Over mij

Sonja Grinwis auteurs foto

Laat ik beginnen met mijn naam: Sonja Grinwis

We schrijven juli 1969 toen ik werd geboren in de stad met de mooiste skyline van Nederland, Rotterdam. Standaard arbeiders gezin, vader, moeder en een jongere broer. Zodra ik een fatsoenlijke zin kon uitspreken begon ik met verhalen vertellen en zelfverzonnen liedjes te zingen. De liefde voor verhalen zat er dus al van jongs af aan in. Toen ik eenmaal kon schrijven was het hek van de dam. Het delen van verhalen zit zo diep in mij verankert, ik kan kan gewoon niet anders.

Mijn reis door het leven in een notendop

Mijn schooljaren heb ik voornamelijk dagdromend doorgebracht. Ik was leergierig maar ook oh zo snel afgeleid. Starend uit het raam of naar een muur zat ik helemaal in mijn eigen fantasie wereld. Rekenen ofaardrijkskunde als het geen schrijven was dan zat ik dus te tekenen, geen stukje wit papier bleef onberoerd. Mijn schriften en boeken werden afgepakt en ik kreeg afgepast papier. Mijn creatieve uitlaatklep werd zonder mededogen de kop in gedrukt.
Toen ook al was ik een echte huismus. Ik hield niet van buitenspelen, zat het liefst op mijn kamer; lezen, tekenen, schrijven of met mijn barbiepoppen aan het spelen. Veel vriendinnen had ik niet, ik was en ben graag alleen. Een introvert pur sang.

De middelbareschooltijd ben ik eigenlijk op een soortgelijke wijze doorgekomen. Ik had twee vriendinnen en voor de rest ging ik heerlijk mijn eigen gang.

De liefde van mijn leven

Negentien jaar was ik toen ik verkering kreeg met de liefde van mijn leven. Online gaat mijn lief door het leven onder de naam Meneer Schrijfhart. We hadden verkering, verloofden ons, trouwden en kregen twee kinderen. We waren inmiddels neergestreken in Zwijndrecht. Een gemeente ergens tussen Rotterdam en Dordrecht in. Daar hebben we ruim zesentwintig jaar gewoond. Inmiddels zijn de kinderen volwassen en wonen we samen met onze Riesenschnauzer en wat kippen en koi-karpers in Brabant, Zevenbergen om precies te zijn.

Blij ei
Pepper, altijd blij

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn

Ieder huisje heeft zijn kruisje en dat is bij ons niet anders. Het jaar tweeduizendveertien, ik zat er behoorlijk doorheen. Ik was een heel dierbaar persoon verloren, de bank draaide de kredietkraan van ons bedrijf dicht en er waren nog andere persoonlijke uitdagingen. Ik kon eigenlijk niet meer.
De arts constateerde in het voorjaar een behoorlijke burn-out, waar ik dus echt geen tijd voor had. Kortom eigenwijs door blijven gaan, niet lullen maar poetsen, geen woorden maar daden. De Rotterdammer in mij krijg je er nooit meer uit.

Die zomer waren we neergestreken op een hele saaie camping waar het uiterst rustig was. Ik kan niet uitleggen hoe onvoorstelbaar blij ik daar mee was. Er viel echt niets te beleven, heerlijk vond ik dat. De kinderen en meneer Schrijfhart vonden dat overigens een heel stuk minder fijn. Daar heb ik de draad van het schrijven weer opgepakt. De afgelopen jaren was van schrijven niets meer van gekomen. Je weet hoe dat gaat. Je wordt volwassen, je hebt je werk, je gezin, er moet heel veel, je komt gewoon niet aan jezelf toe. Dat was bij mij dus niet anders en het schrijven was al jaren helemaal niet meer aan de orde. Maar in dat saaie Franse dorp pakte ik mijn pen weer op en begon te schrijven, tot mijn vingers er pijn van deden.

Dan gaat het echt helemaal mis

Eerst schreef ik al mijn emoties, verdriet en zorgen van me af maar al snel kwamen de verhalen naar boven. In september tweeduizendveertien starte ik met mijn blog: sonjaschrijft. Ik sloot me aan bij diverse Faceboek groepen op schrijfgebied en begon een Twitteraccount.
Mijn website liep vanaf het begin eigenlijk best goed. Binnen een dag had ik al zes abonnees; mijn moeder, schoonmoeder, een tante, mijn lief en allebei mijn vriendinnen.

Online maakte ik zelfs nieuwe vrienden die dezelfde passie deelden en een aantal daarvan zijn echte blijvertjes gebleken. Het ging weer de goede kant op met mij, tenminste zo leek het.

December tweeduizendveertien

Vlak voor de feestdagen gaat het mis, gruwelijk mis. Ik zit in de auto onderweg naar huis en ineens zie ik helemaal niets meer. Mijn eerste uitval verschijnsel en ik heb tot op de dag van vandaag geen flauw idee hoe ik thuis gekomen ben. Een dag later sta ik huilend in de praktijk van de dokter, Ik kan niet meer praten en met handen en voeten maak ik duidelijk dat er iets heel erg mis is in mijn hoofd.

Lang verhaal kort, mijn lichaam en hersenen weigerden nog langer te functioneren. Ik raakte in een psychose en ben maandenlang opgenomen geweest op de PAAZ.

Sonja Grinwis Schrijfhart

De huidige stand van zaken

Inmiddels zijn we al weer heel wat jaren verder. Tijdens mijn herstel heb ik de diagnose HSP en ADD gekregen. Dat was confronterend maar ook verhelderend. Ineens vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Mijn anders zijn, was eindelijk te verklaren.
Het is een combinatie die overigens vaker voorkomt en uitermate onhandig is kan ik je vertellen. HSP houdt in dat ik snel overprikkeld raak, mijn ADD brein dreigt juist snel onderprikkeld te raken. Mijn dagelijkse routine bestaat vooral uit het balanceren tussen die twee uitersten en dat gaat met vallen en opstaan.

Schrijven is en blijft mijn grote passie

Tegenwoordig geef ik mijn creativiteit alle ruimte. Dat gaat natuurlijk ook een stuk makkelijker nu de kinderen het huis uit zijn.
Ik schrijf hier met de nodige humor en zelfspot over mijn geklungel in het dagelijks leven. Over boeken en af en toe ook over mijn creatieve projecten. Mijn HSP en ADD zitten in al deze aspecten verweven.
Inmiddels heet mijn blog dus Schrijfhart want dat is precies hoe ik het schrijven ervaar. De liefde voor het schrijven zit echt in mijn hart. Mijn blog en mijn verhalen komen recht vanuit mijn hart en ik hoop dat van jou ermee te raken.

melkpakje brayer

Als laatste

Wow heb je echt deze hele lap tekst gelezen? Blijkbaar hebben we een klik. Misschien wil je zelfs wel abonneren. Krijg je als eerste de digitale versie van mijn gedichtenbundel in je mailbox en daarna een berichtje zodra ik iets nieuws hier op de site plaats. Bovendien elke maand een nieuwsbrief met achtergrond informatie en andere leuke dingen die ik met je wil delen. Is allemaal helemaal gratis en mijn dank is onbetaalbaar.


meer over mijn psychose

2 gedachten over “Over mij”

  1. Ha Sonja, ik was eigenlijk al op je Schrijfhart-site geabonneerd en kennen we elkaar ook niet via Emmy en haar zomerbrieven? Prachtige website heb je. Ik lees je graag. Ik schrijf elke dag in Mijmeringen op lemvanderlindenblog.com. Net als jij, van alles wat, maar ik geloof minder georganiseerd of gerubriceerd, maar met liefde voor het kleine en het grote geluk. Ellie volg ik ook graag en inderdaad hebben wij ook dezelfde bezigheden, beetje schilderen en tekenen, schrijven, veel lezen, de volkstuin. Liefde voor de natuur.

    Tot zover alvast. Nu ga ik gauw in de benen, want dochter komt zo op bezoek.

    Beantwoorden
    • Jaa, wij kennen elkaar al. Soms is het even schakelen tussen al die verschillende online platformen en de namen die erbij horen. Ik lees jou ook regelmatig. Heb nu problemen met de aanmelding op de reader van WordPress. Door het ombouwen van de website is de connectie verbroken en nu krijg ik het niet meer aangemeld. Dat maakt het lezen een stuk lastiger. Gaat wel weer goed komen, ooit.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: