Alice Munro: Lief leven, een boekrecensie

De boeken van de Canadese schrijfster Alice Munro staan al een hele tijd op mijn verlanglijstje.

Ik heb al veel positieve berichten over haar korte verhalen gehoord, maar om de een of andere reden heb ik nog niet eerder iets van haar gelezen. Eerlijk gezegd was ik er ook best een beetje huiverig voor, iedereen is zo lovend, zo enthousiast, mijn verwachtingen waren inmiddels torenhoog en dan kun je bijna alleen maar teleurgesteld worden. Ik koos uiteindelijk voor haar laatste bundel: Lief leven. Het ziet er naar uit dat dit ook haar allerlaatste boek zal zijn.

Titel: Lief leven
Auteur: Alice Munro
Genre: korte verhalen bundel
Uitgever: De geus
Uitgavedatum: juli 2015
Uitvoering: hardcover
Pagina’s: 348
ISBN: 9789044535372

Achterflap

Munro is op ongeëvenaarde wijze in staat de essentie van het leven in korte, tijdloze verhalen neer te zetten. Ze beschrijft de momenten die het leven vormgeven: de momenten waarop een droom, seks of misschien een simpele speling van het lot een persoon van zijn gebaande paden af weet te brengen en nieuwe poorten opent.

De verhalen in Lief leven gaan over weggaan, opnieuw beginnen en thuiskomen, en vormen een levendig en indrukwekkend portret van hoe vreemd, gevaarlijk en buitengewoon het dagelijks leven kan zijn.

Alice Munro 

Geboren in Canada in 1931 studeerde aan de universiteit van Western Ontario en dreef met haar eerste man James Munro in de jaren zestig een boekhandel.

Munro, die zich heeft gespecialiseerd in het korte verhaal, geldt als een van Canada’s belangrijkste schrijvers. Haar verhalen verschijnen vaak in The New Yorker, The Atlantic Monthly en The Paris Review.

Haar werk is vertaald in vijfentwintig talen en ze heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder de Man Booker International Prize voor haar hele oeuvre. In 2013 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur.

Bron: Uitgeverij de Geus

Herman Koch

Het boek begint met een komisch voorwoord door Herman Koch, die een groot bewonderaar van Alice Munro is. Herman Koch geeft meteen tips over hoe het boek aan te schaffen: “, blijf rustig ademhalen, loop niet te gehaast naar de kassa.” Ik wil er niet te veel over verklappen, maar dit is absoluut het leukste voorwoord dat ik ooit in een boek gelezen heb.

Het boek bestaat uit 3 delen:

Lief leven: 10 korte verhalen,

De verhalen van Alice Munro gaan niet over grootste gebeurtenissen in het leven van haar hoofdpersonen. Haar hoofdpersonen worstelen met hele normale problemen en keuzes. Het is bijzonder knap hoe in een paar regels een compleet beeld van het leven van de karakters wordt weer gegeven. Ze wist mij met haar korte verhalen mee te nemen naar een andere wereld zoals dat in een goed geschreven roman ook gebeurd. Zoals gezegd de hoofdpersonen worstelen met het leven van alle dag zoals we dat zelf ook doen, het leven is soms mooi en soms heel lelijk maar altijd de moeite waard en dat laat Alice Munro ons zien in elk van haar verhalen. Het leven komt zoals het komt en je zult er zelf het beste van moeten maken.

Finale: 4 min of meer autobiografische verhalen

Het titel verhaal bevindt zich in dit deel van het boek. Naar mijn mening past dit deel van het boek niet goed bij het eerste deel en kon mij duidelijk minder bekoren.

Biografie: een beknopte biografie over Alice Munro en een overzicht van een aantal van haar verschenen boeken

 De verhalen van Lief leven:

Japan bereiken

Katy gaat samen met haar dochter een lange treinreis maken. Haar man moet voor zijn werk een tijdje naar een ander deel van het land en zij heeft het aanbod gekregen om zolang in het huis van een vriendin vakantie te houden. Tijdens de treinreis ontdekken we dat Katy niet gelukkig is in haar huwelijk, hoewel haar man een prima vent is. De gebeurtenissen in de trein laten zien dat elke beslissing die we nemen, goed of fout, onverwachtse effecten kan hebben.

Amundsen

Een jonge vrouw vertrekt vanuit Toronto naar Amundsen, een afgelegen plek, om te gaan werken als lerares in een tehuis voor zieke kinderen. Ze raakt bevriend met Mary en krijgt een relatie met een collega. Ze lijkt haar plekje gevonden te hebben. Het leven neemt abrupt een totaal andere en onverwachtse wending. De laatste zin: “Er verandert nooit echt iets aan liefde.” vat alles op een prachtige manier samen.

Weg uit Maverley

Een politieman in een klein plaatsje heeft de taak op zich genomen om een verlegen meisje, ’s avonds van haar werk bij de bioscoop op te halen en veilig thuis te brengen. Op een dag is het meisje spoorloos verdwenen. We zien hoe elk aspect van het leven van deze politieman doortrokken is van een schuldgevoel en het effect dat het heeft op zijn leven.

