Baas over je lijf en leven?

Sinds kort ben ik weer terug op Twitter, niet omdat ik dat zo graag wil maar omdat ik gemist werd. Met gemengde gevoelens keer ik terug op het medium. Dit keer uiterst selectief met wie te volgen en wie mag volgen. De blokkeer-knop stand-by, want Twitter laat duidelijk zien wat er allemaal mis is met deze wereld. Misschien is het mijn kop in het zand steken maar ik trek al die negativiteit erg slecht.

In het verleden heb ik er erg veel leuke mensen leren kennen en veel lezers weten te trekken maar toen kwam de ommekeer. Steeds meer mensen, die zich blijkbaar niet gezien en gehoord voelen, die juist op dit medium hun gal gingen spuien. Schelden, ruzie zoeken en vooral geen respect voor mensen met een andere mening of overtuiging. Het staat allemaal zo ver van me af.

Sinds een paar weken ben dus terug en uiterst selectief. Het is pril en onwennig, ik kan mijn draai er nog niet goed vinden en de twijfel is nog lang niet weg. Mondjesmaat ontstaan er weer contacten en gesprekken. Nieuwe mensen die ik ontmoet en het lijkt wel weer leuk te worden tot vorige week dan.

Naakt protest

In mijn tijdlijn zie ik dat iemand een bericht heeft gedeeld van ene dr. Victoria Bateman. Een Britse dame die reageert op het bezoek van Trump aan het VK. Haar boodschap in het kort is dat vrouwen de baas zijn over hun eigen lijf en baarmoeder. Ze protesteert daarmee tegen het recente verbod op abortus in de staat Alabama.

Nu zullen veel mensen het er wel over eens zijn dat elk mens baas is over eigen lijf en leven. Tenminste dat dacht ik maar wat blijkt, vrouwen hebben helemaal niets te zeggen over hun lijf. Dr. Victoria Bateman deed haar uitspraken namelijk naakt. Het commentaar was overweldigend.

Aandachtshoer

Want naakt dat mag sowieso niet want dan ben je mentaal niet in orde en absoluut niet serieus te nemen. Bovendien had mevrouw schaamhaar! Ja u leest het goed, deze mevrouw had zich de vrijheid gepermitteerd om zich NIET te scheren en dat is blijkbaar een doodzonde. Alsof dat allemaal niet erg genoeg was bleken ook haar borsten de toets der kritiek niet te kunnen doorstaan. Ze waren niet even groot, hingen niet op de juiste hoogte en de rest zal ik je besparen. Het was een oneindig lange stroom van bodyshaming die mij intens verdrietig maakte.

Het feit dat al dit commentaar op haar lijf, het statement van deze vrouw keer op keer bevestigde ontgaat de bodyshamers totaal. Het meest frappante is dat de kwetsende reacties van zowel mannen als vrouwen komen.

Mijn voorzichtige stap terug op Twitter staat direct weer onder spanning. De energie die dit vreet en het verdriet dat ik steeds weer ervaar zijn die paar extra lezers die ik bereik niet waard. Toch maar weer mijn account deleten dan maar? Terwijl ik hier over nadenk blijkt dat ook de tv niet verschoond blijft van het bodyshamen.

Olcay bepaalt welk lijf sportkleding mag dragen

Nike heeft een sportlijn ontwikkeld voor mensen met een grote maat. In RTL Boulevard geeft Olcay Gulsen haar ongezouten kritiek hierop. Mensen met zo’n maat horen volgens haar niet thuis in de sportschool en zeker niet in een sportlegging en topje, de sportschool is blijkbaar het privé terrein van de slanke en al fitte mens. Caroline Tensen roept tussendoor nog even dat ze natuurlijk wel naar de sportschool mogen máár dat ze dan maar iets wijds moeten aantrekken. Wijde kleding is natuurlijk onvoorstelbaar handig tijdens het sporten. Gelukkig zijn daar Peter R. de Vries en Ronald Molendijk die meteen aangeven wat een belachelijke opmerkingen dit zijn.

Frappant dat twee vrouwen die ik toch als feministe zie, nou ja zag, beslissen welk lijf wel en welk lijf niet goed genoeg is voor sportkleding. Ronald Molendijk, die niet bepaald bekend staat om zijn vrouwvriendelijke uitspraken heeft het zelfs beter begrepen dan deze twee ‘dames’.

Grappig is dan wel om te zien dat het op Twitter helemaal los gaat over hoe respectloos en beschadigend deze opmerkingen zijn. Mensen met een grote maat moeten vaak toch al over een flinke drempel heen om een sportschool binnen te stappen en die drempel is door deze uitspraken flink hoger geworden.

Jouw lijf, jouw leven

Het is toch ondenkbaar dat je niet geaccepteerd wordt en niet als volwaardig mens wordt gezien, alleen maar omdat je lijf niet voldoet aan de in het Westen geldende norm? Het is toch ondenkbaar dat een ander bepaald wat er wel en niet met jouw lijf mag gebeuren? Het is ondenkbaar maar nog altijd realiteit.

Gelukkig kan ik mijn woede en frustratie van me afschrijven en het in alle vrijheid op Twitter en andere Social Media kanalen zetten. Al weet ik er maar een te bereiken die aan het denken wordt gezet.

We leven in een vrij land waarin we kunnen zeggen en schrijven wat we willen en dat kan dus ook iets positiefs en opbouwends zijn. #doeslief

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Inschrijven
Abonneren op
guest
14 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
14
0
Ik hoor graag wat je ervan vindt, laat van je horenx
()
x
%d bloggers liken dit: