De ideale schrijfplek

De ideale schrijfplek, bestaat die eigenlijk wel?

Je hebt niet echt veel nodig om te schrijven. Een vel papier, een pen en het liefst ook wat inspiratie, zijn op zich al voldoende. Toch is het onder schrijvers een veel besproken onderwerp; wat is de ideale schrijfplek? Dit onderwerp is op de agenda gekomen omdat ik zelf bezig ben met een nieuwe schrijfkamer. Heb ik meteen een goed excuus om met het eindresultaat te pronken. Jammer genoeg is de kamer nog niet klaar. Deels komt dit door pech; lekkage boven het plafond, stukadoor die toch geen tijd had, nieuwe stukadoor werd ziek en nog meer onvoorziene narigheid. Dat mijn lief het grootste deel van het klussen moet doen en het erg druk heeft met zijn werk, zorgt voor de verdere vertraging. Nu had ik dit artikel ook kunnen uitstellen maar het is niet erg dat de kamer nog niet klaar is. Dat ik (nog) geen foto’s kan laten zien is maar beter ook.

De ideale schrijfplek is nl. voor iedereen anders

Wellicht droom je van een eigen plekje. Een huisje op een idyllische plek met een adembenemend uitzicht. Prachtig ingericht, misschien zelfs met een knappend haardvuur. Een plek waar je in alle rust en in opperste concentratie aan je meesterwerk kunt schrijven.

De realiteit is, dat dit voor de meesten onder ons niet is weggelegd. Verreweg de meeste schrijvers zouden al heel blij zijn met een hoekje in hun eigen huis. Per schrijver verschilt de behoefte, maar ook de behoefte zelf kan per situatie verschillen. Ben je een schrijver die in alle rust, zonder geluiden en andere afleiding het beste schrijft, er zijn momenten in je verhaal die om onrust of geluid vragen. Een goede dialoog schrijven lukt mij het beste als ik stemmen kan horen. Niet de stemmen van mijn kinderen en andere directe familie of vrienden, want dan word ik te veel afgeleid. Stemmen van vreemden, dat werkt het beste voor mij.  Voor die situatie ga ik een kopje koffie drinken in een openbare gelegenheid. Ik bedenkt dan waar mijn personages hun koffie zouden drinken. Het zorgt voor de juiste toon, het juiste ritme en meestal ook voor extra inspiratie. Het is heel inspirerend om conversaties af te luisteren (vergeet vooral geen aantekeningen te maken!) Voor het inrichten van jouw ideale schrijfplek zul je voor jezelf dus een aantal vragen moeten beantwoorden:

Waar bestaat mijn behoefte uit?

 • Wel of geen geluiden (zie hieronder mijn tip)
 • Rustige of onrustige omgeving (tip: creëer  thuis rust en stilte. Onrust en geluid kun je altijd zelf opzoeken)
 • Wel of geen uitzicht (In between gordijnen of glasfolie dan heb je weinig in- en uitkijk maar wel licht)
 • Wel of geen mensen/dieren om me heen (deur dicht en op slot of met een niet storen bordje)
 • Ben ik snel afgeleid door:
  • huishoudelijk werk (deur dicht of het huis uit, werkt dan het beste)
  • Telefoon (uitzetten of op stil zetten)
  • rondslingerende tijdschriften (lezen is goed maar voor alles is een tijd nietwaar, dus wegleggen in een andere ruimte)
  • Facebook/Twitter of andere Social Media? (Alle meldingen, bliebjes, pingetjes e.d. uitzetten of helemaal afmelden)

Probeer deze lijst zo compleet mogelijk te maken

Hoeveel ruimte heb ik beschikbaar?

In principe heb je aan een stoel en een tafel al genoeg. Soms heb je zelfs dat niet eens nodig.

Door de antwoorden op de eerste vraag kun je bekijken wat je precies nodig hebt. Heb je geen mogelijkheid om dit thuis te realiseren dan zul je creatief moeten denken. Misschien kun je af en toe het huis van een vriend of familielid gebruiken als die aan het werk is. Als tegenprestatie kun je bijvoorbeeld de hond een keer uitlaten.
Antikraak, alleen of met meerdere creatievelingen in een langdurig leegstaand pand.
De bibliotheek is ook een prettige plaats om te schrijven, handig voor de nodige research en meestal ook goedkope koffie!

Welke spullen heb ik nodig?

Je behoeften zijn duidelijk, de ruimte is geregeld en nu kun je daadwerkelijk over de (aanschaf van) spullen gaan nadenken. Begin je lijstje met de basis spullen:

 • Bureau
 • Bureaustoel
 • Goede verlichting
 • Voldoende pennen en papier
 • Stroomvoorziening voor computer/notebook
 • Printer
 • ….

Kijk ook eens goed naar wat je al in huis hebt en wees creatief. Die oude commode van de kinderkamer kan met wat extra planken misschien wel heel goed dienst doen als boekenkast of leg er een lange plank op, plaats er 2 poten onder en je hebt een uniek en praktisch bureau.

Voor je van alles gaat aanschaffen gaan we eerst naar de volgende stap

Het budget

Je ziet jezelf al helemaal zitten. Een prachtig antiek Engels bureau met lederen inleg. Een originele notaris lamp en een lederen Chesterfield bureaustoel. Een kristallen kroonluchter aan het plafond en inspirerende kunstwerken aan de muur. In zo’n werkkamer komt dat meesterwerk pas echt goed van de grond. Jammer genoeg blijkt je bankrekening net toereikend te zijn voor de plaatselijke kringloop.
Je hebt echt geen vette bankrekening nodig om een prettige werkplek te maken. Met een paar losse poten en een plaat MDF  kom je al een heel eind en ben je met een paart tientjes klaar. De kringloop is ook zo gek nog niet, een oude houten tafel is met een lik verf weer zo goed als nieuw.

Eindelijk je kunt de ideale schrijfplek gaan inrichten:

Nu je alles op een rijtje hebt kun je met het leukste en tevens het moeilijkste onderdeel gaan beginnen. Het inrichten van je eigen plekje. Bestaat jouw beschikbare ruimte uit een plek buitenshuis, bij vrienden, familie of b.v. de plaatselijk bieb? Dan lijkt het inrichten een overbodige stap, maar je hebt bij het schrijven van je verhaal toch het een en ander nodig: Pennen, papier, misschien een laptop, research materiaal, aantekeningen enz. Je zou daarvoor een trolley kunnen inrichten, dan heb je altijd je spullen bij de hand, waar je ook zit te schrijven. Het inrichten van je schrijfplek vraagt de nodige aandacht en is vooral een kwestie van smaak en behoeften. Zoek naar inspiratie op het internet, in tijdschriften of mijn persoonlijk favoriet Pinterest. Verzamel plaatjes die jou, om wat voor reden dan ook je aanspreken. Door een collage samen te stellen kom je er vanzelf achter welke stijl je aanspreekt. Over smaak valt wel degelijk te twisten, dus daar kan ik je niet echt bij helpen.

Algemene tips:

 • Rust is moeilijk te vinden, creëer dat als het mogelijk is dus thuis
 • Wees niet alleen praktisch in je inrichting maar zorg ook voor inspiratie om je heen (hier kom ik wellicht in een ander artikel nog eens op terug)
 • Een prikbord voor losse notities is erg handig net als een whiteboard voor snelle aantekeningen
 • Een wekker voor freewriting, tijdige pauzes en ontspanning
 • Houd een apart notitieboekje bij de hand, tijdens het schrijven komen er ineens personages, ideeën en scènes op visite die niets in je verhaal te zoeken hebben, parkeer ze in dit boekje voor later.
 • Voldoende frisse lucht, dat houdt jou en de ruimte fris
 • Maak een combinatie van nieuwe, oude en gekregen spullen. Nieuw kan vaak heel praktisch zijn, oude spullen hebben een geschiedenis en kunnen inspireren. Dingen die je gekregen hebt van iemand die je dierbaar is, een kaartje, een boekje o.i.d. kunnen enorm inspirerend en motiverend zijn. Op mijn schrijfkamer vind je meerdere van dit soort items terug. Het schrijfsetje hieronder b.v. heb ik van mijn kinderen voor mijn verjaardag gekregen.

Ze hebben dit samen uitgezocht bij Signum in Firanze. Naast dat het erg mooi is brengt ook fijne herinneringen boven.

 • Denk bij het inrichten over elk detail goed na. Schrijven doe je niet alleen met hart en ziel maar met al je zintuigen. (Over het Zintuigen-journaal zal ik op een later tijdstip nog een artikel schrijven)
 • Neem de tijd, als je het doet, doe het dan goed.

Ik hoop dat je met deze tips de ideale schrijfplek voor jou kunt creëren. Vergeet niet om er regelmatig ook even vandaan te gaan. Lekker naar buiten, onder de mensen komen. Want de allerbeste schrijfplek is toch echt het leven zelf.

3 gedachten over “De ideale schrijfplek”

 1. Via Facebook

  Anke van Haften

  ik zit gewoon op de bank, achter mijn laptop, tv of radio aan, kid wandelen in en uit, een kwebbelende vogel en een hond die uit wil.. af en toe loop ik naar het koffieapparaat om vervolgend de net gezette koffie koud te laten worden. Ik vergeet alles en iedereen om me heen als ik schrijf..

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: