De sprong naar vrijheid

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Zo’n periode dat het even niet zo lekker gaat. Dat kan iets kleins zijn maar ook iets groots en heftigs. Er zijn soms vervelende situaties waar we zelf iets aan kunnen doen en er zijn situaties waar we helemaal niets aan kunnen doen. De controle over je leven heb je slechts ten dele in de hand maar je hebt wel de mogelijkheid en zelfs de vrijheid om, wat de situatie ook is, er op je eigen manier mee om te gaan.

Een andere mindset

Zelf heb ik ook zo het een en ander voor de kiezen gehad. In het verre maar ook in het recente verleden en zelfs op de dag van vandaag nog. Een heftige periode waar heel wat emoties bij loskomen. Te persoonlijk om hier te delen. Meneer Schrijfhart en ik waren en zijn er kapot van en hebben een tijd professionele begeleiding gehad om door de ergste pijn heen te komen. De situatie is niet veel veranderd maar wij zijn wel veranderd. We gaan er anders mee om, kijken ook anders naar de situatie. Dat maakt een enorm verschil. Onze manier van denken (mindset) is anders geworden en daardoor kunnen we het leven weer aan. We voelen weer de vrijheid om naast het verdriet dat we voelen ook weer gewoon te genieten van het leven.

Onze manier van denken is heel bepalend

Dat onze manier van denken en de wijze waarop we naar de situatie kijken, zo’n wereld van verschil maakt is voor mij wel een enorme openbaring. Als dat lukt bij zo’n ingrijpende gebeurtenis, dan is dat een heel krachtige manier om anders in het leven te leren staan. Ik heb het nog maar net bedacht en ik ervaar al een enorme vrijheid in mijn hoofd.
alsof het zo moest zijn zag ik zeer kort na dit Aha moment een aanbieding van een coach voorbij komen. je kon inschrijven voor een gratis online traject van een paar werken om te werken aan je mindset. Er was maar beperkt plaats en ik twijfelde geen moment.

De focus verleggen

Het eerste gesprek leverde me meteen al heel veel op. Om elkaar te leren kennen, vertelde de coach eerst wat over zichzelf en daarna was ik aan de beurt.
“Zou je zo ook over je vriendin praten?”
Die vraag kwam nogal onverwachts en ik begreep de vraag ook niet zo goed. Ik vertelde toch gewoon over hoe ik zo’n beetje in elkaar dacht te steken en waar ik aan wilde werken? Best eerlijk ook nog want ik wilde zoveel mogelijk profijt hebben van die paar sessies.

Nu zal ik hier niet de hele sessie over gaan doen maar het kwam hier op neer, dat ik met de blik van een vriendin naar mezelf moest gaan kijken. Je weet best dat je vrienden, net als de rest van de wereldbevolking, niet perfect zijn. Je focus ligt echter op hun mooie eigenschappen en zo zou de focus ook op je eigen mooie eigenschappen moeten liggen. Het heeft me best een paar dagen bezig gehouden. Als je erop gaat letten schrik je van je eigen gedachten over jezelf.

Ja hoor daar kwam het sporten weer om de hoek kijken

Dan is daar die blijkbaar onontkoombare vraag naar welke sport ik beoefen. Daar kan ik kort over zijn, geen. Welke sport zou je willen beoefenen? Daar kan ik ook kort over zijn, geen.
Daar is dan ook nog de te verwachten waarom vraag en ik heb er een duidelijk antwoord op, ik vind het gewoon niet leuk om te doen en ik heb toch de vrijheid om niet te sporten?
Zo makkelijk kom ik er niet vanaf. Ik moet uitleggen wát ik er dan precies op tegen heb.

Het kost zoveel tijd. Een uurtje fitnessen kost je gewoon een halve dag. Je moet er naar toe, omkleden, sporten, uitkleden, douchen, aankleden, haar föhnen, weer naar huis. De oefeningen die je moet doen zijn ook allemaal hetzelfde je beweegt je armen en benen van elkaar en weer naar elkaar toe, voor de variatie de ene keer op een apparaat en de andere keer met gewichten maar de beweging blijft hetzelfde.

De coach laat me op een andere manier naar het idee van sporten kijken. Wat als het niet zoveel tijd zou kosten? Lang verhaal kort. Ik ben gaan trampoline springen. Officieel heet de minitrampoline, die ik heb aangeschaft een rebounder. Zoals gezegd een mini trampoline, die anders bespannen is zodat de impact van de sprongen groter is. Inklapbaar ook nog, dus het neemt niet veel ruimte in.

Na de eerste koffie klap ik het ding uit en ik kan ongewassen, in mijn pyjama, mijn oefeningen doen. Op mijn eigen tempo én ik hoef er de deur niet voor uit. Een app op mijn telefoon verzorgt het trainingsschema, ik hoef alleen maar op start te klikken en voilà ik kan aan de slag.

De sprong naar vrijheid

vrijheid van denken en mindset
foto met en door Sonja Grinwis

In het begin nog wat onzeker maar gaandeweg spring ik steeds hoger en zelfzekerder en geloof het of niet ik begin het zowaar leuk te vinden. Ik ervaar een enorme vrijheid als ik los kom van de zwaartekracht en ergens tussen hoop en vrees zweef. Er gebeurd ook van alles in mijn hoofd door het springen alsof ik boven mijn zorgen, stress en verdriet uit spring.

De vrijheid die ik tijdens het springen ervaar blijft de rest van de dag bij me hangen en hierdoor worden allerlei processen in gang gezet die lastig te benoemen zijn. Met elke sprong is wat overdreven maar elke dag wordt ik mentaal sterker.

Die vrijheid in mijn hoofd en in mijn lijf zorgen ervoor dat ik meer en meer mijn grenzen ga verleggen. Ik kom los van de beperkingen en angsten die ik mezelf heb opgelegd en geloof het of niet vandaag heb ik zelfs een racefiets gekocht.

6 gedachten over “De sprong naar vrijheid”

 1. Ik laat t trampolinespringen wel aan mijn jongste dochter over. Wandelen met de hond is mijn enige sporten. ‍♂️

  Beantwoorden
  • Een late reactie van mijn kant. Kijken naar je dochter op de trampoline is ook leuk natuurlijk en wandelen is super om te doen, zeker met een hond. Dus doe waar jij je goed bij voelt, als je maar af en toe hier terug komt om te lezen natuurlijk

   Beantwoorden
 2. Wat een positieve blog, Sonja. Zo fijn om te lezen hoe je, en dat heb je in het verleden ook al gedaan, alles aanpakt en probeert weer zo goed mogelijk door je dagen te gaan. Verandering/verbetering/aanpassing van mindset is zo belangrijk, dat goed te doen kost mij soms ook moeite. Bewondering voor je en hoe je er open over schrijft! Mooi om te lezen ❤️

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: