Alles was oké, leek oké en ineens, chaos

Sorry, sorry, sorry! Diep, heel diep door het stof moet ik voor de veroorzaakte chaos en de ongelooflijke hoeveelheid spam die mijn abonnees hebben gekregen. Sommigen een tiental emails, of tientallen maar er waren ook pechvogels die honderden emails achter elkaar te verwerken kregen. Het spijt me echt heel erg, dat kan ik niet genoeg benadrukken.

Hoe ontstaat zo’n chaos?

Laat ik voorop stellen dat het veroorzaken van chaos voor mij als beroepskluns niet heel ongebruikelijk is. Maar dit is zelfs voor mij van ongekende proporties. Ik ga proberen op een simpele manier uit te leggen wat er mis is gegaan.

Eerst een korte uitleg om het beter te begrijpen

Zoals bij heel veel bloggers draait mijn website op WordPress. Een platform dat niet voor niets een van de grootste ter wereld is. Gebruiksvriendelijk, betrouwbaar én gratis.

WordPress is dus het platform. Zie het als een dagboek met een slotje.
Ik schrijf in mijn dagboek en bepaal zelf of ik het dagboek op slot doe of niet. Heb ik mijn dagboek op slot dan kan alleen ik lezen wat ik heb geschreven.
Ik kan er ook voor kiezen om af en toe iemand mee te laten lezen in mijn dagboek, dan open ik voor een bepaald persoon of personen even mijn dagboek.
Geef ik bepaalde personen de sleutel van mijn dagboek dan kunnen ze zelf bepalen of en wanneer ze in mijn dagboek willen lezen.

Naast het platform heb je ook een thema nodig. De uitstraling van de website.
Zeg maar de kaft van het dagboek, maar ook de vorm en grootte. Het soort papier, lijntjes of niet, kleurtjes, indeling. Alles wat met design te maken heeft zit in het thema van de website.

Als laatste zijn er dan nog de plug-ins. Dit zijn kleine zelfstandige bestandjes die extra functionaliteit aan het platform of het thema toevoegen. Bijvoorbeeld stickers voor in je dagboek.

Wat ging er nou mis?

Tja dat is eigenlijk nog altijd een beetje gissen wat precies de chaos heeft veroorzaakt.

Veel thema’s voor WordPress zijn gratis maar ik heb een gekocht thema. Bovendien heb ik mijn website ondergebracht bij een hostingbedrijf. Die zorgen ervoor dat mijn website online staat en jullie het dus via het internet kunnen bezoeken. De toegang tot mijn dagboek zeg maar.

Veel plug-ins zijn ook gratis en ik heb er nogal wat draaien op mijn website.
Al die verschillende onderdelen van de website; het platform, het thema, de hosting en de plug-ins zijn losse onderdelen die samen moeten werken om de website draaiende te houden.
Al die onderdelen moeten ook onderhouden worden, regelmatige updates om veilig en betrouwbaar te blijven.

Veiligheid en betrouwbaarheid zijn heel belangrijk

Afgelopen zondag ging, zoals elke week, mijn website even op onderhoudsmodus. Ik maak een back-up, kijk of alles nog naar behoren werkt en voer de noodzakelijke updates uit. Niets bijzonders dus, maar deze week dus in één keer chaos.

De website ging ineens op zwart en ik kon er helemaal niets meer mee. Wat ik ook probeerde, het lukte niet meer om toegang te krijgen. Paniek! Even dacht ik dat ik gehackt was, dat de website was overgenomen door iemand.

Het is onwaarschijnlijk want ik heb een ijzersterk wachtwoord en verander het ook met grote regelmaat, maar toch. Hackers weten de CIA nog binnen te dringen, dus dan zal mijn website ook niet voor 100% veilig zijn.

Gelukkig heeft mijn hostingbedrijf vierentwintig uurs service en een uitermate deskundige helpdesk. Binnen een zucht was er geconstateerd dat ik niet gehackt was en werd de boel weer online gezet.

Het geluk was van korte duur

De complete inhoud van mijn website was verdwenen. Jaren werk, foetsie. Ik kon wel janken maar hé, daar zijn dus die back-ups voor.
Hoera?
Nee helaas, bij het terugzetten van de back-up begon de ellende weer van voren af aan. Blijkbaar zat de chaos veroorzaker ook in mijn back-ups.

Ondertussen kreeg ik ook de eerste emails van abonnees binnen. De emails stroomde bij hen binnen. Wat er toch aan de hand was?
Wist ik het maar. Eerste prioriteit werd het stoppen van de spam. Dat bleek helemaal niet zo simpel. Het leek alsof het email programma in een loop zat en maar door bleef draaien. Uiteindelijk is de website helemaal verwijderd om de chaos te kunnen stoppen.

Kortom tot diep in de nacht zijn we bezig geweest

Petje af voor de helpdesk medewerker die zelfs na zijn werktijd gewoon doorging omdat hij het opgelost wilde hebben voor hij kon gaan slapen.
Uiteindelijk heeft hij bijna al mijn blogs, verhalen, foto’s, reacties en jullie emailadressen kunnen redden.
Allemaal in aparte export bestanden want de website moest helemaal opnieuw opgebouwd worden.

Het lijkt erop dat één van de plug-ins niet meer werd onderhouden door de makers en daar heb ik dus geen erg in gehad. Ik voer netjes alle updates uit, maar moet voortaan ook controleren óf er wel regelmatig updates van de plug-ins zijn.

Ik had al wat blogs ingepland en ook het vervolg van De kabouterman stond al ingepland. Die bestanden ben ik kwijt en zal ik opnieuw moeten schrijven.

Gisteren heb ik eerst heel hard gewerkt om de website weer op te bouwen en inmiddels ben ik weer online. Gisteravond ook de mobiele versie operationeel gekregen.
Kortom de website is helemaal nieuw, helemaal up to date maar wél met de vertrouwde inhoud.

Mocht je iets ontdekken dat nog niet naar behoren werkt, laat het me gerust weten. vermeld er wel even bij of je met PC, laptop, tablet of een mobiel hebt gekeken. Ga ik ondertussen de draad weer oppakken met schrijven.
Kunnen jullie volgende week weer genieten van mooie verhalen in plaats van een spoedcursus WordPress.


Nogmaals sorry voor de chaos en de spam en bedankt voor het begrip van mijn abonnees, jullie zijn te gek!

10 gedachten over “Alles was oké, leek oké en ineens, chaos”

 1. Wat een ellende zeg. Gelukkig heb je het weer op de rit. Dat zal wat zuchten en kreunen geweest zijn. Ik heb geen mails ontvangen. Succes ook met het herschrijven. Ik maak altijd ook een kopie in Word voor je weet maar nooit. Misschien een optie?

  Beantwoorden
  • Dank je Mies,

   Het is zo bijzonder dat de een geen enkele mail heeft ontvangen en anderen ergens tussen tientallen en honderden. Ik ben blij dat het nu opgelost is. Het nieuwe mailprogramma heeft nog wat voeten in de aarde en daar ben ik nu druk mee bezig maar ook dat gaat goed komen. Ik werk eigenlijk nooit in Word maar ik denk dat ik mijn tekst voortaan ook maar op mijn computer opsla en niet meer blindelings vertrouw op de back-ups van de website.

   Wel heel dankbaar dat het me geen enkele abonnee heeft gekost. Ik had er alle begrip voor gehad als mensen al die spam spuugzat waren geworden.

   Beantwoorden
   • Ik schrijf een Word document, bewaar dat in de I Cloud drive en plak het in WordPress. Overigens, geen e-mails van jou ontvangen. Wat zal het een onrust hebben veroorzaakt. Nu maar weer full speed vooruit nu het is opgelost, niet meer aan denken en leuke stukjes schrijven❣️

    Beantwoorden

Plaats een reactie