De beste (ver)wens(ing)en voor het nieuwe jaar

Elk jaar kent zijn mooie, minder mooie en zelfs slechte momenten. In augustus moesten we onverwachts afscheid nemen van mijn schoonvader. Hoewel we blij zijn dat hij niet heeft hoeven lijden is en blijft het gemis een feit.
Ondanks het pijnlijke verlies is tweeduizendachttien in het algemeen een goed jaar voor mij geweest. Terugkijkend zie ik hoe enorm ik vooruit gegaan ben. Na al die jaren kan ik weer redelijk normaal functioneren en heb ik vrede gesloten met mijn beperkingen.

Het afgelopen jaar ben ik gegroeid als mens. Ik heb mijn eerste voorzichtige stapjes buiten mijn comfort zone gezet. Doodeng maar gaandeweg durf ik steeds meer en word ik steeds sterker en zelfverzekerder.
De ontwikkeling die ik het afgelopen jaar heb doorgemaakt vervult me met trots, want ik heb er keihard voor geknokt.

Een nieuw jaar voelt als een nieuw begin

Dit keer nog meer dan anders. Ik wil niet meer achterom maar met een positieve blik vooruit kijken. Het nieuwe jaar zal zijn eigen pieken en dalen kennen. Ik ben er klaar voor, sterker dan ooit.

Goede voornemens maak ik nooit. Ik ben van mening dat op het moment dat je bedenkt dat er iets moet veranderen, dat het ook het moment is dat je er aan gaat werken. Meteen zonder voorbehoud. Toen ik besloot om niet meer terug te kijken en me alleen nog op de toekomst te richten ben ik meteen begonnen.

Als herinnering aan waar ik vandaan kom en hoe sterk ik daardoor ben geworden heb ik een fenix tatoeage laten zetten. Het was prima om een tijd in het dal door te brengen. Ik heb er veel van geleerd maar ik ben nu op weg naar de top van de berg.
Ik heb nieuwe plannen gemaakt, doelen gesteld voor mijn persoonlijk en zakelijk leven en voor het schrijven. Zo heb ik deze website en al mijn social media opgeschoond. De negativiteit die rondwaart op social media ben ik helemaal zat. Ik heb me te vaak laten verleiden tot zinloze discussies met mensen die totaal niet openstaan voor een dialoog. Ik ben er mee gestopt, ontvolgen en als het moet blokkeren geeft me zoveel rust.

Het afgelopen jaar heb ik een belangrijke les geleerd en die wil ik je graag mee geven voor het nieuwe jaar.
Het is oké om in de eerste plaats lief voor jezelf te zijn. Niet iedereen zal je aardig vinden, niet iedereen zal het met je eens zijn en niet iedereen verdient een plek in je leven.

Een open deur die je vast al vaker hebt gehoord, dat is daarom ook niet de les die ik je wil meegeven

Jaren geleden werkte ik bij een grote bank. Een nieuw jaar begon daar altijd met een nieuwjaars receptie. Voor een sociaal onhandig type als ik niet echt iets om naar uit te kijken maar ik zag er die keer nog meer tegenop als normaal. Er was namelijk een collega die nogal nare opmerkingen over me gemaakt had. Achter mijn rug om want het is nu eenmaal makkelijker om óver in plaats van mét mensen te praten. Zou deze persoon mij het beste wensen voor het nieuwe jaar? Vriendelijke woorden spreken en ondertussen verwensingen denken? Het idee dat ik deze persoon de hand moest schudden en een gelukkig nieuwjaar zou wensen stond me enorm tegen.

Na een tijdje worstelen had ik een oplossing bedacht. Toen vond ik dat een hele goede vondst.
Ik strekte mijn arm en stak mijn hand uit. Deze persoon mocht mij niet te dicht naderen.
‘Ik wens je het dubbele van wat je mij toewenst!’
Tevreden constateerde ik een vuurrood hoofd bij de betreffende collega nadat ik deze woorden had uitgesproken.

Nu zou ik dat niet meer zo doen. Het is namelijk niet de persoon die ik wil zijn. Negativiteit bestrijdt je niet met nog meer negativiteit. Ik geloof niet in wraak of haat. Ik geloof in liefde.

Ik gun niemand meer de macht om mij te veranderen.

Mensen die ruzie zoeken, dreigen en verwensingen uiten, veranderen niet als jij ze hetzelfde behandeld. Jezelf verlagen tot hetzelfde niveau kent alleen maar verliezers.
Wie mij negatief behandeld krijgt dezelfde Sonja te zien als alle anderen. Blijft die ander volharden in zijn of haar negativiteit dan verdient die persoon geen plaats meer in mijn leven.
Dat is de les die ik je wil meegeven, geef niemand de macht om jou in negatieve zin te veranderen.

Daarom, voor alle vrienden, familie, abonnees, volgers, fans, bewonderaars, gluurders, nieuwsgierigen, passanten maar vooral voor de haters:

Voor het nieuwe jaar wens ik je, heel veel liefde, geluk, goede gezondheid, persoonlijke groei, gezond verstand, een warm hart, een open blik en een heel mooi en positief tweeduizendnegentien toe.

Schrijfhart logo

2 gedachten over “De beste (ver)wens(ing)en voor het nieuwe jaar”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: