Achter de Nevel van Leonardo Pisano

Achter de nevel, is het tweede boek dat ik van deze auteur heb gelezen. Het eerste boek van o.a. zijn hand, dat ik las was “Mosterd voor de maaltijd”. Dat boek is, in tegenstelling tot dit boek, geen roman maar een studie boek over het schrijven van goede dialogen.

Titel: Achter de nevel
Auteur: Leonardo Pisano
Genre: literaire thriller
Uitgever: Eigenzinnig
Uitgavedatum: maart 2016
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 374
ISBN: 9789491777448

Achterflap

Als zijn verongelukte vrouw beticht wordt van een ondeugdelijke vertaling van een Kyoto-rapport, doet Harry Vermolen, een briljante uitvinder uit Twente, alles om haar reputatie te redden. Hij ontdekt dat het gevaar van de opwarming van de aarde een gemanipuleerd thema is, een onderdeel van een hogerliggend plan. De machtselite, verenigd in de Verhevenen, schuwt geen middel om zijn doel te bereiken. Amelia Solms-Waldenburg, die tegen wil en dank de plaats van haar vader in deze groep heeft overgenomen, is geschokt als ze er achter komt wat er van haar verwacht wordt. De Verhevenen creëren met opzet chaos om vervolgens oplossingen voor te stellen die hen dichter bij één wereldregering brengen. Centraal in hun strategie staat de invoering van één wereldmunt, de samensmelting van de zweep en de slavenketting. Maar hun plan heeft een achilleshiel …

Achter de nevel

Echt een boek van deze tijd. Een tijd waarin de gevaren van alle kanten op ons afkomen. Een tijd waarin we onder het mom van de veiligheid steeds meer van onze vrijheid (moeten) opgeven. Voor wie niet goed nadenkt of verder kijkt, dan wat op het eerste gezicht zichtbaar is, lijkt dit logisch en misschien zelfs onvermijdelijk.

Het verhaal begint met een proloog en eindigt met een epiloog. Normaal gesproken vind ik dat vaak een zwakte bod van de schrijver. Alsof de schrijver er na het schrijven opeens achter kwam dat het boek niet duidelijk genoeg was, dat er nog het een en ander aan het verhaal toegevoegd of verklaart moest worden. In “Achter de nevel” vormen de proloog en de epiloog een verhaal op zich en dat heeft de auteur zo knap gedaan dat het eind voor een bijzondere verrassing zorgt en het boek een extra dimensie krijgt.

Thema van het boek

Verder kijken dan je neus lang is, wordt op deze manier nogmaals benadrukt.

Hoewel het hier gaat om een fictief verhaal, zit de auteur dichter bij de waarheid dan veel mensen beseffen.

Het boek leest als een trein en heeft veel verassende aspecten in zich. Het verhaal zit heel goed in elkaar en blijft pagina, na pagina boeien.
Er is bijzonder goed nagedacht over de details, zelfs de bijzondere omslagfoto speelt een rol in het verhaal.
Daarnaast zitten er in het verhaal extra puzzels verborgen; anagrammen, bijzondere getallen. Voor wie verder kijkt dan zijn/haar neus lang is valt er des te meer te genieten. Het ontdekken en ontcijferen van de puzzels is echter niet nodig om het verhaal te kunnen volgen.
Achter de nevel is typisch zo’n boek dat je van tijd tot tijd weer eens uit de kast pakt om nog eens te lezen en waar je dan weer nieuwe ontdekkingen in doet.

Persoonlijk contact

Kort na het lezen van ‘Mosterd voor de maaltijd’ heb ik via Twitter contact gehad met Leonardo Pisano. Ook na het lezen van dit boek heb ik, dit maal, via Facebook contact met hem gehad.
We spraken over de inhoud, over het idee achter het boek. Zelfs de puntjes van kritiek konden zonder verwijt worden besproken. Geduldig kreeg ik uitleg over dingen die ik niet helemaal begreep. Of ik de anagrammen doorhad? Nee die had ik niet door 😉
Ondanks het feit dat Leonardo Pisano dus een pseudoniem is, blijkt de auteur bijzonder toegankelijk te zijn.

Lange tijd was zijn profielfoto op Facebook en Twitter achter een nevel gehuld en naar mate de verschijningsdatum van “Achter de nevel” dichterbij kwam, werd de foto steeds een stukje duidelijker.
Dit toont ook weer aan, hoe goed er over de details, in en rondom het boek, nagedacht is.

Mijn conclusie is dan ook dat dit boek een absolute aanrader is. Het boek is leuk om te lezen en zet je tot nadenken.

BewarenBewaren

2 gedachten over “Achter de Nevel van Leonardo Pisano”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: