De ideale schrijfplek

Vandaag bevind ik me op de ideale schrijfplek.
Kabbelend water op de achtergrond, ritselende blaadjes van de bries die er gelukkig ook is vandaag. Dat zijn de geluiden die me omringen. Ik bevind me in de tuin en het is warm, erg warm. Zelfs de vogels houden zich rustig vandaag. Ik heb een erg drukke week achter de rug en had er eigenlijk al vrede mee dat er deze week geen nieuwe blog zou verschijnen.

Oh er zijn genoeg klusjes die nog gedaan moeten worden maar het is er echt te warm voor. Dat is het grote voordeel van eigen baas zijn, mijn eigen tijd indelen. Dus nu zit ik heerlijk rustig in de tuin. Koel glas drinken, zomerfruit voor het grijpen en een mooi moment om te schrijven. Dat vraagt tenslotte niet veel fysieke inspanning.

Normaal gesproken beginnen in maart bij mij de lentekriebels al. Kan ik maar moeilijk wachten op de voorjaarsplantjes en het aankleden van mijn terras. Met pijn en moeite zing ik het uit tot na ijsheiligen en dan ga ik los. Dit jaar bleef het maar koud en bleef het maar regenen. Het was er dus nog altijd niet van gekomen. Omdat we visite kregen en ik graag buiten wilde zitten had ik een prima stok achter de deur om deze klus te klaren.
Fijn want daarom zit ik nu extra gezellig in de tuin.

De tuin is voor nu dus de ideale schrijfplek

Voor nu ja, want als het regent of koud is dan moet ik er niet aan denken om buiten te moeten schrijven. Dat zet me aan het denken. Want wat is de ideale schrijfplek? Moet dat een plek zijn waar je altijd terecht kunt? Mag de ideale schrijfplek variëren? Ik vind van wel.
Natuurlijk, ik heb mijn schrijfkamer, een ongekende luxe, dat zul je mij niet horen ontkennen. Toch zit ik er maar weinig daadwerkelijk te schrijven. Dat komt vooral door de altijd aanwezige rommel. Ik kan niet schrijven met troep om me heen, daar word ik onrustig van. Mijn bureau is maar sporadisch opgeruimd. Er ligt papier, pennen, post, rommeltjes die nog opgeruimd moeten worden. Nee mijn schrijfkamer is niet persé mijn ideale schrijfplek. Mijn schrijfkamer is vooral de plek waar al mijn schrijfspullen zich bevinden.

Mijn ideale schrijfplek is daar waar op dat moment de omstandigheden ideaal zijn. Dat ze zijn, zoals ik die op dat moment nodig heb in mijn schrijfproces. De ene keer is dat complete rust en de andere keer de reuring van een drukke horeca gelegenheid. Dat is altijd al zo geweest. Daarom heb ik destijds een Writers medic bag gekocht. Een tas speciaal ontworpen voor schrijvers. Die kan ik zo met me meenemen en overal en nergens schrijven.

Writers Medic Bag, ideale schrijfplek
vakantiefoto door S. Grinwis

Voorwaarden voor de ideale schrijfplek

De locatie is voor mij dus geen vaststaand gegeven. Er zijn best veel variabelen als ik er zo over nadenk. Dat maakt dat ik me afvraag of er dan constanten zijn. Voorwaarden waaraan elke locatie moet voldoen wil het in aanmerking komen als schrijfplek. Vast wel. Ik denk goed na, ondanks de warmte, want ik merk dat zelfs concentreren me nu moeite begint te kosten.
Het eerste dat bij me opkomt is dat ik geen bekenden om me heen moet hebben. Ik kan gewoon niet schrijven als ik mijn lievelings mensen om me heen heb. Hoe leuk ik schrijven ook vind, mijn mensen gaan boven alles.
Een druk café kan dus prima, maar alleen als het gevuld is met vreemden. Het volgende dat me te binnenschiet is de verlichting of lichtinval. Waarom dat zo is weet ik niet maar ik ben daar heel gevoelig voor. Te fel, te weinig, te koud licht, ik blokkeer en er komt geen letter meer uit mijn pen. Als het minder warm zou zijn en mijn hersenen wat meer zouden meewerken is er vast nog meer te bedenken.

De ideale schrijfplek is vooral daar waar het me lukt om te schrijven.

Sonja

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Beveiligingswaarschuwing
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x