De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa, een boekbespreking

Tommy Wieringa is zonder twijfel één van de beste schrijvers van deze tijd. Een schrijver die ik ook bewonder. Niet alleen vanwege zijn prachtige zinnen, die soms kunstwerkjes op zich zijn. Ik bewonder hem ook omdat hij nog stelling durft te nemen. Zich durft uit te spreken over lastige onderwerpen. Deze roman is daar ook een goed voorbeeld van. Door het verhaal te vertellen van één Marokkaanse jongen, die droomt van een betere toekomst, geeft Tommy Wieringa de vluchteling een naam, een gezicht. De vluchteling is weer mens geworden.

Titel: De dood van Murat Idrissi
Auteur: Tommy Wieringa
Genre: Literaire fictie
Uitgever: Hollands Diep
Uitgavedatum: 2017
Uitvoering: Hard Cover
Pagina’s: 126
ISBN: 978 90 488 3686 4

Over de auteur*

Tommy Wieringa is geboren in Goor op 20 mei 1967. Een groot deel van zijn jeugd brengt hij door op de Antillen. Hij breekt door met Joe Speedboot in 2005. Hij wint een groot aantal prijzen met zijn boeken. Naast het schrijven van boeken, schrijft hij columns, hoorspelen en scenario’s.

De dood van Murat Idrissi

Twee Nederlands-Marokkaanse meisjes, Ilham en Thouraya, vertrekken ietwat naïef voor een vakantie naar Marokko. Ze krijgen een aanrijding met hun huurauto en de schade zorgt een flinke hap uit het vakantiebudget.

Waar de twee zich in Nederland niet geheel geaccepteerd voelen als Nederlander blijken ze in Marokko ook niet geaccepteerd te worden als Marokkaan. Wieringa geeft hiermee een mooi beeld van de spagaat waarin veel migrantenkinderen zich bevinden.

De lastige financiële situatie, de twijfels over hun identiteit. Het maakt ze een makkelijke prooi voor de ronselaar Saleh. Een jongen die feilloos op hun gevoel weet in te spelen.

Saleh neemt hen mee naar het armoedige huisje van Murat. Al snel wordt duidelijk dat hij verwacht dat Ilham en Thouraya de jongen in hun auto mee naar Nederland smokkelen.

Een stuk geschiedenis

Het boek begint met een stuk geschiedenis, dat wat belerend aandoet en wat mij betreft prima achterwege had kunnen blijven.

We maken kennis met Ilham en Touraya als ze op de veerboot naar huis zitten. Vanaf het begin is het duidelijk hoe dit verhaal gaat aflopen. Het verhaal is daardoor niet verrassend of spannend te noemen. Het gaat vooral over de mens achter de vluchteling. Zovelen vinden jaarlijks de dood op de route tussen Spanje en Marokko. Waarom nemen mensen die levensgevaarlijke gok?

Het verhaal van Murat geeft ons een kijkje in de gedachtenwereld van al de mensen die betrokken zijn bij de vlucht uit een uitzichtloze situatie naar een onzekere toekomst. De ronselaar en de smokkelaars wat zijn hun beweegredenen en hoe gaan ze om met de situatie als deze compleet uit de hand is gelopen?

Hoewel het verhaal gebaseerd is op een rechtszaak die Tommy Wieringa ooit bijwoonde, is het een fictief verhaal. Zo is het niet gegaan, maar het zou wel kunnen.

Ik weet nu al dat ik dit boek nog eens zal gaan lezen. Vanwege die mooie zinnen, die ik nu niet helemaal in me opgenomen heb omdat De dood van Murat Idrissi onder je huid gaat zitten. Het verhaal is zo indringend, dat de schoonheid van het schrijven er even niet toe doet.

Plaats een reactie