Boekrecensie: Kolja van Arthur Japin

Arthur Japin (1956) bezocht het Gymnasium in Haarlem en studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam om daar vervolgens de theaterschool te doorlopen, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera.
In 1987 ontdekte hij het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven.
De roman De zwarte met het witte hart, die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde publiceerde Japin pas na tien jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië.*

Titel: Kolja
Auteur: Arthur Japin
Genre: literaire roman
Uitgever: De Arbeiderspers
Uitgave datum: september 2017
Uitvoering: hard cover
Pagina’s: 343
ISBN: 978 90 295 0991 6

Achterflap

Sint-Petersburg en de Tsjaikovski’s – een nieuwe grote historische roman van de meester in het genre
Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement.
Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen – tot de staatsbegrafenis – heeft hij om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Samenvatting

Dat ik fan ben van de boeken van Arthur Japin is inmiddels geen geheim meer. Dit boek wilde ik dan ook heel graag lezen. Als dochter van een moeder die half doof, half slechthorend is, sprak het onderwerp van dit boek me nog meer aan dan anders. Ik ken de kunst en de beperkingen van het liplezen. Ik weet uit ervaring hoe lastig het is om de klank en het ritme van taal onder de knie te krijgen als stilte je kader is.

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen, samen met mijn lieve mams, om de juiste uitspraak te leren.
“Het is geen vlooienrok mam maar plooirok. Ploohj, ploohj.”
Herhalen en herhalen net zolang tot het een automatisme wordt.

Het lijkt dan ook een wrede speling van het lot dat Kolja bij de familie Tsjaikovski terecht komt. Een familie waar alles draait om geluiden, taal, klank en ritme. Maar juist daardoor weten zij als geen ander door de stilte van Kolja heen te breken.

Japin beschrijft op een zeer boeiende wijze hoe Modest Tsjaikovski te werk gaat om Kolja te leren spreken. De strijd van Kolja om woorden en taal te begrijpen zijn herkenbaar voor mij. Voor mensen die zelf niet te maken hebben met doofheid in hun omgeving zal dit zeker tot meer begrip leiden.

De zoektocht van Kolja naar de waarheid neemt je mee in het bijzondere leven en de relaties van de broers Tsjaikovski. Het verhaal neemt me mee op een reis naar een wereld die soms heel ver van me af staat maar aan de andere kant ook verrassend veel overeenkomsten met de mijne heeft.

Het verhaal heeft veel verschillende lagen en de personages worden zeer goed neergezet.
Japin heeft zoals verwacht een stukje geschiedenis op zijn eigen unieke wijze in een heel mooi verhaal verwerkt.

Dit boek verdient het absoluut om vaker dan één keer gelezen te worden. Ik weet nu al dat ik dan steeds weer iets nieuws zal ontdekken.

Mijn advies: kopen! Als je dat niet kunt/wilt dan hup naar de bibliotheek en lezen dat boek.

*bron: Bol.com

Boekrecensie: Kolja van Arthur Japin

foto door S. Grinwis foto door S. Grinwis

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten over “Boekrecensie: Kolja van Arthur Japin”

  1. Mooie recensie. Mijn vrouw lees alles van Japin. Nu is ze ook in deze bezig. Zelf ben ik niet zo’n fan maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik alleen Een schitterend gebrek tot me heb genomen.

    Beantwoorden
    • Ik kan je De zwarte met het witte hart aanraden. Geeft een bijzondere kijk op ons verleden met betrekking tot de slavernij. Gelukkig zijn er meer dan genoeg boeken en schrijvers om uit te kiezen. De een houdt van dit en de ander van dat. De wereld is gekleurd, gelukkig maar

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: