De droom van mijn moeder, Alice Munro

Bovenstaande titel zou een bepaalde indruk kunnen wekken dus laat ik dit mogelijke misverstand meteen de wereld uit helpen. Alice Munro is niet mijn moeder. Hoe fantastisch dat wellicht ook zou zijn, ik ben meer dan tevreden met de mijne. “De droom van mijn moeder” is de titel van een kort verhaal geschreven door Alice Munro.

Laat ik maar meteen duidelijk zijn. Ik ben een fan.
Alice Munro behoort al lange tijd tot mijn favoriete schrijvers. Ze is niet voor niets de ongekroonde koningin van het korte verhaal. Heel wat prijzen heeft ze in de loop der jaren in de wacht gesleept, waaronder de Nobelprijs voor de literatuur. Mijn grote voorbeeld en bron van inspiratie voor het schrijven van mijn eigen korte verhalen.

De achterflap

Dit boek is anders dan anders en dat begint al op de achterflap. Daar staat namelijk een tekst van Herman Koch. Een tekst die je normaal ín het boek aantreft als zijnde het voorwoord. In het boek staat dan weer een korte inleiding, die je, inderdaad, normaal op de achterkant aantreft.

Inleiding

Jil woont met haar baby en schoonzusters één huis. Haar man is gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog, tijdens Jills zwangerschap. Jill lijdt aan een postnatale depressie en is niet goed in staat om voor haar kind te zorgen. Op een ochtend wordt ze wakker van het geschreeuw van haar schoonzus…

De droom van mijn moeder, Alice Munro

De droom van mijn moeder

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de dochter, die, zo het lijkt, door haar moeder Jill is vermoord.
Vader is gesneuveld tijdens de oorlog. Jill vertrekt naar haar schoonfamilie. Twee schoonzussen en haar schoonmoeder die met elkaar in groot landhuis wonen. De onderlinge verhoudingen zijn bepalend voor het verloop van het verhaal.

Schoonmoeder is regelmatig in de war, kan heden en verleden niet goed meer uit elkaar houden. Feiten en fictie lopen door elkaar heen. De oudste zus heeft de regie over het leven van haar moeder en van haar jongere zus genomen. De jongste zus is in het verleden opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis en de oudste zus houdt haar nauwlettend in de gaten. Jill nog volop in de rouw door het overlijden van haar man laat de bemoeizucht van haar schoonzus gelaten over zich heen komen.

De geboorte van het kleine meisje zet de boel verder op scherp

De baby huilt aan de lopende band en het lukt Jill niet om haar stil te krijgen. Het meisje trekt meer en meer naar de jongste schoonzus die de rol van moeder maar wat graag op zich neemt.
Als Jill niet meer op haar geliefde viool mag spelen omdat de baby daar zo onrustig van wordt keert ze nog meer in zichzelf.

Als de schoonzussen en de schoonmoeder een paar dagen op familiebezoek gaan. Blijven moeder en dochter alleen achter in het huis. Jill wordt gek van het gehuil van haar dochter. Het meisje is niet stil te krijgen. Uitgeput vallen ze uiteindelijk in slaap. ‘s Nachts droomt Jill dat ze haar dochter iets heeft aangedaan. geschrokken wordt ze wakker en gaat bij haar dochter kijken.

Lopen droom en werkelijkheid door elkaar heen?

Als de schoonzussen en hun moeder onverwachts eerder naar huis komen treffen ze een slapende Jill en een dode baby aan. Wat is er gebeurd?

Eerlijk is eerlijk, dit is niet het beste verhaal dat ik ooit van Alice Munro gelezen heb. Haar verhalen zijn echter van zo’n ongekend niveau dat ook dit verhaal nog steeds met kop en schouders boven andere verhalen uit stijgt.

Het formaat van het boek is ook fijn

Normaal zal ik het niet snel over het formaat van een boek hebben maar nu dus een keertje wel. Het boekje past in de palm van mijn hand en is dus lekker handzaam. Makkelijk om mee te nemen voor in een wachtkamer of onderweg. Door mij persoonlijk uitgetest én aan te raden is om het boekje in bad te lezen. Kortom een lekker verhaal voor tussendoor of wanneer je gewoon weinig tijd, geduld of concentratie hebt voor een heel boek.

Sonja Grinwis signatuur

Boek zelf kopen of lenen?

Titel : De droom van mijn moeder
Auteur: Alice Munro
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 978-94-6237-067-8

4 gedachten over “De droom van mijn moeder, Alice Munro”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: