Baas over je lijf en leven?

Sinds kort ben ik weer terug op Twitter, niet omdat ik dat zo graag wil maar omdat ik gemist werd. Met gemengde gevoelens keer ik terug op het medium. Dit keer uiterst selectief met wie te volgen en wie mag volgen. De blokkeer-knop stand-by, want Twitter laat duidelijk zien wat er allemaal mis is met deze wereld. Misschien is het mijn kop in het zand steken maar ik trek al die negativiteit erg slecht.

In het verleden heb ik er erg veel leuke mensen leren kennen en veel lezers weten te trekken maar toen kwam de ommekeer. Steeds meer mensen, die zich blijkbaar niet gezien en gehoord voelen, die juist op dit medium hun gal gingen spuien. Schelden, ruzie zoeken en vooral geen respect voor mensen met een andere mening of overtuiging. Het staat allemaal zo ver van me af.

Sinds een paar weken ben dus terug en uiterst selectief. Het is pril en onwennig, ik kan mijn draai er nog niet goed vinden en de twijfel is nog lang niet weg. Mondjesmaat ontstaan er weer contacten en gesprekken. Nieuwe mensen die ik ontmoet en het lijkt wel weer leuk te worden tot vorige week dan.

Naakt protest

In mijn tijdlijn zie ik dat iemand een bericht heeft gedeeld van ene dr. Victoria Bateman. Een Britse dame die reageert op het bezoek van Trump aan het VK. Haar boodschap in het kort is dat vrouwen de baas zijn over hun eigen lijf en baarmoeder. Ze protesteert daarmee tegen het recente verbod op abortus in de staat Alabama.

Nu zullen veel mensen het er wel over eens zijn dat elk mens baas is over eigen lijf en leven. Tenminste dat dacht ik maar wat blijkt, vrouwen hebben helemaal niets te zeggen over hun lijf. Dr. Victoria Bateman deed haar uitspraken namelijk naakt. Het commentaar was overweldigend.

Aandachtshoer

Want naakt dat mag sowieso niet want dan ben je mentaal niet in orde en absoluut niet serieus te nemen. Bovendien had mevrouw schaamhaar! Ja u leest het goed, deze mevrouw had zich de vrijheid gepermitteerd om zich NIET te scheren en dat is blijkbaar een doodzonde. Alsof dat allemaal niet erg genoeg was bleken ook haar borsten de toets der kritiek niet te kunnen doorstaan. Ze waren niet even groot, hingen niet op de juiste hoogte en de rest zal ik je besparen. Het was een oneindig lange stroom van bodyshaming die mij intens verdrietig maakte.

Het feit dat al dit commentaar op haar lijf, het statement van deze vrouw keer op keer bevestigde ontgaat de bodyshamers totaal. Het meest frappante is dat de kwetsende reacties van zowel mannen als vrouwen komen.

Mijn voorzichtige stap terug op Twitter staat direct weer onder spanning. De energie die dit vreet en het verdriet dat ik steeds weer ervaar zijn die paar extra lezers die ik bereik niet waard. Toch maar weer mijn account deleten dan maar? Terwijl ik hier over nadenk blijkt dat ook de tv niet verschoond blijft van het bodyshamen.

Olcay bepaalt welk lijf sportkleding mag dragen

Nike heeft een sportlijn ontwikkeld voor mensen met een grote maat. In RTL Boulevard geeft Olcay Gulsen haar ongezouten kritiek hierop. Mensen met zo’n maat horen volgens haar niet thuis in de sportschool en zeker niet in een sportlegging en topje, de sportschool is blijkbaar het privé terrein van de slanke en al fitte mens. Caroline Tensen roept tussendoor nog even dat ze natuurlijk wel naar de sportschool mogen máár dat ze dan maar iets wijds moeten aantrekken. Wijde kleding is natuurlijk onvoorstelbaar handig tijdens het sporten. Gelukkig zijn daar Peter R. de Vries en Ronald Molendijk die meteen aangeven wat een belachelijke opmerkingen dit zijn.

Frappant dat twee vrouwen die ik toch als feministe zie, nou ja zag, beslissen welk lijf wel en welk lijf niet goed genoeg is voor sportkleding. Ronald Molendijk, die niet bepaald bekend staat om zijn vrouwvriendelijke uitspraken heeft het zelfs beter begrepen dan deze twee ‘dames’.

Grappig is dan wel om te zien dat het op Twitter helemaal los gaat over hoe respectloos en beschadigend deze opmerkingen zijn. Mensen met een grote maat moeten vaak toch al over een flinke drempel heen om een sportschool binnen te stappen en die drempel is door deze uitspraken flink hoger geworden.

Jouw lijf, jouw leven

Het is toch ondenkbaar dat je niet geaccepteerd wordt en niet als volwaardig mens wordt gezien, alleen maar omdat je lijf niet voldoet aan de in het Westen geldende norm? Het is toch ondenkbaar dat een ander bepaald wat er wel en niet met jouw lijf mag gebeuren? Het is ondenkbaar maar nog altijd realiteit.

Gelukkig kan ik mijn woede en frustratie van me afschrijven en het in alle vrijheid op Twitter en andere Social Media kanalen zetten. Al weet ik er maar een te bereiken die aan het denken wordt gezet.

We leven in een vrij land waarin we kunnen zeggen en schrijven wat we willen en dat kan dus ook iets positiefs en opbouwends zijn. #doeslief

14 gedachten over “Baas over je lijf en leven?”

 1. Hi, beter had ik het zelf niet kunnen verwoorden. Ik ervaar soms hetzelfde als jij doet. Soms ook niet. Het ligt een beetje aan hoe mijn pet die dag staat en of ik idd wel zin heb aan deelname (liefst zonder discussie…)
  Hoe dan ook is het net het echte leven, met groepjesvorming en al. Jammer. Maar het houdt me wel scherp…

  Beantwoorden
  • Hey Irene, het maakt inderdaad verschil hoe goed of slecht ik zelf in mijn vel zit. Ik heb wel het idee dat veel mensen online toch net wat verder over de grenzen van het fatsoen heen gaan dan in het echte leven. Het levert ook veel moois op en dat moet ik zeker niet uit het oog verliezen.

   Beantwoorden
  • Dank je Hugo,

   Als Twitteraar van het eerste uur zul jij ook die kentering met lede ogen hebben aangezien. Het is zonde want het was zó leuk. Inmiddels zijn hierdoor al zoveel leuke mensen van Twitter vertrokken. Het wordt tijd dat we het terug gaan veroveren met positiviteit en gezelligheid.

   Beantwoorden
 2. Ik ervaar Twitter totaal anders… Ik zie het als een inspiratiebron voor comedy. Want al die reacties die je leest positief of negatief, is koefnoen of jiskefet ten top. Zo zijn wij… De mensheid… Daar kan geen bodyshaming tegen aan… Dat is totalshaming. En gelukkig ook veelal positief wel.
  De nieuwszaken die je aanhaalt zijn me gelukkig ontgaan vanwege pinkpop
  Commerciële pruttel.

  Beantwoorden
  • Gelukkig daar ben je weer. Als er al een voorbeeld bestaat voor de leuke kanten van Social Media dan ben jij het wel. Positief kritisch, een bron van vermaak, inspiratie en motivatie. Zonder Social Media hadden we elkaar tenslotte nooit ontmoet en dat zou toch eeuwig zonde zijn geweest.

   De begindagen van Twitter daar heb ik overigens hele goede herinneringen aan. Zoveel lol gehad maar toen kwam het keerpunt waarin ik steeds vaker te maken kreeg met trollen en ruziezoekers. Nu ik weer terug op twitter ben probeer ik deze types te vermijden, ik blokkeer me de moeder. Maar zoals je zegt het levert ook heel veel inspiratie op.

   Beantwoorden
  • Heel begrijpelijk Mies, in het begin was het echt wel leuk. Een groep schrijvers die elkaar inspireerden. Samen schrijven of dichten met een bepaald thema of woord. Samen aan een verhaal schrijven, om de beurten een zin. Het was leuk, leerzaam en motiverend. Hoe anders is het nu. Jammer maar gelukkig heb ik inmiddels mijn eigen ‘groepje’ waar het leuk mee blijft.

   Beantwoorden
 3. Ik weet niet hoe te beginnen of te verwoorden wat er allemaal door mij heengaat na het lezen van je column, Sonja. Ik word er verdrietig, maar ook strijdbaar van. Besef eens te meer dat we vooral, ik bedoel dan ook iedereen, vrouw en man, kunnen proberen bij onszelf te blijven, onszelf te accepteren, hoe moeilijk soms ook door alle kritiek. Iedereen, groot, dik, dun, klein, rondingen of niet, allemaal GOED!!!

  Laten we elkaar respecteren, wat zou de wereld er mooier op worden #doeslief

  En ja, de bekende dames met hun uitspraken zouden zich diep heel diep moeten schamen.

  Zelf ben ik niet op twitter, de website, Instagram en Facebook bijhouden is echt genoeg. Je hebt dit alles geweldig verwoord xxx

  Beantwoorden
  • Dank je Ellie,

   Soms word ik er echt moedeloos van, er is nog zoveel te winnen. Al die Social Media bijhouden is inderdaad een hele kluif. Toch koester ik de mooie contacten die ik er ook vind. Mensen die ik anders nooit had leren kennen, dat is de winst waar ik het uiteindelijk toch voor doe.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: