Sonja
error: Beveiligingswaarschuwing