De enige uitweg is naar binnen

Vroeg of laat krijgt iedereen in het leven te maken met grote of kleine problemen. De manier waarop we er mee omgaan is voor iedereen weer anders, maar iedereen zoekt een uitweg. Weg uit die nare situatie en het liefst zo snel mogelijk. Op jonge leeftijd wordt al bepaald wat jouw manier gaat worden; vechten of vluchten.

Stel je bent drie en in de kamer loopt een grote spin. Je schrikt en roept om je mama maar die zit net even op de wc. Je rent de kamer uit en bent veilig. Weglopen werkt!
Stel je bent drie en in de kamer loopt een grote spin. Je schrikt en roept om je mama maar die zit net even op de wc. Angstig sla je de spin dood. Vechten werkt!

Je hebt jouw uitweg gevonden om uit een nare situatie te ontsnappen.

In je volwassen leven komen er problemen op je pad waarbij vechten of vluchten beiden niet helpen. Het lijkt een makkelijke uitweg maar uiteindelijk wordt het probleem niet opgelost en misschien zelf groter.
Als je zelf onderdeel van het probleem bent heeft vluchten geen zin. Hoe hard je ook rent, je kunt niet weglopen van jezelf. Vechten heeft ook geen zin, je kunt niet winnen van jezelf alleen maar verliezen.

In deze situatie is er maar een uitweg en dat is bij jezelf naar binnen te gaan. Te onderzoeken waarom het zó misgaat. Hoe het komt dat je keer op keer in de problemen raakt. Niet met de beschuldigende vinger naar de ander wijzen. Niet keer op keer jezelf als slachtoffer zien maar de moed hebben om naar je eigen gedrag te kijken en daar mee aan de slag te gaan. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten.
De kunst is om van je fouten te leren en te groeien naar een steeds betere versie van jezelf.

Soms ontstaan er problemen waar je zelf niets aan kunt doen, die door de omstandigheden of door anderen veroorzaakt worden. Je voelt je machteloos, kunt zelf geen uitweg vinden. Je emoties gaan met je aan de haal. Frustratie, boosheid, verdriet, alles komt voorbij. Niet alleen het probleem maar ook de oplossing ligt buiten je macht. Maar ook dan is het goed om naar jezelf te kijken om naar binnen te gaan. Zelfreflectie en inzicht in je gedrag. Wat voel je en hoe ga je met de situatie om.

Op dit moment zit ik, zitten wij als gezin in zo’n situatie. Problemen die wij niet veroorzaakt hebben maar waar we wel de nare gevolgen van ondervinden. Het is pijnlijk en heftig en we zien geen uitweg.
We hebben geen invloed op de situatie maar wel op hoe we ermee omgaan.
Vechten of vluchten?

Wij willen niet vluchten dus het wordt vechten.
Niet in de letterlijke zin, maar door grenzen te trekken; Tot hier en niet verder!
Door afstand te nemen; Jij kiest hiervoor, dan zul je ook de gevolgen moeten dragen!

Wij hebben hier niet voor gekozen, hebben het probleem niet veroorzaakt maar ook wij keren naar binnen, kijken naar onze rol in het verhaal.
We zijn geen onderdeel van het probleem maar wel een onderdeel van de oplossing.

Wij hebben de puinhoop niet veroorzaakt maar moeten wel de brokstukken opruimen op zoek naar een uitweg.


2 gedachten over “De enige uitweg is naar binnen”

Plaats een reactie