In stijl met Sonja

Het is allemaal de schuld van Instagram, die wil maar dat we Reels maken. Voor wie niet weet wat dat is, een korte video in de stijl van TikTok. In de serie beter goed gejat dan slecht bedacht zullen we maar zeggen. Maar goed de schuld van IG dus. Ik had nl. een Reel geplaatst over het omgooien van mijn kledingkast. De winterdepressie eruit en de-mooi-weer-kleren erin. Oké, het is wel een beetje mijn eigen schuld, want in genoemde Reel stelde ik de vraag of er belangstelling was voor tips en adviezen op dat gebied en ja die belangstelling was er.

In het verleden heb ik vaker over dit enorme karwei geschreven en dan krijg ik steevast vragen over het hoe dit aan te pakken. Daarnaast krijg ik vaker vragen en complimenten over mijn stijl, over mijn haar, sieraden, schoenen en zo verder. Van nature maak ik het mensen graag naar de zin en dus ging ik aan de slag.

Omdat dit thema niet echt past bij mijn Instagram account had ik zo bedacht om er dan maar een serie Reels van te maken, die staan wat los van de foto’s en teksten die ik normaliter plaats. Nu zijn Reels per definitie korte filmpjes dus ik moest per onderwerp kort en bondig zijn. Niet iets waar ik van nature goed in ben maar dat mag de pret niet drukken. Ik ging dus aan de slag met statief en camera. Het ene filmpje na het andere nam ik op en dat kostte me bakken energie. Ik ben nu eenmaal geen presentator of filmster maar schrijver. Lang verhaal wat korter. Die filmpjes heb ik verwijderd van mijn camera en ik besloot een blog te schrijven.

Nu is er over stijl en het samenstellen van een garderobe best veel, of eigenlijk heel veel te vertellen dus dit wordt een lange blog. Geen paniek ik hak het in kleine stukjes die je stukje bij beetje tot je kunt nemen. hieronder staan al die stukjes in een lijstje onder elkaar. Hoef je alleen maar op te klikken en je bent meteen waar je wezen wilt. Zou er wel even een drankje en een knabbeltje bijpakken oh ja en zet de notitie app op je telefoon vast open.

Helemaal in mijn stijl, een overzichtelijk lijstje


Zonder oordeel je figuur-type vaststellen

Het is fijn als je een grote spiegel hebt waarin je jezelf van kop tot teen kunt zien. Heb je dit niet dan kun je ook de camera functie van je telefoon gebruiken en dan zou ik deze op video stand zetten zodat je het rustig terug kunt kijken. Het beste is om in je ondergoed voor die spiegel te gaan staan maar als je dat te confronterend vindt of dat het om andere redenen gewoon niet handig is, trek dan een strak shirt en een legging of iets dergelijks aan.

Nu ga ik je vragen om iets heel moeilijks te doen. Zonder oordeel naar jezelf kijken. Zonder oordeel is dus niets positiefs en al helemaal niets negatiefs denken of uitspreken bij wat je ziet. (ja dat is ook voor mij best een lastige stap)

figuur-type bepalen

We gaan alleen maar constateren wat we zien, niets meer en niets minder

De foto is wat onscherp maar dat mag de pret niet drukken.
We beginnen bij ons hoofd. Bij mij is dat lang en smal, mijn haar is grijs en mijn kapsel is asymmetrisch en kort. Mijn oren zijn ook lang en staan wat naar achteren. En zoals je ziet mijn nek is ook lang.

Brede schouders en een brede rug

Dan heb ik brede schouders en dat betekent dat ik dus ook een brede rug heb. Mijn boezem is breed en vol.
Als ik kijk naar mijn bovenarmen dan zie ik dat die vol zijn ten opzichte van mijn onderarmen en polsen.

Zoals je kunt zien, mijn schouders zijn niet gelijk. De ene is rond en de ander hangt er een beetje bij. Zo’n 30 jaar geleden deed ik nl. een poging om op een quad te rijden, ik kwam op een onprettige manier in aanraking met een boom, het gevolg; mijn schouder uit de kom. Daar heb ik dit dus aan over gehouden en dat houdt in dat mijn ene arm wat lager uitkomt dan de ander. Dat heeft dan weer gevolgen voor hoe mijn kleding valt.

Zo heeft iedereen wel iets. Door op deze manier en zonder oordeel naar jezelf te kijken, zie je dus waar je wel en juist niet de aandacht op wilt vestigen en waar je misschien wat creatief met je kledingkeuzes om kunt/moet gaan. Ik stroop b.v. graag mijn mouwen op of verleg de aandacht naar mijn hals o.i.d.

Mijn taille is (sinds een half jaar weer) aanwezig maar niet heel nadrukkelijk. Ik heb een buikje. Mijn heupen zijn breed en mijn bovenbenen zijn stevig.
Op de foto niet te zien maar ik heb volle, ronde billen

Verder zie ik dat ik een lichte huid heb en hoewel de foto anders doet vermoeden heb ik een gele ondertoon.

Welke kleding bij welk figuur-type

Nu ik mezelf goed bekeken heb kan ik mijn figuur-type vaststellen. Mensen zijn er in heel veel soorten en maten en dat is helemaal oké. Elk figuur-type heeft zo zijn uitdagingen. De een is niet beter dan de ander, dat mag, nee dat moet je maar gewoon van mij aannemen.

Als we naar de afbeelding hierboven kijken dan hebben we de rechthoek, de driehoek, de omgekeerde driehoek, de rechte zandloper, de ronde zandloper en het ronde figuur. Door mijn pyjamabroek hierboven is het wat minder goed te zien maar ik ben de ronde zandloper. Kort geleden zou ik nog onder rond vallen, maar mijn taille is dus weer terug van weggeweest.

Als je twijfelt tussen twee types kan het zijn dat je er inderdaad tussenin valt en ook dat is prima

In deze blog ga ik niet heel uitgebreid in op welke stijl bij welk figuur-type, want ik heb al zo veel te vertellen. In het grote geheel kan ik je de volgende tips meegeven. Haal de aandacht weg bij de dingen waar je onzeker over bent en verleg die naar de dingen waar je tevreden over bent. Ben je bijvoorbeeld onzeker over je buik of de (bijna) niet aanwezige taille dan kun je door een mooi ceintuur of lint vlak onder je borsten de aandacht verleggen. Heb je smalle enkels dan is een driekwartbroek met daaronder een mooie schoen met hak een fijne manier om daar de aandacht op te vestigen. Een bovenlijfje met plooitjes geeft meer volume als je kleinere borsten hebt, een V-hals is juist weer mooi bij een volle boezem. Kortom elk figuurtype heeft zo zijn uitdagingen én aandachtspunten.

In het algemeen kan ik je adviseren om wijde kleding te combineren met wat strakkere kleding. Dus een wijde broek of rok met een strak truitje. Een wijde top met een strakke broek of rok. Daar waar je breed bent en dat wat wenst te camoufleren moet je geen grote zakken of patronen o.i.d. hebben.


Vergeet de labels

Als je op zoek bent naar je eigen unieke stijl dan is dit misschien wel de belangrijkste les, vergeet de labels. Er is één uitzondering maar daar kom ik later op terug.
De maatlabels die je in de kleding vindt kun je met een gerust hart vergeten. Die maten zeggen helemaal niet zo veel. Ik heb in mijn kast kleding in verschillende maten van S tot XL. Die letters of cijfers zeggen meer over het maatbereik van de kleding dan over of het jou past.
Je ziet in de winkel een leuke jas hangen en je zoekt op het rek naar de juiste maat. De jas hangt er in de maten XS tot XXXL. Wat zegt dat nu helemaal?
Wat het zegt is dat XS de kleinste maat jas is en XXXL de grootste maat, niets meer en niets minder. Het is slechts een richtlijn binnen dát merk en soms zelfs alleen maar over dat item binnen het merk.
Bovendien ligt het er ook maar net aan hoe jij de kleding wil gaan dragen. Heb jij alleen een bloes onder je jas aan of een dikke trui, of misschien een colbertje?


Hoe je dan wel je maat moet kiezen?

Daar kom ik in het volgende stukje op terug.

Nog een label waar je niet naar moet kijken is dat van het merk. Laat je nooit en te nimmer leiden door merknamen. Een merk zegt niets over stijl, zegt niets over kwaliteit en zegt al helemaal niets over jouw persoonlijkheid.
Alle bekende en minder bekende merken zijn onderdeel van slechts een handvol modehuizen. Beursgenoteerde bedrijven met aandeelhouders die helemaal niets om stijl en persoonlijkheid geven. Die willen zoveel mogelijk geld verdienen en dat lukt het beste als ze veel van hetzelfde verkopen.

De uitzondering

Het enige label waar we wel aandacht aangeven is die van de productgegevens en wasvoorschriften. Vreemd genoeg is dat het label dat vaak vergeten wordt terwijl dit nu juist wél belangrijk is.
Als jij geen zin hebt of de middelen niet hebt om je kleding naar de stomerij te brengen, dat moet je dus geen kleding kopen die alleen door de stomerij gereinigd kan worden. Als je kleinbehuisd bent en geen mogelijkheid hebt om kleding op te hangen of liggend te laten drogen, dan moet je dus kleding kopen die met een gerust hart in de droger kan.

Koop de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven

Of je nu naar een exclusieve boetiek gaat of naar de kringloopwinkel en alles wat daar tussen zit, knoop bovenstaand citaat heel goed in je oren.

Want laat ik het misverstand maar meteen uit de wereld helpen, dure kleding is geen garantie voor kwaliteit en goedkope kleding is niet per definitie, slechte kwaliteit. Dus voor de zekerheid nog maar een keer herhalen, lees het productlabel. Voor je je zuurverdiende geld uitgeeft aan een kledingstuk kijk dan eerst of het je geld wel waard is. Zijn de naden netjes afgewerkt, zit er een voering in de jas, zijn de zakken nep? Zijn de knoopjes goed vastgezet, loopt het patroon netjes door, zitten er figuurnaden in, valt de stof mooi en beweegt het makkelijk mee met mijn lichaam, prikt de stof niet op je huid? Stel kritische vragen en neem geen genoegen met slecht gemaakte kleding, wat de prijs ook is.


De juiste maat bepalen

Nu je dan toch in je ondergoed voor de spiegel staat, kun je meteen even een centimeter ter hand nemen. Lukt het zelf niet vraag dan even je partner, vriendin, buurvrouw of tiener om hulp.
Meten is weten zei mijn opa altijd en hij had gelijk. We gaan dus onze werkelijke maten bepalen.

We meten over het breedste deel van de borsten, de taille en over het breedste deel van de heupen. Zet de bijbehorende getallen in de notie-app van je telefoon want dit zijn dus je maten.

Bovendien kun je nu ook meteen even de omvang onder je borsten meten want het verschil tussen de omvang van het breedste deel van je borsten en de omvang onder je borsten bepaald je BH-maat. Klik hier voor de behamaatcalculator. Als we de basiskledingstukken gaan behandelen leg ik uit waarom dit zo belangrijk is.

Zoals ik al aangaf, zet al deze informatie in je telefoon, die heb je meestal wel bij je. Maak er desnoods een speciaal mapje voor aan. Je kunt daar dan foto’s en aantekeningen in zetten voor als je de kledingkast moet aanvullen of voor wanneer je gaat shoppen voor nieuwe kleding. Oh en steek desnoods eencentimeter in je tas voor als je gaat shoppen, zodat je altijd en overal je maat kan nameten.


Mode versus stijl

Mode is wat je koopt en stijl is wat je hebt

Eigenlijk is met bovenstaand citaat alles al gezegd. Mode is vluchtig. Dit seizoen is iets helemaal in en het volgende seizoen weer uit. Zo zonde om daar je zuurverdiende geld aan uit te geven. Als je je gaat kleden volgens jouw eigen persoonlijke stijl kun je jaren met je kleding doen. Maar hoe vindt je jouw stijl? Dat is veel minder moeilijk dan het lijkt.

Geloof de spiegel, niet de verkopers. Daarmee wil ik niets af doen aan de deskundigheid of het enthousiasme van de verkopers. Integendeel. Maar we hebben allemaal van die miskopen in onze kast hangen. Aangeschaft omdat je vriendin, moeder, dochter, partner, verkoopster, het modeblad of noem maar op zeiden dat het zo leuk stond. Maar wees eens eerlijk had je al niet wat twijfels, dat gevoel van hmmm ik weet het niet.
Geloof de spiegel betekent dat je zelf kijkt of het kledingstuk je goed past, of het je staat maar vooral of je ogen er van gaan stralen.
Onbewust weet je al, dit hoort wel/niet bij mij. Dat is je leidraad vanaf nu. Hoe leuk het ook staat als je hart er niet sneller van gaat kloppen, je ogen niet gaan stralen dan moet je het niet kopen en als je ook maar een splintertje twijfel voelt, laat het dan in de winkel achter.


Dat favoriete kledingstuk

We hebben het allemaal in de kast, ons favoriete kledingstuk.
Bedenk dat je vandaag de deur niet uit hoeft, je hebt geen afspraken, er komt niemand langs, je partner en eventuele kinderen zijn van huis. Je hebt de tijd aan jezelf en je kunt doen en laten wat je wilt, je kunt dragen wat je wilt.
Wat trek je dan aan?

Dat is namelijk je favoriete kledingstuk. Maakt niet uit hoe het staat, hoe het eruit ziet, je draagt het hoe dan ook. Dat kledingstuk is vanaf nu het uitgangspunt van je persoonlijke stijl.

Bij mij is het een pyjamabroek, sterker nog een specifieke pyjamabroek. De pyjamabroek die ik hieronder aan heb.
Maar hoe ga ik dat dan vertalen naar mijn persoonlijke stijl en garderobe. Het zal je verbazen dat dit veel makkelijker is dan je denkt.

Nou hup, ga dat kledingstuk aantrekken en weer voor die spiegel staan

Deze pyjamabroek is dus mijn absolute favoriet, nu moet ik alleen nog ontdekken waar dat door komt.

Wat ik fijn vind aan deze pyjamabroek zijn ten eerste de zakken. Ik heb graag zakken in mijn kleding, je moet ergens je handen laten tenslotte. Maar ook de stof is fijn. Het voelt heel zacht op mijn huid, alsof ik bij elke beweging geaaid word. Dan is er nog de pasvorm. De broek zit losjes om mijn lijf, zonder echt wijd te zijn. De elastiek in de taille zit niet te strak en knelt dus ook bij het zitten niet in mijn buik.
De lengte is precies goed, geen blote enkels of over de grond slepende pijpen.
Bovendien heeft de pyjamabroek een grappig wintermotief en dat detail vind ik ook leuk.

Allemaal eigenschappen waardoor ik steeds weer naar deze pyjama broek grijp.

Dus bedenk heel goed wat maakt dat jij juist voor dit kledingstuk hebt gekozen. Is het de kleur, de snit, de geur, de stof. Alles wat je fijn vindt aan dit kledingstuk noteer je voor jezelf, want voortaan moet elk kledingstuk dat je koopt aan minstens een paar van deze eigenschappen voldoen.

hoe vertaal je dit nu naar kleding waarmee je wel naar de supermarkt kunt?

Nu ik voor mezelf heb bepaald wat ik blijkbaar belangrijk vind voor mijn kleding kan ik dit gaan vertalen naar mijn garderobe

Deze outfit voldoet helemaal aan bovenstaande criteria.
Uiteraard zitten er geen zakken in mijn schoenen, maar ik ga je stap voor stap meenemen in dit proces en dan snap je vast wat ik bedoel.

Eerst de bloes. Dat is een klassieke witte (offwhite) bloes. De stof is soepel en zacht op mijn huid. Het model is losjes maar niet te wijd. De lengte van mijn mouwen is precies goed. En het heeft bijzondere details.

De broek is gemaakt van een gebreid materiaal en doet wat denken aan een joggingbroek maar dan in een nettere uitvoering. De broek heeft zakken en elastiek in de taille terwijl het eruit ziet als een normale tailleband. De lengte is goed en er zit een omslag aan de pijpen die de broek wat extra’s geven

De schoenen zijn van een zacht materiaal gemaakt en aangezien ik brede voeten heb is de wijdere pasvorm erg comfortabel, bovendien heeft de schoen een mooi metalen detail dat de aandacht trekt.

Dus; zakken, comfort, zacht materiaal, bijzondere details (op de bloes kom ik nog terug), goede pasvorm. Begint het al te dagen?

Laten we het nog eens doen

De broek links bovenin heeft elastiek in de taille, de binnenkant heeft een dun laagje fleece, er zijn zakken aanwezig en links onderin zie je dat de broek genoeg stretch heeft om comfortabel te dragen. De lengte is ook goed. En door het materiaal heeft het dat beetje extra uitstraling.
De foto rechts bovenin toont de broek van hierboven. Super comfortabel en toch de uitstraling van een nette broek. De combinatie die ik hierboven draag kan prima voor mijn werk.

Het jasje is van een dikke gebreide stof, heerlijk zacht aan de binnenkant. Het heeft zakken en door de figuurnaden is het mooi getailleerd en kan ik het met opgerolde mouwen op een spijkerbroek heel nonchalant dragen maar met een bloes eronder en op een nette broek ook prima voor naar bijvoorbeeld kantoor of een bespreking.

Geen van deze kledingstukken is in de mode. Dat jasje heb ik zelfs al meer dan 5 jaar in mijn kast. Het is niet in de mode en toch krijg ik elke keer complimenten over mijn out-fit. Waarom? Omdat ik het met plezier draag, me er prettig in voel en dat straal ik uit.


De kledingkast

Dan is het nu eindelijk tijd om de kledingkast aan te gaan pakken. Dit is een arbeidsintensieve klus waar je echt ruim de tijd voor moet nemen.
Ik heb de luxe dat ik een kamer over heb waar ik al de kleding uit mijn kast naar toe kan brengen. Als je dat niet hebt maar wel bakken met energie, dan kun je alles op je bed smijten (niet echt een aanrader, maar ik heb het jaren zo gedaan). Als je een kledingrek hebt dan zou ik die zeker gebruiken maar je kunt natuurlijk ook plank voor plank, la voor la of deel voor deel aanpakken. In elk geval moet in welke vorm dan ook, alles, maar dan ook echt alles uit de kast.
Daar blijft het niet bij. Je haalt ook alle kleding van de hangers. Zo zorg je ervoor dat zelfs als je moe bent of het gewoon zat bent, je toch elk kledingstuk door je handen laat gaan. Schrale troost, elke keer seizoenswisseling wordt het makkelijker.

Een georganiseerde bende

Of je het nu in delen doet of alles tegelijk uit de kast trekt. Je ontkomt niet aan een bepaalde mate van chaos. Dit is het stadium dat de moed je waarschijnlijk in de schoenen zakt en het geheel niet meer overziet. Tijd om even een pauze in te lassen. Wat eten en drinken, en dan kun je er weer tegenaan.
Wat je nu eerst gaat doen of laat doen, is de kast goed uitsoppen en stofzuigen. Vooral de naden van eventuele laatjes, mandjes en de achterwand vragen aandacht. Eitjes en larven van motjes en andere plaagdiertjes houden van deze verstop plekken. Terwijl de kast, de laatjes en mandjes staan uit te wasemen gaan wij ons druk maken over de kleding.

We beginnen bij de basis

Om stijlvol en goed voor de dag te komen is een goede basis essentieel. Om een gebalanceerde garderobe op te bouwen moet je slim en met visie te werk gaan. En daar ga ik je dus bij helpen. Als eerste:

Het stiefkindje van de kledingkast


Ondergoed, het ondergeschoven kindje in de kledingkast. We geven er niet graag geld aan uit maar juist je ondergoed kan een wereld van verschil maken in hoe je eruitziet.
Hartstikke leuk die kanten setjes met touwtjes, kettinkjes, gespjes en weet ik wat niet meer, maar het past niet bij elk kledingstuk. Je wilt tenslotte niet de aandacht op je ondergoed vestigen maar op de leuke kleding die je met zorg hebt aangetrokken.
Ondergoed dat zijn pasvorm heeft verloren, verwassen, rare vlekken, gaatjes, rafels, Weg ermee. Leg het desnoods weg voor de vakantie, waar je het dan nog een keer draagt en dan weggooit. Oh en uit ervaring kan ik je nog deze tip meegeven, zorg wel voor een nieuwe voorraad voor als je thuiskomt. Echt niet fijn als je uit de douche komt en misgrijpt.


Laten we beginnen met de BH

één van mijn stokpaardjes, want ik heb al heel wat vrouwen in mijn omgeving richting de lingerie speciaalzaak gestuurd. Wist je dat 80% van de vrouwen de verkeerde maat BH draagt? De verkeerde maat BH en ook nog te vaak het verkeerde model.
Niets zo storend als een BH waar je borsten niet goed in passen waardoor het lijkt of je twee borsten boven elkaar hebt zitten. Te slappe BH’s of te strak waardoor er aan de achterkant ook borsten lijken te zitten omdat je huid er aan alle kanten uitpuilt. Bovendien zit een slecht passende BH ook heel oncomfortabel. Dus doe jezelf een plezier en draag de juiste maat en het juiste model voor jouw borsten.

Daarom gooi ik het maar weer in de groep, Meten is weten. Als je zelf niet goed weet hoe je de juiste maat moet bepalen, ga dan naar een lingeriewinkel en vraag of ze je willen opmeten. Kost je niets en je doet jezelf er zo’n groot plezier mee.
De verkeerde maat of het verkeerde model BH kan heel je out-fit verzieken. Terwijl de juiste BH heel veel positiefs voor je figuur kan doen. Dus doe het zelf of laat je opmeten en adviseren.
In de BH-collectie horen dus ook de gladde of ook wel de T-shirt BH’s en de huidkleurige naadloze varianten thuis. En inderdaad daar worden jijzelf en je partner niet persé heel blij van maar zeg maar dat het moest van mij.

Er zijn trouwens nog veel meer opties om jezelf en de ‘vriendinnen’ op de beste manier te presenteren

Denk aan de plak BH (links onderin op de 1e foto), dat is een zelfklevende siliconen sticker met een stevige trekstrip die je over je borst kunt plakken. De siliconen bandjes en dan zeker de variant die je laag op de rug kunt dragen (2e foto) Dan is er nog de tape om je kleding op de huid te plakken zodat de borsten niet ongewenst de bloemetjes buiten gaan zetten als je hebt gekozen voor een jurk of top met duizelingwekkend decolleté.
De zogeheten boob-tape (foto links onderin) waarmee je je borsten op heel veel manieren in de juiste stand kunt vast tapen. Denk ook aan expanders (1e foto rechts onderin), waarmee je de omvang van je BH kunt vergroten, schuifjes (1e foto midden) om je bandjes in een X op je rug te krijgen. De decolleté Bh (laatste foto rechts onder). Echt er zijn zoveel opties dat het je kan gaan duizelen. Kijk maar eens bij de drogist, Hema of lingerie speciaalzaak en vraag gerust om advies. Voor elke uitdaging is er een passende oplossing te vinden.


Maar ook de slips verdienen wat extra aandacht


Of je nu graag een tanga, string, Brazilian, bikini-slip, heup-slip, hipster, boxer, taille-slip of wat dan ook draagt. Je moet ook echt naadloos ondergoed in je collectie hebben. Huidkleurig naadloos ondergoed is een must voor die doorschijnende/of strakke kleding. Het is echt niet fraai als je ondergoed alle aandacht naar zich toe trekt.

Dan is er nog het corrigerende ondergoed. Moet je dat nu wel of niet in je collectie hebben? Laat ik vooropstellen dat je niemand een platte buik, laat staan een wasbordje schuldig bent. Je bent ook niemand een huid zonder striae of cellulitis verschuldigd. Dat wil ik toch maar even duidelijk gezegd hebben. Toch zijn er momenten of kledingstukken waarbij corrigerend ondergoed een uitkomst is. Dat strakke jurkje van dunne stof waar je echt elke putje en bobbeltje bij ziet zitten. Een etentje waarbij je buik alle aandacht opeist door fanatiek naar buiten te puilen. Als jij je prettiger voelt met dan zonder corrigerend ondergoed dan moet je het gewoon doen.

Sokken, panty’s, maillots, hold-ups, kousen, leggings

Dunne hiel, gat bij de tenen, uit gelubberd, verwassen, vlekken, gaatjes, slap elastiek. Weg ermee of op de vakantie stapel.
En nee, ik heb geen tips voor die verdwijnende sok bij elke wasbeurt, dat is iets waar we mee moeten leren leven vrees ik.

Draag je panty kousjes? Of zoals meneer Schrijfhart ze noemt, pikkeschrikkers, als je ze draagt kijk dan goed of je bij het zitten en bukken niet voor een enorme afknapper zorgt. In geval van twijfel een panty met broekje of de hold-up kousen. En ja ik weet het, die blijven alleen goed zitten als ze nog nooit gewassen zijn. Mijn tip, een jarretel gordel. Het is even oefenen met vast zetten maar het draagt echt fijn, je voelt je meteen super vrouwelijk , dat straal je uit en daar wordt je partner vast wel vrolijk van (vergeet je niet te vermelden dat ik dat aanbevolen heb?)

Hemdjes en t-shirts

Je hebt er vast meer dan genoeg van in je kast liggen. Ik in elk geval wel. In allerlei kleuren en maten. Hemdjes draag ik vrijwel standaard onder mijn kleding. Het geeft wat stevigheid aan mijn ouder wordende lijf en mijn kleding valt vaak ook mooier. T-shirts en dan vooral effen zijn het hele jaar door te dragen. Je koopt ze vaak voor weinig geld en misschien dat we er daardoor ook wat minder waarde aan hechten. Want wees eens eerlijk, hoeveel t-shirts en hemdjes heb je in de kast waar het model niet meer helemaal is wat het zou moeten zijn. Met van die kleine gaatjes of verwassen of rafelende naden? Precies, en wees gerust ik net zo goed. Die gaan nu dus uit de kast. Zijn het er veel of mis je hierdoor een bepaalde kleur dan zet je het in je notities om de boel weer aan te vullen. We kijken ze één voor één na. Kloppen ze uit, vouwen ze netjes op en dan mogen ze terug in de kast.

Broeken, rokken, bloesjes, truien, vesten enzovoorts en zo verder

Zo gaan we elk kledingstuk bekijken, ja inderdaad één voor één. We maken stapels. De weggooi stapel, de weggeef stapel, de herstel stapel en de dit-gaat-weer-in-de-kast stapel.

Alles wat beschadigd is en niet meer te herstellen gaat weg. Je mag er eventueel een poetslap van maken maar daar blijft het bij. Geen ge-ja-maar, hup op de weggooi stapel.
Alles wat nog te repareren is gaat op de herstelstapel.
Kleding die je niet meer past of nooit draagt gaat op de weggeef stapel.

Het is een heel karwei en je hebt inmiddels al flinke stappen gezet.
Nu komt er een moeilijk deel aan. We gaan de dit-gaat-weer-in-de-kast stapel nog een keer kritisch beoordelen.

 • klopt de maat?
 • voldoet het kledingstuk aan meerdere eigenschappen van je favoriete Kledingstuk (weet je nog, mijn pyjamabroek)?
 • kun je het met minstens drie andere items combineren?
klopt de maat?

Mooi dan gaan we naar het volgende punt maar als dit niet het geval is, kijk dan of daar iets aan gedaan kan worden. Zo niet dan op de weggeef stapel. Kan dit wel dan door naar het volgende punt.

voldoet het aan de juiste eigenschappen?

Ja?, super gaan we door naar de laatste stap. Nee? dan gaat het zonder pardon op de weggeef stapel. Nee ook hier geen ge-ja-maar, tenzij het aangepast kan worden dan mag het nog even getoetst worden aan het volgende punt.

is het te combineren?

Ik hanteer een strenge regel voor mijn garderobe. Elk item uit mijn kledingkast moet met minstens drie andere items gecombineerd kunnen worden én ik moet geheel aangekleed zijn. Dus niet een witte bloes die je onder je groene trui, je blauwe trui en je zwarte trui kunt dragen (dat is valsspelen). Nee je moet echt de deur uit kunnen met je kleding.
Kun je het niet met drie items combineren kijk dan of het de moeite waard is om je garderobe hiervoor aan te vullen. Dat is een afweging die je helemaal zelf moet maken. Moet het vermaakt worden en aangevuld worden dan moet je nog kritischer kijken. Is het je niet waard dan gaat het op de weggeef stapel. Maak van de items die je aan wilt vullen een foto en zet dit in je aantekeningen voor als je gaat shoppen.

Je persoonlijke stijl is een kwestie van doorzetten

Uiteraard moet je wel realistisch blijven. Als je met bovenstaande stappen een groot deel van je garderobe weg zou moeten doen en je hebt geen budget om je kast weer gevuld te krijgen dan moet je uiteraard wel je gezonde verstand gebruiken. Maak dan er dan aantekeningen van zodat je weet welke items je de volgende keer vervangt voor kleding die wél aan bovenstaande criteria voldoet. Je eigen stijl vinden en creëren is iets van de lange adem. Ik heb het ook stapje voor stapje gedaan en ben nog steeds aan het verfijnen.


De klassiekers hoeven echt niet saai te zijn

We kijken niet meer naar merken, niet meer naar wat in de mode is maar naar wat bij onszelf past. Kleding waar je je prettig in voelt en waar je blij van wordt. Toch zijn er bepaalde items die handig zijn om in je kast te hebben hangen. De zogeheten klassiekers. Denk aan de witte bloes, het zwarte jurkje, de nette schoenen. Je zult zelf ook wel ideeën hebben over wat ik jouw situatie gewoon standaard in je kast thuis hoort. Stel je komt uit een familie die naar de gereformeerde kerk gaat, ongeacht of jij dat wel of niet doet. Bij een huwelijk of begrafenis is dan een bepaalde stijl van kleden gewenst, zoals bijvoorbeeld voor de vrouwen een hoed. Nu kun je je op een huwelijk voorbereiden en heb je meestal wel tijd om te gaan shoppen. Voor een uitvaart is dat niet zo vanzelfsprekend. Dat is waarom bepaalde items gewoon standaard in je kast thuishoren.
Denk aan een zwart jurkje of net pak voor de heren en ook daarin kun je je persoonlijke stijl laten zien.

Een zwart jurkje hoeft niet persé strak en boven de knie, of zelfs zwart te zijn. Denk aan antraciet grijs of donkerblauw, denk aan een wat langer exemplaar of aan een bijzondere stof. Of als jij je helemaal niet prettig voelt in een jurk, in een nette broek en bloes kun je ook goed voor de dag komen. Een net pak voor de heren of dames kan een bijzondere snit hebben of voorzien van een overhemd of bloes met een bijzonder patroon of kleur. De stropdas en sokken zijn voor de heren een manier om hun eigen persoonlijkheid en stijl te laten zien. Voor dames kan in de plaats van de stropdas een sjaaltje of ketting de blikvanger worden.

Hiernaast zie je wat voorbeelden

Mijn zwarte jurkje en van mijn klassieke witte bloes die door de details juist blikvangers worden.
Als ik de jurk aan heb dan krijg ik steevast complimenten terwijl het van een soort gebreide stof gemaakt is en juist heerlijk comfortabel zit. Door de glans en het toevoegen van een jasje en passende accessoires kan ik het bij heel veel gelegenheden aan. Overigens probeer ik altijd of in elk geval heel vaak, te kiezen voor kleding met dat beetje extra, denk aan een mooie stof, een bijzondere kraag of een aparte print (bijzondere details maken het tot mijn eigen stijl). De polo heeft een mooie kraag met een beetje metallic erdoor, dit komt terug in de mouw en geeft het net dat beetje extra’s


hoeveel kleding heb je nodig?

Het is een veelgestelde vraag maar ook een lastige om te beantwoorden. De hoeveelheid is van heel wat factoren afhankelijk en daarmee dus eigenlijk maatwerk. Hoe groot is je huishouden, oftewel hoevaak heb je een volle trommel om te wassen? Wat voor werk doe? Heb je kleine kinderen/huisdieren? Ben je een knoeier? Zweet je veel of weinig? Jouw persoonlijke omstandigheden bepalen de omvang van je garderobe. Ik kan je wel een beetje een leidraad geven. Wat ondergoed en sokken aangaat moet je een vakantieperiode kunnen overbruggen. Dus zo’n twee weken minimaal. Wat je overige kleding aangaat zou je diezelfde periode kunnen aanhouden. Daarnaast heb je kleding nodig voor verschillende seizoenen en weersomstandigheden.

Als je uitgaat van een capsule garderobe (kom ik zo op terug) dan is dat een collectie van 33 items (dat is inclusief jassen en schoenen en exclusief sportkleding en ondergoed). Ik kan je verzekeren dat ik daar royaal overheen ga en daar gaat bijna iedereen royaal overheen. De gemiddelde Nederlander (wie dat dan ook mag zijn heeft zo’n 175 kledingstukken in de kast waarvan zeker 50 stuks niet worden gedragen. We gooien ruim 40 stuks per jaar weg en kopen er minstens zoveel weer bij)

Een capsule garderobe is een minimalistische garderobe waarbij je alle items met elkaar kunt combineren

Ik zou dat best willen bereiken, zo’n beperkte kledingkast waar alles met elkaar matcht en gecombineerd kan worden maar daar ben ik nog lang niet. Als jij dat ook zou willen dan zul je eerst een kleurenpalet moeten bepalen. Ik ben daar al wel mee bezig en heb hiervoor deze sjaal gekozen. Ik bemerkte dat ik die heel graag pak als ik een sjaal omdoe. tegenwoordig kies ik dus kleding in kleuren uit dit palet. Voor de winter precies de kleuren zoals ze in de sjaal voorkomen en voor de lente en zomer de lichte variant ervan. Dus Limegroen i.p.v. mosgroen en roze/rood i.p.v. bordeaux, licht grijs, gebroken wit/crème i.p.v. beige/bruin. Toch houd ik me er niet strikt aan. Als ik een item echt heel leuk vind dan kan ik de verleiding niet weerstaan.


De samenstelling van je kledingkast

Hierboven gaf ik het al even aan, het kan handig zijn om een kleurenpalet te hebben en voor diverse gelegenheden de juiste kleding in je kast te hebben maar ook dit is weer heel erg afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Heb jij regelmatig een sjiek diner dan is gala of cocktailkleding essentieel. Ben je veel aan het klussen, heb je peuters of huisdieren dan heb je andere behoeftes.
Om balans in je kledingkast te krijgen moet je dus goed weten hoe je jouw kleding gebruikt.

Probeer eens een grove verdeling te maken.
Ik bijvoorbeeld werk voor het grootste deel thuis en loop regelmatig met mijn hond door de natuur. Laat ik zeggen dat dit zo’n 80% van de tijd is. Zo’n 15% van de tijd moet ik er representatief uitzien. Voor mijn kleding houd ik dan dezelfde verdeling aan. Comfortabele kleding 80%, Nette kleding 15% en de overige 5% is dan gelegenheidskleding, een feestje, een uitvaart, klussen).


Combineren kun je leren

Dit is wat veel mensen lastig vinden en daarom voor de makkelijke weg kiezen. Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Als je elk item uit je kast met 3 andere items kunt combineren kun je zonder er al te veel over na te hoeven denken al 9 verschillende outfits maken. Daarnaast geldt ook hier, geloof de spiegel, niet je innerlijke criticus. Je zult je verbazen hoeveel printjes je prima met elkaar kunt combineren. Zolang je maar zorgt voor balans. Tenzij je daar zelf echt helemaal blij van wordt zou ik niet teveel prints en kleuren mixen. De gouden regel bij je persoonlijke stijl is dat jij bepaalt wat wel en niet oké is. Als jij een panterprint legging met een grove paarse mohair trui helemaal te gek vindt, dan trek je dat dus gewoon aan. Er zijn geen regels, er bestaat geen mode politie. De meeste mensen die commentaar hebben op de stijl van een ander zijn mensen die bij de grote modeketens, precies hetzelfde kopen als het overgrote deel van de mensen.

Ken je Iris Apfel?


Helaas is deze markante persoonlijkheid recent op 102-jarige leeftijd overleden. Iris Apfel was naast interieurontwerpster en zakenvrouw ook een ongekend stijlicoon. Deze vrouw had maling aan alle regels van de mode en experimenteerde naar hartenlust met kleur, prints, structuur en sieraden. Ze tekende op 97-jarige leeftijd een contract als model. Een hele boeiende persoonlijkheid die voor mij en heel veel anderen een bron van inspiratie is. Dus laat niemand je ooit wijsmaken dat je voor gek loopt. Als jij je er happy in voelt dan klopt het. Draag je persoonlijke stijl met zelfvertrouwen.

Als je dan toch wat tips en adviezen wilt. Dat kan, ik ben de beroerdste niet.
Ik houd van balans in mijn outfit. Als ik combineer dan kijk ik vooral naar de kleuren. Complimenteren of versterken ze elkaar. Heb ik bij mijn bovenlijf iets met b.v. blauw dan probeer ik die kleur terug te laten komen in de print van mijn broek of rok en als dat niet het geval is. Zak ik naar sokken/panty of schoenen. Ook met accessoires kun je voor balans zorgen.

Als we naar de foto van Iris Apfel hiernaast kijken dan zie je die balans ook. Ze heeft het groene pak gecombineerd met rode accenten. Haar lipstick, armbanden zowel links als rechts, maar ook in haar kettingen komen de rode accenten terug. Ze draagt altijd een flinke bril en geloof me dit exemplaar is voor haar doen bescheiden. De grote kraag is heel rustig van kleur en matcht mooi met haar kapsel maar brengt ook wat rust in alles wat er daaronder gebeurd.

Ga gewoon lekker oefenen en experimenteren en kijk naar je gezicht als jij er blij van wordt dan straal je dat uit.

Weet je nu niet welke kleuren goed samengaan of elkaar versterken, ben je er gewoon niet zo goed in? Geeft niets, alles valt te leren. Google maar eens op kleurenwiel of kleurentheorie.


Jezelf aankleden versus stylen

Er is een heel groot verschil tussen jezelf aankleden en jezelf stylen.
Jezelf aankleden is een bloes en een spijkerbroek aantrekken. Sokken en schoenen aan en klaar ben je.

Jezelf stylen is diezelfde bloes aantrekken. Je kraag iets opzetten, wat knoopjes open laten, de naad van je bloes recht over je arm laten lopen. De naad bij je schouders op de juiste plek trekken. Je manchetten omslaan of je mouwen opstropen. Eventueel een paar mouwophouders toevoegen. Je spijkerbroek aantrekken. Zorgen dan de naden recht over je been lopen. Je zakken glad naar binnen. Die bloes helemaal of gedeeltelijk in je broek doen, een riem in een bijpassende of complementerende kleur omdoen. Je pijpen eventueel oprollen of omvouwen en zorgen dat ze recht over je been vallen. Sieraden of een sjaaltje toevoegen, iets eigens aan je out-fit toevoegen. Dat kettinkje dat je altijd draagt zichtbaar. Je nagels in een opvallende kleur gelakt. Je tas en schoenen op je kleding aanpassen.

Jezelf met stijl kleden is eigenlijk niets meer en niets minder dan jezelf met zorg en aandacht aankleden. Het zit vooral in de kleine details. vergeet ook je parfum niet. Geloof me, net als met mooi verzorgde handen, met een lekker geurtje (en dat kan dus ook een bodylotion of zelfs gewoon zeep zijn) voel en gedraag je je echt anders.


De accessoires maken het af

Hierboven noemde ik ze al de accessoires. Onderschat dit niet. Als je ergens je eigen stijl mee kan neerzetten is het accessoires. Er is zoveel keus en variatie en je kunt zoveel of zo weinig dragen als dat je zelf wilt. Het is ook een goedkope manier om je outfit te veranderen. Als je al met de mode mee wilt doen zijn accessoires heel makkelijk om dat te bereiken. Kijk vooral ook bij de kringloopwinkel. Je kunt daar voor weinig geld heel veel leuks vinden. Als je een beetje handig bent kun je zelf sieraden maken. Maar kijk ook bij de sjaaltjes en riemen. Ik heb al heel wat toffe items weggehaald bij de kringloop. Denk ook eens aan broches, daarmee kun je een simpel t-shirt al iets eigens geven. Ik gebruik broches ook om een sjaaltje of een bloes op zijn plek te houden. Even doorsteken en vastzetten aan je BH-bandje is die stof gaat nergens meer naar toe.

Draag je net als zoveel anderen een sporthorloge, kijk dan eens naar verschillende horloge bandjes, dat kan al zo’n wereld van verschil maken.


Schoenen en tassen

Als je er nog steeds bent, chapeau, je bent een doorzetter hoor. We zijn er bijna. Als laatste maar zeker niet als minste zijn we aangekomen bij de schoenen en tassen.
Er is geen wet die zegt dat je tas en je schoenen met elkaar moeten matchen. Ik zou die regel dus lekker loslaten.

Wat wel belangrijk is, is dat het totaalplaatje klopt. Probeer eens buiten de gebaande paden te gaan. Combineer die stoere jeans eens met een paar hakken (als je daar op kunt lopen) of die blazer met een paar sneakers. Die sexy top met een paar klassieke instappers.
Als je gaat investeren in tassen en schoenen zorg dan voor variatie in je garderobe, zo heb je altijd iets te kiezen en kun je lekker uit de band springen.


De kast is schoon en ingericht

Je hebt een enorme berg werk verzet en misschien wel een lijstje met wat je wilt aanvullen of veranderen in je kast.
Ik zet nog even wat zaken voor je op een rijtje:

 • geloof de spiegel
 • die maat is maar een richtlijn
 • het merk is geen synoniem voor kwaliteit of stijl
 • mode koop je, stijl heb je (of ontwikkel je)
 • aankleden is niet hetzelfde al stylen
 • jij betaald dus jij bepaald
 • je hebt nooit genoeg accessoires
 • ik moet blij worden van mijn kleding
 • twijfel is nee
in stijl met Sonja, de kast is klaar
de kast is klaar, meneer en mevrouw Schrijfhart zijn klaar voor het mooie weer

2 gedachten over “In stijl met Sonja”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Beveiligingswaarschuwing