Alles behalve super, een boekbespreking

Het begon met een email van Rudi Lavreysen. Een email die begint zoals meestal als iemand iets van je gedaan wil krijgen. Een vriendelijke aanhef, een compliment, in dit geval over de website en dan het verzoek, of ik genegen zou zijn een boek te recenseren. Zijn eigen boek wel te verstaan: ‘Alles behalve super’.

De schrijver Rudi Lavreysen ken ik niet en geen idee dus wat ik kan verwachten. De titel van het boek doet het ergste vermoeden. Maar het is ook juist die titel die mijn belangstelling wekt want waarom zou je voor zo’n titel kiezen? Dus email ik terug dat ik het boek wel wil lezen en recenseren, op mijn tijd en dat ik dat op een eerlijke manier zal doen. Deze voorwaarden zijn blijkbaar geen probleem want enkele dagen later ligt het boek in de brievenbus.

De schrijver

Zoals gezegd ik weet niets van de schrijver, nou ja zijn naam Rudi Lavreysen dus. Volgens de gegevens op het boek in hetzelfde jaar geboren als ik, 1969. Hij werkt en woont in Lommel, België.
Met deze informatie zullen we het vooralsnog moeten doen.

De achterflap

Loop jij in de supermarkt soms ook verloren, zoekend naar dat laatste item op je boodschappenlijstje? Het overkomt zelfs de meest ervaren klanten. Voel jij je soms nostalgisch bij het bekijken van een oude foto? En hoe gaat jouw kappersritueel?

Rudi Lavreysen neemt de tijd om te kijken en te ontdekken. Nieuwsgierig mijmert hij over de meest banale situaties -van een bezoek aan zijn ma in het woonzorgcentrum tot een ontmoeting op café- en projecteert zijn verwondering in woorden. Zo biedt hij een onverwachte kijk op dingen waar we nog zelden bewust bij stilstaan.

Deze ludieke en herkenbare, korte en zeer korte verhalen zijn het ideale tussendoortje. In Alles behalve super vertelt Rudi Lavreysen ons niet over wereldschokkende gebeurtenissen. Wel verleent hij een nieuwe glans aan dingen die doorgaans zomaar aan ons voorbijgaan, door ze te bekijken met zijn heldere, creatieve ogen. Zo onderzoekt hij het waarom achter ogenschijnlijk alledaagse handelingen.

Wat aanvankelijk als een doodgewone situatie start, mondt in deze verhalen vaak uit in een onverwachte, naakte waarheid, die ze een subtiele grappige toets geeft.

Alles behalve super

Het boek bevat zesenzestig korte en zeer korte verhalen. De eerste verhaaltjes moest ik echt wennen aan de ingetogen schrijfstijl. Op het eerste oog lijkt er weinig tot niets te gebeuren.
Dit gaat nergens over was mijn eerste indruk na drie verhaaltjes en ik legde het boek weg.

Belofte maakt schuld en ik had beloofd om een recensie te schrijven en dus moest ik doorzetten. Gelukkig maar want gaandeweg kreeg ik de juiste cadans te pakken. Inderdaad op het eerste gezicht kabbelen de verhaaltjes en lijkt er kop nog staart aan te zitten.
Eenmaal doorgezet bleken de verhaaltjes wel degelijk ‘ergens’ over te gaan. De charme van het dagelijks leven, de gebeurtenissen waar we zo makkelijk aan voorbij gaan. Rudi Lavreysen zet je in Alles behalve super even stil. Stop hier eens even en kijk, luister, proef en verwonder je eens. Geen poeha, geen grote woorden en moeilijke zinnen. Charmante, lieve en komische verhaaltjes over dat wat we allemaal herkennen.

De taalgrapjes die er doorheen verweven zijn, waren voor mij als Hollandse soms even puzzelen en zelfs opzoeken. Verhaaltje na verhaaltje weet de schrijver mij voor zich te winnen. Die bijzondere titel dekt de lading dus wel en juist niet. Dat is dus ook zo’n taalgrapje waar ik niet meteen erg in had.

Alles behalve super is een aanrader om als boek bij de hand te hebben voor die momenten dat je even tijd hebt voor één verhaaltje maar wees niet verbaasd dat je uiteindelijk zomaar vijf of zes verhaaltjes verder bent.


Titel: Alles behalve super
Auteur: Rudi Lavreysen
Uitgeverij: Beefcake Publishing
ISBN: 978 9493 111 547

2 gedachten over “Alles behalve super, een boekbespreking”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: