Boeken voor in de vakantie

Wel of niet op vakantie?

De zomer zit er weer aan te komen. Iedereen geeft daar zijn eigen invulling aan. Blijf je thuis of ga je op vakantie? Hoe je de zomer ook viert, ik hoop dat je in ieder geval de tijd neemt om ook één of meerdere boeken te lezen. Reizen kan namelijk ook vanuit een boek. Laat je meenemen naar het verleden of naar de toekomst. Reis naar een andere cultuur of een andere planeet.

De vakantiebieb

Kilo’s boeken nam ik elk jaar mee op vakantie. Voor mezelf, de kinderen en ook voor mijn man. Inmiddels heb ik een E-reader en neemt mijn liefde voor boeken een stuk minder ruimte in beslag. Voor wie met een beperkte bagage op reis gaat is dat dus een enorme uitkomst. Heb je geen E-reader dan heb je vast wel een tablet of een telefoon waar je de app van de Vakantiebieb op kunt zetten.

Het is een cadeautje van de gezamenlijk bibliotheken waar je van 1 juni tot 31 augustus gratis gebruik van kunt maken. Je kunt uit een groot aantal boeken kiezen voor jong en oud. Leuk om schrijvers te leren kennen die je anders niet zo snel zou hebben gekozen. De app kun je hier downloaden.

Mijn selectie voor jullie

Zelf heb ik ook nog een vijftal boeken voor jullie uitgezocht. Niet de laatste nieuwe of van de meest populaire schrijvers, die krijgen n.l. al vaak genoeg aandacht.
Het zijn boeken die ik korter of langer geleden gelezen heb en die me bij zijn gebleven. Boeken die me hebben geraakt, ontroerd, hebben laten lachen of me aan het denken hebben gezet.

Meir Shalev: Fontanel

Michael Joffe is 55 jaar oud, getrouwd en vader. Zijn fontanel is nooit dicht gegroeid en dat heeft hem naast bijzondere geestelijke en zintuigelijke waarnemingen ook zijn bijnaam opgeleverd.
Michael is bang dat hij binnenkort komt te overlijden. De mannen in zijn familie worden namelijk niet oud. Hij besluit daarom om zijn geschiedenis en die van de familie Joffe op te schrijven zodat die niet verloren zal gaan. We lezen met hem mee terwijl hij zijn verhaal schrijft. We zien ook het, vaak hilarische commentaar, van zijn dochter op het verhaal.

Meir Shalev schrijft met veel humor en neemt je helemaal mee in het verhaal. Als geen ander weet hij al je zintuigen te activeren, soms ruik je de gerechten die hij beschrijft als het ware. De verhalen zijn modern maar doorweven met de Joodse en Bijbelse geschiedenis. Een kleine kanttekening: éénmaal een boek van Meir Shalev gelezen dan wil je ze allemaal lezen.

Diane Setterfield: Het dertiende verhaal

De beroemde schrijfster Vida Winter is inmiddels hoogbejaard. Ze vraagt de dochter van een boekhandelaar, Margaret Lea, om haar biografie gaan schrijven. Vida vertelt haar de meest bizarre verhalen, waarin fictie en werkelijkheid dwars door elkaar heen lijken te lopen. Margaret onderzoekt het verleden van Vida en stukje bij beetje komen de details van een gruwelijk geheim te voorschijn.

Het verhaal is boeiend en meeslepend geschreven en weet steeds weer te verassen. Net als je denkt te weten hoe het verder gaat neemt het verhaal weer een compleet andere wending.

Herbjørg Wassmo: Een glas melk

Dorte woont in Litouwen is vijftien jaar oud en droomt van een betere toekomst. Het aanbod om in een restaurant in Stockholm te gaan werken is haar uitweg uit een troosteloos bestaan. Het duurt niet lang voor ze merkt dat er iets helemaal mis is. Ze is in handen gevallen van een bende mensenhandelaars. Ze wordt als seksslavin verkocht aan een meedogenloze pooier. Dorte weet overeind te blijven door al haar pijn en verdriet te ‘bespreken’ met haar overleden vader.

De schrijfstijl van Herbjørg Wassmo is uitgebreid en intens. Dit boek gaat onder je huid zitten.

Alice Munro: Stilte

De verhalen van Alice Munro zijn altijd goed. Niet voor niets is zij dé koningin van het korte verhaal. Deze verhalenbundel gaat vooral over vrouwen in alle soorten en maten en in verschillende fases van het leven. Ondanks dat is het geen typisch vrouwenboek, het zijn de thema’ s van de verhalen die zo universeel zijn dat iedereen zich erin kan verplaatsen. Alice Munro schrijft over hele gewone mensen, over alledaagse gebeurtenissen, maar ze doet dat zo boeiend, dat ik met andere ogen naar de kleine gebeurtenissen in mijn eigen leven ben gaan kijken. Heerlijk om te lezen en voor mij als schrijfster een bron van inspiratie. Als je maar ruimte hebt voor één boek, kies dan deze!

Hubert Lampo: De komst van Joachim Stiller

Journalist Freek Groeneveld ontvangt een brief van Joachim Stiller. Op zich niet zo heel bijzonder totdat blijkt dat de brief al voor zijn geboorte geschreven en gepost is. De brief beschrijft een gebeurtenis die nog moet gaan plaatsvinden. De belangstelling van Freek is gewekt en samen met zijn geliefde Simone Marijnisse en de wethouder gaat hij op onderzoek.

Heb je zelf nog een mooi boek dat een goede aanvulling zou zijn? Zet het gerust hieronder in de reacties.

Geniet van de vakantie, thuis of op reis, ik wens jullie in ieder geval een hele mooie zomer.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

5 gedachten over “Boeken voor in de vakantie”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: