De eerste stappen voor het schrijven van een roman

Jarenlang loop ik al rond met het verlangen naar het schrijven van een roman. Veel verder dan het verlangen is het nooit gekomen.

Het jaar 2016 heb ik afgetrapt met de schrijfcursus ‘Van herinnering naar verhaal’ van Online schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Ik wilde alle ellende rondom de kortsluiting in mijn hersenen gaan verwerken in een autobiografisch verhaal.

Inmiddels heb ik de cursus bijna afgerond en zijn de plannen nogal ingrijpend gewijzigd.

Door de cursus kwam ik tot de ontdekking dat er een onderliggend motief is om mijn verhaal te willen schrijven. Dat motief zou in een autobiografisch verhaal teveel mensen betrekken die daar niet om gevraagd hebben. Ik kan dit verhaal niet vertellen zonder daarbij een aantal mensen pijn te doen. Het alternatief is dat ik de waarheid erg veel geweld aan doe.

Tijdens de oefeningen kwam ik er achter dat ik helemaal geen autobiografisch verhaal hoef te schrijven om mijn boodschap over te brengen. Ik heb besloten om een fictieve roman te gaan schrijven. Mijn ervaringen zullen daarin zeker een plek gaan krijgen maar op een andere manier dan ik eerst had bedacht.

Langzaamaan zijn er diverse ideeën ontstaan en begon de inspiratie te borrelen. Ik maakte aantekeningen, noteerde ideeën en zinnen, verzamelde quotes en foto’s. Tijdens mijn vakantie heb ik de tijd genomen om al die informatie te laten bezinken. Uiteindelijk kwam er een mooie verhaallijn naar voren.

Het prille begin voor het schrijven van een roman is er

De hoofdrolspelers hebben hun vorm al grotendeels gekregen. Het decor begint ook steeds meer vorm te krijgen. De research is begonnen en stapje voor stapje krijgt het verhaal steeds meer vorm. Ik heb nog een hoop werk te doen, maar ik hoop in de maand november mee te doen aan de NaNoWriMo * en zo een flinke stap te zetten op de weg naar een roman.

Het wordt een spannende en interessante reis en jullie kunnen en mogen hem met me mee beleven. Regelmatig zal ik jullie in de schrijfkamer mee laten kijken.

Voor mijn abonnees wil ik regelmatig een preview beschikbaar stellen.

*NanoWriMo staat voor National Novel Writing Month (Nationale roman schrijf maand) Dit evenement vindt jaarlijks plaats in de maand november. Een maand lang werk je aan het schrijven van een roman van minimaal 50.000 woorden. Dat lijkt veel en dat is het ook.  Op 1 november begin je met het schrijven van gemiddeld 1667 worden per dag. Heb je op 30 november een verhaal van minimaal 50.000 woorden geschreven dan mag je jezelf een NaNoWriMo winnaar noemen. Omdat je samen met anderen deze uitdaging aangaat kun je elkaar motiveren om vol te houden, want makkelijk is het zeker niet.

4 gedachten over “De eerste stappen voor het schrijven van een roman”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: