Grote verhalen voor een klein meisje

Een boekbespreking

Een tijd geleden heb ik in de serie over lezen aandacht besteed aan onbekende schrijvers. Na mijn oproep op Instagram, om onbekende schrijvers aan mij te melden kwamen er ook voor mij heel wat onbekende schrijvers aankloppen. Erg leuk om de verschillende verhalen en schrijvers te leren kennen. Bovendien een hele makkelijke blog voor mij want ik hoefde slechts te knippen en te plakken en hier en daar wat afbeeldingen aan te passen voor de website.

Vandaag bespreek ik een boek van één van de schrijvers die mee heeft gedaan aan deze blog.

Cindy van der Linden

Ik kende Cindy nog niet echt, we hadden voor deze blog nog niet echt contact met elkaar gehad. Na het verschijnen van de blog stuurde ze mij haar boek, met het verzoek om er een recensie over te schrijven. Ik ben geen recensent, dat is echt een andere tak van sport en die beheers ik erg slecht. Wat ik wel kan doen is het boek bespreken en dat is dus ook wat ik ga doen.

Grote verhalen voor een klein meisje

Haar wieg stond in Nuenen. Haar eerste vijftien jaren staan in het teken van Cintonjo, de zeer succesvolle discotheek van haar ouders Jo, Tony, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, paard Rivala en muziek, maar worden overschaduwd door een groot geheim dat haar in een internaat doet belanden. In 1976 nemen haar ouders het ingrijpende besluit om met haar naar Calpe, in Spanje, te emigreren. Daar wordt ze, ver van haar zo geliefde ooms en tantes, neefjes en nichtjes, die als tweede vaders en moeders en broers en zussen voor haar zijn en haar de veiligheid bieden waar ze zo naar hunkert, volledig op zichzelf teruggeworpen. Ze leidt het leven van de rich and famous in Valencia, Barcelona en Madrid en maakt furore als model. Ze loopt shows met Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Gisele Bündchen. Maar waarom verliest ze zichzelf altijd in liefdesrelaties? Waarom wordt ze altijd gekweld door schuld- en schaamtegevoelens en steeds terugkerende angstdromen? Het leven zelf helpen haar om niet alleen zich de meest pijnlijke, schaamtevolle, extreem grensoverschrijdende gebeurtenissen te herinneren en op te schrijven maar zelfs tot vergeving te komen.

Mijn beleving

Wat me het eerste opviel bij het boek is het formaat. het is een stuk groter dan gebruikelijk en daardoor valt het ook meer op tussen andere boeken. Het boek is een hardcover, heeft een groot lettertype en is gedrukt op stevig wit papier. Het telt 428 bladzijden en bevat een flink aantal foto’s. Ik kreeg van Cindy ook nog toegang tot een online foto album waardoor het verhaal ook door foto’s verduidelijkt wordt. Ik heb aardig wat tijd doorgebracht met het bekijken van de foto’s en video’s.

Het is dus het levensverhaal van Cindy en dat is heel uitvoerig beschreven. Op sommige momenten komt ook haar zoon aan het woord om zijn visie op bepaalde gebeurtenissen te geven.

Zoals in de beschrijving van het boek al is te lezen heeft Cindy heel veel meegemaakt in haar leven. Veel grote en leven veranderende gebeurtenissen die soms best heftig zijn om te lezen. Het zijn met recht grote verhalen voor een klein meisje.

Ik had wel moeite met de enorme hoeveelheid namen in het boek maar ondanks dat ik ze echt niet allemaal kon onthouden deed dat niets af aan het lezen en begrijpen van het verhaal.
Zoals gezegd, Cindy beschrijft haar leven en de gebeurtenissen heel uitvoerig en dat had misschien wat gematigder gekund. Toch leest het boek vlot weg omdat je gegrepen wordt door de manier waarop Cindy vertelt. Het is alsof je persoonlijk met haar in gesprek bent.

Toen ik in het boek begon, kon ik het maar moeilijk wegleggen, ik had zo te doen met dat kleine meisje dat ondanks dat ze in een liefdevolle familie opgroeide toch zoveel heftige dingen moest meemaken. Zoveel veerkracht en wat een strijder is ze gebleken. Ik heb diepe bewondering voor Cindy, overeind blijven terwijl de stormen maar op je in blijven beuken, je moet het maar kunnen.

Tijdens het lezen en na afloop wilde ik dat kleine meisje en de grote Cindy het liefst een enorme knuffel geven. Want kind wat ben je sterk!

Sonja

Grote verhalen voor een klein meisje, Cintonjo, Cindy van der Linden, ISBN 9789464802962. Als je het boek hebt aangeschaft kun je ook toegang tot dit online fotoalbum vragen.


error: Beveiligingswaarschuwing