Waarom het voordelig en gezond is om een boekenwurm te zijn

deel 3 uit de serie Lezen

Je hebt in de twee vorige blogs uit deze serie al kunnen lezen over de voordelen van het lezen van fictie en over hoe je een boek moet kiezen uit het enorme aanbod. Nu loop je de kans dat je gaandeweg veranderd in een boekenwurm óf misschien ben je er al één. Geen zorgen, het is voordelig en gezond voor je om tot deze bijzondere soort te behoren.

Wat is een boekenwurm?

Je zult het vast al vaker gehoord hebben dat iemand als een boekenwurm werd bestempeld. Het kan zijn dat dit op een negatieve manier gezegd werd maar dat is absoluut niet terecht. Het is juist een hele slimme soort. Maar wie of wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Heel simpel, mensen die dol zijn op boeken of eigenlijk boeken verslinden alsof hun leven ervan af hangt. Zoals geen enkel levend wezen zonder zuurstof kan, kan een boekenwurm niet zonder boeken.

Je herkent ze aan de overvolle boekenkast(en), tafeltjes, (nacht)kastjes, alle kamers in het huis, de wc, de badkamer en niet zelden zelfs de vloer. Overal staan en liggen boeken. 

Bovendien hebben ze het meest uitgebreide bibliotheek-abonnement dat in hun woonplaats verkrijgbaar is. Welke stad, welk land ze ook bezoeken, ze lopen altijd even een boekwinkel binnen zelfs als ze de taal helemaal niet kunnen lezen. Want de geur van papier en inkt is essentieel voor hun welbevinden.

Kan iedereen er een worden?

In theorie is dat zeker mogelijk. Of je nu jong of oud bent, rijk of arm, welke opleiding je gedaan hebt, hip bent of juist niet, het maakt allemaal niet uit.
Toch maak ik heel even een kanttekening. Als je, om mij overigens totaal onduidelijke redenen, absoluut niet van lezen houdt, dan zit het er waarschijnlijk niet in. De kans dat je dan deze blog leest lijkt me dan overigens ook erg klein.
Dus als je deze blog leest dan heb je een meer dan redelijke kans om een boekenwurm te kunnen worden als je het nog niet bent.

Hoe pak je dat aan?

Het is belangrijk dat je nieuwsgierig bent, dat je een verlangen hebt om op avontuur te gaan zonder je huis uit te gaan. Of je nu hebt gekozen voor Harry Potter, een klassieker als Tolkien, Scott Card, Jane Austen of Nesbø. Het maakt helemaal niets uit zolang je maar bereid bent om helemaal in het verhaal te duiken. Want dat is wat boekenwurmen doen ze graven zich helemaal in de pagina’s en worden zelf onderdeel van het verhaal.

Waarom het voordelig is om een boekenwurm te zijn

Boeken zijn duur krijg ik nogal eens te horen. Dat is maar hoe je er naar kijkt. Een boek kost gemiddeld zo’n twee tientjes. Dat is inderdaad best veel geld. Maar kijk ook eens naar wat je voor dat geld krijgt en waar je allemaal op kunt besparen.
Ten eerste krijg je minstens 4 tot 6 uur vermaak. Dat zijn op zijn minst 2 bioscoopfilms á € 15,00 per film of twee theater voorstellingen van zomaar 40 tot over de 100 euro per keer.
Je reist naar andere oorden of zelfs naar een andere tijd of universum. Een vakantie kost je al snel een paar honderd tot duizenden euro’s. Naar de diepten van de oceaan of andere planeten reizen is letterlijk én figuurlijk stervensduur en bovendien levensgevaarlijk.
Tijdreizen of naar een andere wereld of universum reizen is tot nu toe zelfs onmogelijk en daarmee ook onbetaalbaar. 

Dat geld bespaar je dus allemaal al.

Als boekenwurm kun je Netflix, Videoland, HBO en al dat soort abonnementen rustig opzeggen want je vindt alles wat je zoekt en meer nog in boeken. Je hoeft geen mooie kleding aan, make-up op of hapjes en drankjes aan je vrienden te serveren als je comfortabel in het hoekje van de bank opgekruld onder een dekentje ligt met een boek. Al die kosten en moeite kun je dus allemaal besparen.

Een abonnement op de bibliotheek kost je ongeveer 4 tot 5 tientjes per jaar en dan kun je zoveel boeken lezen als je wilt. Bij de kringloop en op 2e-hands markten kun je voor een paar centen al hele mooie boeken kopen. En dan zijn er ook nog de kastjes met leenboeken die in elke woonplaats wel te vinden zijn. Dus voor elk budget zijn er mogelijkheden genoeg om boeken voor weinig geld of zelfs gratis te kunnen lezen.

Waarom het gezond is om er een te zijn

Als boekenwurm ben je helemaal in het verhaal gedoken en daarmee kom je los van alle beslommeringen en stress van het dagelijks leven. Je beleeft misschien wel hele spannende avonturen maar die zijn zonder daadwerkelijk gevaar. Je leert anders naar de wereld kijken en ziet hoe de personages met hun problemen omgaan, welke fouten ze maken, hoe ze het uiteindelijk oplossen en waar ze zich onnodig druk over hebben gemaakt. Daar leer je ongemerkt een heleboel van. Het is dus heel goed voor je mentale ontwikkeling en dat scheelt je ook weer een gang naar een therapeut.
Door veel te lezen raak je steeds meer ontspannen en train je je hersenen, dat is dus heel gezond voor je lijf en je geest.

Dus als je het nog niet bent dan zou ik het gewoon worden een heuse boekenwurm. Als doorgewinterde boekenwurm kan ik je verzekeren dat je meer dan welkom bent bij deze bijzondere soort mensen. Er is ruimte genoeg voor iedereen.

Sonja

error: Beveiligingswaarschuwing