De lol van HSP en ADD

Soms heb ik van die periodes dat het allemaal best lekker gaat. Niet perfect want dat is een utopie, maar zo’n periode dat het leven best oké lijkt te zijn. Voor mij als HSP -er mét ADD betekent dat, net genoeg prikkels om niet verveeld of óverprikkeld te raken. Een kwetsbare balans die lastig te vinden en te behouden is maar de laatste tijd zat ik dus in zo’n goede periode.

Zat inderdaad, want na de blog van vorige week raakte ik enorm overprikkeld. Blijkbaar raakte ik met deze blog een hele boel mensen. Nog voor de lunch bleek het aantal bezoekers op de website met ruim 278% ten opzichte van de vorige week, toegenomen. Mijn inbox stroomde al snel na de publicatie vol en na de aankondiging op Instagram kreeg ik naast de reacties onder de foto ook een grote hoeveelheid privé berichten.

Heel veel persoonlijke verhalen van vrouwen én mannen. Veel vragen ook hoe ik op het punt van acceptatie ben gekomen en hoe ik tegenwoordig om ga met kritiek op mijn uiterlijk. Ik ben gestopt met tellen bij reactie 683. Al die berichten lezen en beantwoorden nam de hele dag, avond en zelfs een groot deel van de volgende dag in beslag.
Dat is wel wat ik wil bereiken als schrijver, mensen raken, een discussie op gang brengen en mensen aan het denken zetten. Een fantastisch compliment dus al die reacties.

Hoe onvoorstelbaar leuk ik het dus ook vind, die interactie, het bleek wel erg veel ineens en ook erg vermoeiend. De volgende dag besloot ik even pas op de plaats te maken. Even een dag geen Social Media, geen emails lezen en beantwoorden. Rustig aan de tijd nemen om alles te laten bezinken en verwerken.
Jullie verhalen raken mij namelijk ook en de lol van HSP is dat je de pijn en het verdriet van de ander minstens zo sterk ervaart als die van jezelf.
Ik had blijkbaar meer tijd nodig om mijn balans weer te vinden want die dag rust, werden er uiteindelijk een paar meer. Er was zoveel om over na te denken.

Een bevriende schrijver en mede HSP -er gaf mij een waardevolle tip

Een beperkt aantal emails en reacties per keer lezen en tussendoor even wat anders doen. Niet meer iedere vraag persoonlijk beantwoorden maar de vragen bundelen en in een keer, middels een Instagram Post/Storry te beantwoorden of een blog te schrijven als dat zich beter leent. De vragenstellers daarin taggen zodat ze weten dat je hun vraag beantwoord hebt.
Dit neem ik zeker mee voor De volgende succesvolle blog.

Mijn manier om weer grip op de situatie te krijgen

Nu deal ik inmiddels al wat jaren met mijn HSP en ADD en afhankelijk naar welke kant van de balans de meter doorslaat is mijn coping anders.
Slaat de meter door richting HSP dan raak ik verlamd, niet letterlijk gelukkig, ik krijg niets meer gedaan. Zit in het hoekje van de bank en kan alleen nog maar huilen.
Slaat de meter echter door richting ADD dan ga ik ordenen en organiseren.

Dit keer sloeg de meter door richting ADD. Ik begon met mijn administratie te ordenen, die is al geordend maar het kan altijd beter. Mapjes, ordners, labels en alles keurig op datum rangschikken. Als het echt heel erg wordt kan het zelfs gebeuren dat ik bonnetjes op alfabetische volgorde ga opbergen.
Ik deel de kast op kantoor opnieuw in. De versnipperaar raakt oververhit en de papierbak puilt uit.

De vraag of ik anti-make-up ben, heeft blijkbaar ook iets bij mij opgeroepen

Het antwoord is trouwens nee, ik ben niet anti make-up. Ik maak me geregeld op, het is alleen geen moeten meer. Ik ben met en zonder make-up oké met mezelf.
Die persoon moest een zien hoe vol mijn make-up tafel zit. Die kan ik trouwens ook wel eens opruimen. Sowieso kan de slaapkamer wel wat aandacht gebruiken.

Die ene muur in de slaapkamer stoort me namelijk al vanaf dat we hier wonen. De wastafel klopt niet met de rest. Dat gat waar een lamp gezeten heeft is ook nog een punt van aandacht. Ik ga op mijn bed zitten om alles in me op te nemen en probeer te visualiseren hoe ik het dan wel wil hebben.

Ineens zie ik het voor me

De aanschaf van een nieuwe ladekast en opbergdozen zou er voor zorgen dat ik alles nóg beter kan sorteren en nog overzichtelijker kan maken dan het al is. Aan de ene kant dus een extra ladekast en aan de andere een wandplank om die lelijke muur en dat gat weg te werken.

Ik ga naar mijn kaptafel en zoek alles uit. Oude make-up nakijken en eventueel weggooien, sponsjes, kwasten, kammen borstels en doosjes schoonmaken, ik ben er best een tijd mee bezig.
Als ik mijn spulletjes weer een plekje heb gegeven ben ik bijna tevreden.
Die wandplank moet zo snel mogelijk opgehangen worden.

Inmiddels hangt de wandplank (trap volgens hubbie) ook aan de muur en ben ik heel tevreden met het resultaat.

En zo ga ik stap voor stap door mijn huis. en is het hier dus heerlijk opgeruimd en georganiseerd en dat allemaal dankzij jullie reacties dus.

Dat is dus de lol van schrijven, HSP en ADD, het geeft overzicht, ruimte en heel veel voldoening.


4 gedachten over “De lol van HSP en ADD”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: