De kledingkast, het leven bestaat uit keuzes maken

Het wisselen van de seizoenen is voor mij het sein dat de kledingkast onder handen wordt genomen. Zonder aarzeling trek ik alles uit de kast en daarna zullen er nog heel veel taken uitgevoerd moeten worden.

Dat leeghalen van mijn kledingkast is al een heel karwei want ik heb echt belachelijk veel kleding. Zowel in ons vorige als in dit huis hebben we een extra kamer waar ik alle kleding naar toe breng. Zo kan ik eerst de kast schoonmaken en daarna begint het moeilijkste deel; keuzes maken. Wat blijft en wat kan of moet weg?

Zuinig op mijn kleding

Hoewel deze enorme berg textiel anders doet vermoeden koop ik niet eens zo heel erg vaak nieuwe kleding. Mijn kleding draag ik gewoon erg lang. Soms zie ik foto’s van jaren terug waarvan de kleding nog steeds in mijn kast hangt en zelfs regelmatig gedragen wordt. Ik ben dus best zuinig op mijn kleding. De reden dat mijn kledingkast uitpuilt is dus omdat ik wel af en toe iets nieuws koop en maar bitter weinig kleding wegdoe.

Hoeveel kleding heb je eigenlijk echt nodig?

Dit jaar wilde het maar geen voorjaar worden en dus was de kledingkast pas laat aan een opfrisbeurt toe. Nadat ik alles eruit had en die enorme stapels in het kamertje zag liggen vroeg ik het me ineens af. Hoeveel kleding heb je nu echt nodig? Hoeveel shirts, broeken, rokken, jurken zijn noodzakelijk en hoeveel is dus eigenlijk overbodig?

Een speurtocht over het alwetende internet laat vooral zien dat de meningen nogal verdeeld zijn. De term die ik het vaakst voorbij zie komen is ‘The Capsule Wardrobe’ een uitgebalanceerde garderobe waarbij je kwalitatief goede kledingstukken kiest die je met elkaar kunt combineren. Dat spreekt me wel aan en dus besluit ik me er eens in te verdiepen.

Oké dat is even slikken

De capsule garderobe is ingedeeld in seizoenen dus dat deel heb ik alvast. Ondergoed, sokken, sportkleding en accessoires vallen overigens buiten de capsule garderobe. Je hebt zevenendertig kledingstukken per seizoen in je kledingkast. Laat dat even bezinken en bedenk dan dat dit inclusief schoenen is! Oei dat is even slikken.

Toch als ik de richtlijn voor de aantallen zo zie staan lijkt het me best te doen:
 • 6 paar schoenen
 • 8 onderstuks (broeken, rokken)
 • 19 bovenstuks (jassen, jurken, truien, vesten, blouses, tops, t-shirts)

Het idee achter dit concept is dat je kiest voor kwaliteit en gaat combineren zodat je alsnog minstens vijfenzeventig verschillende combinaties kunt maken. je kiest voor een goede basis die je eventueel met accessoires kunt aankleden.

Een andere kijk op mijn kledingkast

Met een kritische blik bekijk ik al mijn kleding. Die heerlijke broek waar ik inmiddels doorheen kan kijken, gaat nu dus echt weg, Die bloes waar ik altijd de mouwen van oprol omdat de manchetten versleten zijn mag ook vertrekken en zo ruim ik dan toch het een en ander op. Ik zit nog steeds ruim, heel ruim boven die zevenendertig stuks kleding, maar ik heb het toch al gekocht dus niemand schiet er iets mee op als ik het niet meer draag.

Onze manier van consumeren vraagt te veel van onze planeet

We kopen te makkelijk nieuwe spullen en gooien te makkelijk weg. Besef dat voor die goedkope spullen, grondstoffen gebruikt worden die de aarde uitputten, dat er arbeid wordt verricht door mensen en soms kinderen die uitgebuit worden om de prijzen laag te houden. Kijk ik begrijp dat ik vanuit een luxe positie schrijf omdat ik de keuze heb om voor betere kwaliteit te kiezen. Ik begrijp best dat als je weinig te besteden hebt, die keuze niet vanzelfsprekend is. Maar ik heb wél die keuze en dus de bijbehorende verantwoordelijkheid.

Daarom ben ik bewuster gaan inkopen. Ik vervang kleding door duurzame stukken en omdat daar best vaak een behoorlijk prijskaartje aan hangt, kies ik steeds vaker voor pre-loved stukken. Tweedehands dus. Voor de toekomst ga ik echt werk maken van een minder gevulde en beter uitgebalanceerde kledingkast. Dat hoeft niet persé precies die zevenendertig stuks te zijn maar het hoeft zeker niet zoveel te zijn en te blijven als dat ik nu heb.

Nog wat tips

Nieuwe knopen op een blouse of jas kan al een verschil maken. Een wijde top (laten) tailleren en het ziet er al heel anders uit. Die lange blouse of rok inkorten of juist langer maken. Kleding die echt goed past doet heel veel voor de uitstraling van wat je aan hebt. Zelf niet handig met de naaimachine? Misschien een moeder, tante, vriendin of oom en anders zit er bijna overal wel een kleermaker die het voor een klein bedrag kan doen.
Verschoten kleding die verder nog in prima staat is kun je in de wasmachine verven en zo weer een nieuw leven geven of organiseer een kleding ruildag met vriendinnen, collega’s of buren.

Breng je schoenen naar de schoenmaker en poetsen mensen. Je schoenen gaan zoveel langer mee als je ze een beetje liefde en aandacht geeft.

Nog een tip: niet te vaak wassen. Kleding uithangen en luchten is makkelijker, goedkoper en beter voor de levensduur van je kleding. Hang je wollen kleding op een hanger terwijl je zelf doucht en het is weer helemaal fris. Mist is ook ideaal om je kleding op te frissen.
Had ik al gezegd dat je schoenen moet poetsen? Kleine inspanning en ze gaan veel langer mee.

Heb jij nog tips, laat het dan hieronder weten, zo leren we van elkaar.

4 gedachten over “De kledingkast, het leven bestaat uit keuzes maken”

 1. Ook het opruimen van onze kledingkast is nodig, maar zevendertig kledingstukken per seizoen?. Door de warmte golven die via de rug het lichaam willen verlaten(ja de overgang) zijn al jaren de seizoenen een geworden. We dragen korte mouw in de zomer,lente, herfst en winter aangevuld met een warm vest. Natuurlijk hangen er in de kast ook kledingstukken waarvan je denkt ja waarom heb ik die nog. Het lichaamsgewicht speelt hierbij ook nog een rol en steeds in de veronderstelling dat je op een dag dat wel weer eens zou kunnen dragen. Helaas is dat nog niet gelukt. Misschien toch maar opruimen. Lastig zijn de schoenen. Het kopen van schoenen is een drama. Zo komt het dat ik elke jaar nieuwe schoenen nodig moet aanschaffen.Vaak zitten budget schoenen het fijnst. Goed voor de beurs, maar voor de slijtage niet goed voor mijn voeten. Dus daar hebben we er niet veel van staan.

  Een kledingstuk om de dag dragen helpt ook mee. Zeker je (spijker)broeken kan je meerdere keren dragen zodat je minder hoeft te wassen. Kledingstukken weggooien is zonde en ze nou voor poetslappen te gebruiken? Bij het opruimen en weggooien van ondergoed dat gaat me beter af

  Beantwoorden
  • Allereerst, heel erg bedankt voor je reacties. Hier en bij vorige artikelen. Dat waardeer ik enorm.

   Die zevenendertig stuks dat is inderdaad even slikken. Maar als je toch geen verschil hebt met het wisselen van de seizoenen dan mag je toch 4 x 37 stuks ? Alle gekheid op een stokje of hanger in dit geval, het is zoeken naar wat meer balans. Het kan bij mij echt met een heel stuk minder. Voorlopig dus alleen kopen als ik echt iets nodig heb en dan kiezen voor een goede kwaliteit. Alles weggooien en opnieuw beginnen is ook niet echt duurzaam lijkt me zo.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: