De gulden middenweg

Het politieke spectrum

Het standaard wachtkamer gesprek over het weer is aan deze man blijkbaar niet besteed. Ik heb mijn billen nog maar nauwelijks op de stoel naast hem laten zakken of hij stelt zijn onbeschaamde vraag.
“Waar staat u in in het politieke spectrum?”

De waarheid ligt ergens in het midden

Toegegeven, ik ben totaal verrast door deze vraag. Voor zover ik het, in al mijn sociale onhandigheid, kan beoordelen is dit niet de meest gangbare eerste vraag bij een ontmoeting. Het is ook een vraag waar ik nogal nerveus van word. Ik was ingesteld op prietpraat niet op een intellectuele discussie over de politiek. Ik moet dus een tandje bijzetten om niet al te dom over te komen.

Eerlijk is eerlijk ik heb geen pasklaar antwoord op zijn vraag. Ik heb namelijk geen idee waar ik sta in het politieke spectrum. Ik ben niet uitgesproken links en niet uitgesproken rechts, maar of ik daarmee automatisch in het midden sta?

De kieswijzer

Zodra er nieuwe verkiezingen aankomen probeer ik me er weer eens in te verdiepen. De waarheid is dat er geen enkele partij is waar ik het helemaal mee eens ben. In het verleden heb ik een aantal keer zo’n kieswijzer ingevuld en daar kwam telkens weer de SGP als favoriet uit.
Geen haar op mijn hoofd die er, ook maar een seconde, over denkt om op deze partij te stemmen.

De kiezer beslist

Het punt is dat ik het soms met links en soms met rechts eens ben. Sterk afhankelijk van het onderwerp. Nog vaker weet ik het niet zo goed, beide kanten hebben argumenten waar wat voor te zeggen valt. Het is alleen zo jammer dat er niet meer normaal gediscussieerd kan worden. Partijen schreeuwen om het hardst, overtuigd van het eigen gelijk. Er wordt niet meer naar elkaar geluisterd. Wie het niet met het standpunt van de ander eens is wordt direct met de grond gelijk gemaakt. Schelden, verwijten, bedreigen, het lijkt meer norm dan uitzondering te zijn. Het maakt het kiezen onvoorstelbaar lastig.

“U bent dan wellicht blij met het initiatief van Geen Peil?”
Zijn gezicht verraad de afkeer van dit idee.
Daar kan ik duidelijk over zijn, dat is dus echt een héél dom idee. Het Oekraïne referendum is een goed voorbeeld van dit idiote plan.
De mensen die de moeite hebben genomen om hiervoor naar het stemhokje te gaan was maar een heel klein deel van de stemgerechtigden. Dit kleine deel van de bevolking stemde met een meerderheid tegen. De tegenstemmers waren vooral tegen, omdat ze ontevreden zijn over de politieke leiders en met de EU. Het was de meesten niet eens te doen om het verdrag, daar begrepen ze namelijk niets van. Zelf heb ik ook nog een dappere poging gedaan om het verdrag te doorgronden, het ging mij royaal boven de pet. Uiteindelijk heb ik dus niet gestemd, ik had geen idee waar ik goed aan zou doen.

Inzicht

Het punt met politiek is, dat het één samenhangt met het ander. Elke beslissing heeft consequenties die niet altijd inzichtelijk zijn. Ik wil niet beweren dat de bevolking te dom is om een gefundeerde mening te hebben. Ik ben er wel van overtuigd dat het volk lang niet voldoende inzicht heeft in de gevolgen van een beslissing.

Wie heeft er nu de tijd om voor elke beslissing die in de politiek genomen moet worden, alle beschikbare informatie door te lezen en te doorgronden? Daar hebben we toch mensen met verstand van zaken voor gekozen?

De gulden middenweg

Je zou bijna op het idee komen om een eigen politieke partij op te richten, “De gulden middenweg”. We hebben echter al veel te veel partijen. Het land raakt steeds meer verdeeld.
Ik houd het dus maar bij schrijven. In het schrijven kan ik, zonder in de rede te worden gevallen, mijn mening kwijt. Geen onderwerp te gek of ik kan er over schrijven. Een oplossing waar ik prima mee kan leven.

De man heeft rustig geluisterd, dat moet ik hem nageven. Hij knikte af en toe instemmend, soms schoten zijn wenkbrauwen even omhoog. Hij heeft toch nog een vraag.
“Maar hoe denkt u dan over Trump?

BewarenBewaren

Plaats een reactie