Anders neem je toch gewoon een witte

De meeste mannen gruwelen ervan maar ik had toch echt een nieuwe huidskleurige panty nodig. Normaal gesproken niet zo lastig. Je loopt de winkel in, je kiest de juiste tint, de gewenste dikte, de mate van glans of juist mat. Eigenlijk is de maat nog de grootste uitdaging. Koop je een panty op je schoenmaat of op je kledingmaat?
De huidskleurige panty’s waren echter in geen velden of wegen te vinden, dus ik vraag de verkoopster waar ze verstopt zijn. Blijken ze er helemaal niet te zijn.
De verkoopster had wel een passende oplossing.
‘Anders neem je toch gewoon een witte.’

Dat Corona kapsel moest echt aangepakt worden, dus ik bel de kapper voor een afspraak.
‘Welk haartype heeft u?
Nee dan kan ik u helaas niet helpen, uw haartype knippen we hier niet. U zult echt naar een speciale kapper voor stijl haar moeten.’

Bovenstaande voorbeelden zijn niet echt gebeurd, dat zou natuurlijk volkomen belachelijk zijn.
Tenminste als je wit bent want voor zwarte mensen is dit anders gewoon de realiteit. Hun huidskleur is in het winkelaanbod slecht of helemaal niet vertegenwoordigd. Een willekeurige kapper binnenlopen voor een knipbeurt is niet mogelijk. Sterker nog, kroeshaar zit niet eens standaard in de kappersopleiding.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van wit privilege.

Er is een man vermoord

George Floyd werd doodgedrukt door een politieman. Hij was niet de eerste en zoals inmiddels helaas is gebleken, ook niet de laatste zwarte man die door excessief politiegeweld om het leven komt. Mensen gingen massaal de straat op om te demonstreren, ook dàt was niet voor het eerst.

Dus wat is er dit keer zo anders dat het mijn ogen en die van vele witte mensen opende? Komt het door de pandemie en de daardoor ontstane rust om te reflecteren? Ik weet het antwoord niet. Wat ik wel weet dat het al veel te lang heeft geduurd.

Ik ben géén racist

Om te bewijzen dat ik geen racist ben doe ik vaak extra vriendelijk tegen zwarte mensen. Ik ben altijd beleefd tegen ze en daar zullen ze me vast dankbaar voor zijn.
Hoezo, ik ben geen racist?

Vriendelijk en beleefd ben ik namelijk ook tegen mijn witte medemens, dat is niet meer dan normaal. Zo ben ik opgevoed. Maar eerlijk is eerlijk, ik denk er niet bij na. Het gaat vanzelf en ik verwacht er daarom ook geen dankbaarheid voor terug. Waarom behandel ik zwarte mensen dan toch anders?

Racisme zit blijkbaar dieper dan ik zelf besef.

Hoogste tijd om hier mee aan de slag te gaan.
De zwarte tegel en de hashtag #BLM heb ik aan me voorbij laten gaan. Ik gaf de ruimte aan zwarte mensen. Hun stem moet eindelijk eens gehoord worden.
Ondertussen deed ik research en zo kwam ik o.a. terecht bij Chanel Lodik, ook bekend als Marketingvrouw.

Het bleek dat ik niet alleen was in deze zoektocht naar mijn aandeel in racisme en wat ik hier aan kan doen. Heel veel mensen zitten met dezelfde vragen. Chanel zag dat ook en besloot er een webinar over te maken.

Ik twijfelde geen moment en heb me ingeschreven. Nog geen uur later was ik een heel stuk wijzer en wist ik dat ik heel wat huiswerk te doen heb

Want:

 • Wat is dat nu precies; wit privilege?
 • Tone policing, daar had ik zelfs nog nooit van gehoord
 • “All lives matter”, daar is toch niks mis mee?
 • Huh, zijn er verschillende soorten discriminatie?
 • Hoezo ben ik niet blank?
 • Ik bedoel het toch niet slecht?
 • Moet ik nu zwart of mensen van kleur zeggen?
 • anti-racisme is echt anders dan geen racist zijn
 • en er is nog veel meer….

Na de webinar was ik vooral beschaamd want ik ben zo lang onverschillig geweest. Met mijn ‘maar ík ben geen racist’, liet ik het probleem liggen bij de slachtoffers. Anders gezegd: ‘Ze zoeken het zelf maar uit.’
Racisme is echter geen probleem van de zwarte mensen, racisme is het probleem van witte mensen.

Ik wil geen racist zijn

Het zal hard werken worden, want racisme zit zo diep in onze cultuur geworteld dat we het ons vaak niet eens bewust zijn.
Nu ga ik er vanuit dat jij ook geen racist wil zijn en dan moet je dus ook aan het werk.

Hoe?

Gewoon beginnen. Ga je inlezen, kijk documentaires, vraag, leer en wees niet bang om fouten te maken, zolang je maar openstaat voor eerlijke feedback.

Ik volgde dus de webinar: “Wat kan ik tegen racisme doen?” Dat is alvast een mooi startpunt.
Daarnaast keek ik bijvoorbeeld de Netflixserie, When they see us

De volgende websites geven heel veel informatie:

 • Lees je bewust: One World (Nederlandstalig)
 • Wit Huiswerk, onvolledig naslagwerk voor witte mensen (Nederlandstalig) Hier kun je ook een handige boekenlijst vinden.

Uiteraard is met Google ook genoeg informatie te vinden.

Er is echt geen excuus meer. Bovendien is het niet genoeg om geen racist te zijn, we zullen anti-racistisch moeten worden.

Het is de hoogste tijd.

6 gedachten over “Anders neem je toch gewoon een witte”

 1. Voor mij is ook iedereen gelijk, zwart, wit, blank, geel, bruin, maar na het lezen van je blog wil ik toch om te beginnen eens kijken naar het webinair. Dank! En fijn dat je er weer bent, hopelijk heeft de vakantie je heel goed gedaan ❤️

  Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: