Een ontdekkingstocht naar onbekende schrijvers

deel 4 in de serie Lezen

Verandering van spijs doet eten is een bekend Nederlandse gezegde. Wie vaak uit eten gaat kiest ook niet altijd voor hetzelfde restaurant. Zo gaat dat met lezen ook. Op enig moment wil je toch wel eens iets anders proberen. Naar mate je meer leest gaat je smaak zich verfijnen óf juist uitbreiden. In een goede boekhandel is heel veel keus maar als je, zoals ik, in een dorp woont met slechts een beperkt aanbod dan kun je daar oprecht verdrietig van worden. Steeds weer dezelfde schrijvers en bekende Nederlanders die met hun al dan niet ‘zelfgeschreven’ boeken de winkel vullen. En ja de boekhandel kan alles voor je bestellen maar dan moet je wel weten wat er allemaal te koop is. Kortom vandaag gaan we op ontdekkingstocht naar onbekende schrijvers.

Waar te starten met je ontdekkingstocht

Je ontdekkingstocht naar die onbekende schrijvers kun je op verschillende manieren starten en hieronder zal ik de belangrijkste weergeven.

  • online platforms
  • Social Media
  • boekwinkels en bibliotheken
  • boekenbeurzen
  • literaire evenementen

Online platforms

Om onbekende schrijvers te ontdekken zijn er diverse online platforms waar je terecht kunt om je ontdekkingstocht te starten.
Denk bijvoorbeeld aan Kobo Writing life waar selfpublishers heel eenvoudig hun boek kunnen opladen en verkopen.
Brave New Books is ook zo’n platform waar minder bekende auteurs te vinden zijn Pumbo, ik denk de meest bekende zelfpublishing drukkerij werkt samen met Boekenbestellen.nl, maar ook Boekscout en mijnbestseller.nl zijn een prima startpunt voor je zoektocht.

Social Media

Veel onbekende schrijvers zitten op een of meerdere Social Media platforms. TikTok heeft zelfs een heuse BookTok rage veroorzaakt. Maar ook op Twitter, Instagram en Facebook zijn ze te vinden. Start met zoeken op hashtags, zoals #selfpublishing #selfpublisher #bookstagram #bookTok #indieauteur. Je kunt Nederlandse auteurs gaan volgen of juist de lezers die hun ervaringen over de boeken die ze gelezen hebben delen.

Boekwinkels en bibliotheken

Vooral de zelfstandige boekwinkels hebben een speciale hoek of tafel ingericht met Nederlandse auteurs en anders kun je er natuurlijk altijd naar vragen. Bibliotheken hebben vaak regionale auteurs in de collectie opgenomen en daar zou je dus ook naar kunnen vragen. Bovendien geef je zo ook een signaal af naar de boekhandel en bibliotheek dat er dus vraag is naar de minder bekende auteurs.

Als je nog niet de hele bibliotheek hebt uitgelezen kun je ook de volgende tip toepassen. Ga naar de afdeling met het genre dat je graag leest en kies een willekeurige letter uit. Ga het schap af en de eerste schrijver die je tegenkomt waar je nog niet eerder iets van gelezen hebt daar neem je een boek van mee naar huis. Of je doet dit juist bij een genre dat je normaal gesproken niet zo snel zou kiezen.

Boekenbeurzen

In het verleden ging ik graag naar de Antwerpse boekenbeurs. Een meerdaags evenement waarbij alles in het teken stond van boeken en schrijvers. Helaas is dit evenement tijdens de pandemie ter ziele gegaan. Maar ook in Nederland worden her en der boekenbeurzen en boekenmarkten georganiseerd. Denk aan de Dordtse boekenmarkt of de Deventer boekenmarkt maar ook de Amsterdam Book Fair of de Boekenbeurs Vincentius in de Brabanthallen.

Literaire evenementen

Het hele jaar door worden er regionale literaire evenementen georganiseerd of zijn er lezingen in de bibliotheek. Het is zeer de moeite waard om die te bezoeken en zo nieuwe schrijvers te ontdekken en wellicht zelfs te ontmoeten.
Kortom er zijn meerdere mogelijkheden om op ontdekkingstocht te gaan naar onbekende schrijvers.

Zelf maakte ik een Reel op Instagram met een uitnodiging aan (nog) niet bekende schrijvers om zich aan te melden voor een blog over dit thema. Dat leverde een groot aantal leuke reacties op. Volgende week komt er een blog waarin zij zichzelf en hun boek aan je voorstellen. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief dan weet je zeker dat je deze en andere blogs nooit meer misloopt.

Sonja

De andere delen in deze serie:
error: Beveiligingswaarschuwing