Grind

Na de scheiding van haar ouders, woont de hoofdpersoon met haar moeder, zusje en hond in de stacaravan van Neal, de nieuwe vriend van haar moeder. Haar zusje heeft veel moeite met de scheiding van haar ouders. Het opstandige gedrag van haar zusje zorgt voor een dramatische wending in het leven van dit gezin. Jaren later confronteert ze Neal met zijn gedrag. Zijn antwoord op haar vragen; “Accepteer alles en de tragedie verdwijnt.” heeft nog een behoorlijke poos in mijn hoofd rond gezongen, een juweel van een zin. Toevluchtsoord Een jong meisje moet bij haar oom en tante gaan wonen, omdat haar ouders voor vrijwilligerswerk naar Afrika vertrekken. We leren de oom, een diepgelovige arts, kennen als een dictatoriale man. De tante heeft niets te vertellen thuis en kan al problemen verwachten als zonder toestemming van haar man, de buren op visite krijgt. De starre houding van de oom zorgt ervoor dat hij uiteindelijk op een bijzonder moment van zijn eigen gecreëerde voetstuk valt.

Trots

De hoofdpersoon in dit verhaal is opgegroeid in een kleine hechte gemeenschap Het lijkt erop dat hij is geboren met een hazenlip en is daardoor een buitenbeentje in de gemeenschap. Oneida is de dochter van een welgestelde bankier, door het vermogen n de status van haar vader, hoorde Oneida er ook nooit echt bij. Door een inschattingsfout van haar vader, verliest de bank een enorm vermogen en haar vader raakt zijn hoge positie bij de bank kwijt. De paden van de hoofdpersoon en Oneida kruisen elkaar jaren later en er ontstaat een bijzondere relatie.

 Corrie

De vader van Corrie zou graag zien dat zijn dochter met een welgestelde fatsoenlijke man zou trouwen. Corrie is een zelfstandige en eigenwijze vrouw en heeft daar zo haar eigen ideeën over. Ze krijgt een verhouding met een getrouwde man die absoluut niet van plan is om zijn gezin voor haar te verlaten. Corrie heeft daar helemaal geen problemen mee. Een voormalig personeelslid komt achter de verhouding en besluit de getrouwde man hiermee te chanteren. Corrie neemt het besluit om het gevraagde bedrag gewoon te betalen. Elk jaar moet ze op 2 vaste tijden, een klein bedrag in kluis stoppen.

Trein

Een jongeman springt uit een rijdende trein, vlak voordat deze het station binnenkomt. We weten niet wat de beweegredenen van de man zijn. Hij komt uiteindelijk terecht bij een oudere vrouw op een vervallen boerderij. Zij verschaft hem kost en inwoning, terwijl hij helpt met de werkzaamheden op de boerderij en deze weer opknapt. Ze zijn volledig op elkaar aangewezen en in de loop der jaren ontstaat een hechte band tussen de twee. Dan wordt de vrouw ziek en hij brengt haar naar het ziekenhuis in de grote stad. De man wil dicht in de buurt blijven en neemt een baan als conciërge in de buurt van het ziekenhuis. Door het plotseling verdwijnen van twee huurders, een jonge vrouw en haar vriendje wordt de man ingehaald door zijn verleden en komen we er eindelijk achter waarom hij jaren daarvoor van de rijdende trein is gesprongen.

Met uitzicht op het meer

Een vrouw staat in de praktijk van haar huisarts om een recept te halen voor haar medicijnen maar ze heeft zich in de dag vergist. Het gebeurt haar de laatste tijd wel vaker, dat haar geheugen haar in de steek laat. De assistent maakt een afspraak voor haar bij een specialist. De vrouw vertrekt al vroeg omdat ze niet te laat op haar afspraak wil komen en ze misschien nog moet zoeken. Het lukt haar niet om het juiste adres te vinden, tot een aardige man haar op de goede weg helpt.

 Dolly

Een ouder echtpaar is op zoek naar een mooi plekje om samen uit het leven te stappen. Niet vandaag, maar ooit, als ze er genoeg van hebben. Ze bespreken de omstandigheden en voorwaarden voordat ze deze belangrijke stap zullen nemen. Ze kunnen het echter niet eens worden en besluiten voorlopig nog even te wachten. De komst van een cosmeticaverkoopster brengt een enorme ommekeer in het leven van het getrouwde stel. Deze Dolly blijkt een oude liefde van haar man. Zodra de vrouw ziet hoe haar man weer opleeft door de komst van Dolly, besluit ze hem te verlaten.

Conclusie:

Ik ben zeker niet teleurgesteld, in tegendeel, ik ben aangenaam verrast. De lovende kritieken zijn zéér terecht. Alice Munro heeft mij meer dan overtuigd met haar verhalen. De lat voor mijn eigen schrijven komt hierdoor wel een héél stuk hoger te liggen, maar ik heb hierdoor geleerd dat in elke gebeurtenis, hoe groot of hoe klein dan ook een verhaal zit.

BewarenBewaren

5 gedachten over “Alice Munro: Lief leven, een boekrecensie”

 1. Deze recensie van je lees ik nu pas. Net op het moment dat het boek op mijn nachtkastje klaar ligt. Begin er eerdaags aan. Ben zeer benieuwd maar na je recensie denk ik niet dat het tegen gaat vallen.

  Beantwoorden
 2. I’m really enjoying the theme/design of your blog.

  Do you ever run into any web browser compatibility problems?

  A handful of my blog readers have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any solutions to help fix this issue?

  Beantwoorden
  • I didn’t hear about any compatibility problems so far. I use a responsive theme that is supposed to work on any browser. I think it’s best you contact the theme developer about your problems or switch to a responsive theme.
   Good luck anyway

   Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: