Het luisterboek

‘Nee joh, ze is helemaal geen echte lezer, ze doet alleen luisterboeken.’
Om meer dan één reden erger ik me aan de opmerking en ik ga dan ook graag de discussie aan. Het daaropvolgende gesprek blijft me nog lang bezighouden want ik zie en hoor het vaker als het om de liefde voor boeken gaat.

Die dierbare voorlees momenten

Mijn broer en ik schelen dertien maanden verder schelen we op alle fronten als dag en nacht van elkaar. We komen uit een warm traditioneel en liefdevol gezin. Paps werkte in de haven en mams zorgde voor het huishouden en voor ons.
Het bedritueel ging altijd gepaard met een persoonlijk voorlees momentje. Heerlijk in je bedje, knuffel tegen je aan, duim in je mond en luisteren naar de lieve, zachte stem van mama of gierend van de lach om de kolderieke manier van voorlezen door papa. Maar ook buiten het ritueel voor het slapengaan werden broer en ik voorgelezen. Ik bij mama op schoot of in elk geval dicht tegen haar aan en mijn broer, die was op de grond aan het spelen, die had en heeft geen zitvlees. Ik was vol aandacht voor het verhaal en mijn broer vol aandacht voor zijn speelgoed. Toch kon ook mijn broer later op de dag precies vertellen waar het verhaal over ging.

Ik luisterde en keek plaatjes en hij luisterde en keek naar zijn speelgoed. Lange autoritten waren een aaneenschakeling van spelen en luisteren. We hadden van die raamstickers met volgens mij boerderijdieren die je telkens opnieuw op het raam kon plakken. We deden ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet én er waren cassettebandjes met voorleessprookjes. Want geloof me, het luisterboek is helemaal niet zo nieuw als je denkt.

Verhalen vertellen

Het delen van verhalen is de oudste vorm van vermaak die er is. Lang voordat het geschreven woord ontstond deelden mensen al verhalen. De verhalenverteller ging van dorp naar dorp, van stad naar stad. Het verhaal werd geluisterd, de meeste mensen konden nu eenmaal niet lezen en de boekdrukkunst was nog niet uitgevonden.
Verhalen delen en luisteren zijn al sinds mensenheugenis met elkaar verbonden.

Het heet niet voor niets lezen

Ik erger me dus enorm aan die discussie wanneer iemand nu wel of niet een echte lezer of boekenliefhebber is. Inderdaad naar een boek luisteren of een boek lezen dat is anders. Lezen en luisteren zijn twee werkwoorden met een totaal verschillende betekenis. Maar er zijn legio redenen waarom iemand voor een luisterboek kiest. Je bent blind of slechtziend, je bent dyslectisch. Door ziekte, een hersenaandoening of medicijngebruik is je concentratie beperkt. En net zo legitiem het heeft gewoon je voorkeur. Als je om wat voor reden dan ook naar boeken luistert ben je net zo goed een boekliefhebber als iemand die een fysiek boek leest.

Jaren geleden was die discussie er over E-boeken

Ik zie die overigens nog wel eens voorbij komen. Je mag jezelf blijkbaar pas een boekenwurm noemen als je het over fysieke boeken hebt. Als schrijver ben ik het daar absoluut niet mee eens.
Als lezer gaat mijn voorkeur zeker nog altijd uit naar het fysieke boek. Ik vind de geur, het gevoel, het geritsel van het papier een hele fijne beleving. Nu ik een varifocale bril draag grijp ik toch met steeds grotere regelmaat naar mijn E-reader en dan geniet ik net zo goed van het verhaal dat ik lees.
Meneer Schrijfhart is juist weer een groot liefhebber van het luisterboek. Hij is veel onderweg voor zijn werk en zit vaak en lang in de auto en dan vindt hij het heerlijk om een luisterboek op te zetten. Hij kan op zo’n moment heerlijk ontspannen van een boek genieten en laten we wel wezen. Je kan moeilijk een fysiek boek gaan zitten lezen achter het stuur.
Onderweg naar vakantie zetten wij ook een luisterboek aan. Heerlijk hoor, de kilometers schieten onder ons door, de tijd vliegt om en we hebben samen van een boek kunnen genieten.

Een luisterboek is óók een boek

Als schrijver en gepassioneerd deler van verhalen maakt het mij echt niet uit op welke manier jij mijn verhalen tot je neemt. Helaas zijn mijn boeken en verhalen nog niet als luisterboek beschikbaar maar op welke manier je van mijn verhalen wenst te genieten is een persoonlijke keuze. Áls ik je maar kan raken dan hoor je mij echt niet mopperen.
Wat is dat toch voor idioterie dat we elkaar zo de maat menen te moeten nemen? E-boek, luisterboek, fysiek boek het gaat toch om hetzelfde verhaal?

Die eeuwige discussies zijn zo onnodig, ik zie dat ook bij het pronken met het aantal boeken dat iemand heeft gelezen.
Het gaat toch niet om aantallen. De een leest makkelijk een boek per dag, voor een ander is tien boeken per jaar al een hele prestatie.
Heb je een drukke baan of heb je de hele dag de tijd aan jezelf. Jonge kinderen, mantelzorg, je gezondheid, je financiële situatie. Er zijn zoveel variabelen die bepalen wat wel en wat niet binnen je mogelijkheden ligt. Als jij jezelf een boekenliefhebber noemt dan bén je dat ook. Hoe, wat, waar, hoeveel, het doet er allemaal niet toe als je maar geniet van je boekenmoment. Dat is namelijk wat de schrijver en de lezer gemeen hebben. Het plezier in het jezelf verliezen in een goed verhaal.

Sonja

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nicky
Nicky
11 mei 2024 18:27

Helemaal mee eens! Ik vind ook dat op wat voor manier je ook van een verhaal geniet, je een boeken/verhalen liefhebber bent.

Hanny Grinwis
Hanny Grinwis
19 mei 2024 20:04

Ja het lijk mij heerlijk om een luister boek te horen en zelf denk ik dat het beter land, ik heb er nog geen ervaring mee maar van horen zegen weet ik dat het best wel ontspanning geeft

error: Beveiligingswaarschuwing
4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x