Bonus/Malus

Het paaltje staat, als een opgestoken middelvinger, fier overeind. Extra zuur dat ik, net voordat ik instapte, al had bedacht dat het echt wat voor mij zou zijn om er tegenaan te rijden. Ik ben en blijf nu eenmaal een klungel. De afdruk in mijn bumper laat niets aan de verbeelding over. Een overduidelijke afdruk van de opgestoken middelvinger om mijn blunder extra te benadrukken.

Mijn humeur is zodanig verpest dat ik besluit meteen de verzekering te bellen. Twaalf wachtenden voor me! Ik kan rustig koffie op een terrasje gaan drinken.

Luisterend naar een bijzonder irritant wachtmuziekje loopt mijn ergernis steeds verder op.

Uiteindelijk krijg ik een iets te opgewekte medewerker aan de telefoon. Na de gebruikelijke informatie, die naar mijn idee allang bekend is, door te hebben geven, krijg ik de vraag of ik de oh zo handige schade-app op mijn telefoon heb?

Die heb ik niet.

Of ik die dan toch maar wil installeren, want dan kan ik meteen een foto van de schade doorsturen. Superhandig en dan gaat de afhandeling ook een stuk sneller. Dat blijkt een nogal optimistische kijk op de situatie.

Na een zoektocht in de App Store en het installeren moet ik eerst een account aanmaken. Onvoorstelbaar veel gegevens heeft de app daarvoor nodig en nee ik wil niet inloggen met Facebook.

Geen idee wat mijn polisnummer is, dus bellen met de klantenservice. Weer in de wacht. Echt superhandig!

Uiteindelijk is het allemaal gelukt en krijg ik bericht hoe groot het schadebedrag is en waar ik mijn auto moet laten repareren. Moet ja! Want hoewel het mijn auto is mag ik niet naar mijn eigen garage, want daar hebben ze geen contract mee. Ik kan dus fijn naar een garage tien kilometer verderop, maar daar hebben ze hele goede ervaringen mee, zo weet vrolijke Frans mij te vertellen.

En passant wordt me ook nog medegedeeld dat de schade wel gevolgen heeft voor mijn bonus/malus regeling. Een korte rekensom leert dat het een stuk voordeliger is om de schade toch maar zelf te betalen, want anders raak ik een groot deel van mijn opgebouwde korting kwijt. Dat is per saldo duurder volgens het blije ei.

“Even kort samengevat. Nu ik dus na jaren netjes, mijn maandelijkse premie te betalen en schadevrij rijden een keer gebruik wil maken van mijn verzekering moet ik de schade maar zelf betalen want dat is goedkoper?”

Vrolijke Frans laat zich niet afschrikken door de geïrriteerde toon waarop ik hem te woord sta.

“Ja mevrouw dat heeft te maken met die bonus/malus regeling. U heeft een aardige korting in tien jaar opgebouwd en die raakt u anders kwijt. Dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn.”

Ik ben inmiddels zo boos dat mijn stem 3 octaven de hoogte in schiet.
“Ik heb tien jaar premie betaald voor deze verzekering en nu draai ik alsnog zelf voor de schade op?”
“U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om toch te claimen, die keus is aan u.”
“Dan ga ik zoveel extra premie betalen dat ik de schade alsnog zelf betaal maar dan met een boete!”
“Ja daar komt het wel op neer.”
“Kun je mij misschien uitleggen waarom ik deze verzekering dan heb?”

Dat kon de vrolijke gast best.
“Dat bent u nu eenmaal wettelijk verplicht.”

Het is die dag niet meer goed gekomen met mijn humeur.

BewarenBewaren

foto via Pixabay

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 gedachten over “Bonus/Malus”

    • Ach en dan heb ik nog niets eens verteld dat je dit onrecht af kunt kopen. Door extra premie te betalen blijft één keer je no-claim na schade gewoon behouden. Dus linksom of rechtsom je wordt op een legale manier belazerd.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: