De val van Gorka

De val van Gorka

Recensie tekst over De val van Gorka

De val van een roemrucht fotograaf

Van die gasten die zo in zichzelf zijn gaan geloven, dat je ze hun succes op den duur toch een beetje gaat misgunnen. Om ze zo weer met beide benen op de grond te krijgen en ze een beetje Hollandsche nuchterheid bij te brengen.

Zo’n gozer is George. In eerste instantie lijkt het een aardige vent, maar al snel ontpopt hij zich tot een arrogante lul. En het zijn van een arrogante lul met het dedain van Kaag in het kwadraat, maakt iemand toch minder sympathiek en laat de gunfactor net zo snel verdwijnen als de zon tijdens een typisch Nederlandse zomer. 

Eerlijk is eerlijk, de man kan dingen. Fotograferen. Niet voor niets heeft hij The Universal Photographer of the Year Award gewonnen. Zeg maar wat de Pulitzer Prize voor schrijvers is, of een Oscar voor acteurs.

Wie die George dan is? Gorka. Da’s zijn bijnaam en het is het hoofdpersonage in de fantastische debuutroman van Sonja Grinwis. En al in de proloog weet Sonja je te pakken met dit personage. Op een vervelende manier, want deze man, dit karakter, is zo stuitend pedant dat je met lichte walging verder leest: want dat is wat je wil, verder lezen. 

En waar ik zeg “op een vervelende manier”, is dat bedoelt als compliment. Want karakters die beklijven, die je raken, op welke manier dan ook, dat zijn karakters die door de schrijver zo briljant zijn neergezet en uitgewerkt, dat ze het boek zo goed maken. 

Maar, nog knapper is het dat je naar het einde van het boek toe weer sympathie voor Gorka krijgt. De val van Gorka lees je werkelijk in een sneltreinvaart uit. Er zijn zoveel ontwikkelingen, zoveel open eindjes en Sonja weet met haar schrijfstijl continu twijfel te zaaien over gebeurtenissen, intenties van andere karakters en eerlijk is eerlijk… dit boek zou ook niet misstaan in de Nederlandse thrillerlijsten. Continu is er een soort zinderende spanning die je scherp en alert houdt. Je blijft je mening en indrukken van personages herzien, zeker ook die van Bibi, de partner van Gorka, want die speelt een evenredig belangrijke rol in dit verhaal.

De val van Gorka is een actueel boek over grensoverschrijdend gedrag, met de schandalen van The Voice nog in het achterhoofd en de nieuwste zaak – Thijs Römer – die op dit moment de media domineren. Wat heeft de media überhaupt voor invloed op de levens van bekende personen, wat doet social media in dit soort zaken en hoe bepalend is dit voor mensenlevens, hoe beleven daders, of… vermeende daders deze rollercoaster?

Zonder enige spoiler weg te geven, hoop ik dat jij, als lezer, besluit dit prachtige boek te kopen. Het zal je niet teleurstellen!

Hoeveel sterren ik dit boek geef? Vijf uit vijf, uiteraard.  lees verder

Tjeerd Langstraat
schrijver van pittig leesvoer
eigenaar van Jalapeño Books


Koop van de schrijver zelf

Bestel hieronder jouw gesigneerde exemplaar van de Paperback of het Ebook (E-pub format)

Zoals je ongetwijfeld zult begrijpen kunnen gesigneerde exemplaren en E-boeken niet geruild of geretourneerd worden.

Na ontvangst van je bestelling ontvang je van mij een factuur met de betaalgegevens, zodra de betaling binnen is gaat het boek zo snel mogelijk op de post of ontvang je het E-book per email.

Zodra je het boek gelezen hebt heb je er ook vast een mening over. Een beoordeling op de websites van Hebban, Goodreads, maar ook hieronder, stel ik echt enorm op prijs. Zit je op Instagram, Facebook, TikTok, X, ergens anders of op meerdere social media? Voel je vrij om schaamteloos je mening te geven. Daar help je mij en andere lezers echt enorm mee. Ik ben je nu al oneindig dankbaar.

volledig adres, inclusief postcode en land weergeven
geef naam, gelegenheid, een eventueel verzendadres e.d. op. Beter te veel informatie dan te weinig

Hieronder kun je jouw recensie over De val van Gorka achterlaten.

Gemiddelde score: 5.0 uit 5 (5 stemmen)
5 sterren
5
4 sterren
0
3 sterren
0
2 sterren
0
1 ster
0
Sjaan
Sonja Grinwis

Geweldig boek

Goed geschreven. Spannend soms tenenkrommend. Soms ook triest om te lezen wat iemand meemaakt en dat je daardoor wordt wat je wordt. Maar de liefde overwint.

11 maanden geleden
Bea
Sonja Grinwis

Kon het boek niet weg leggen

Wat een mooie schrijfstijl die lekker leest. En dan het verhaal, wauw! Ik werd er in meegezogen, kon het boek niet weg leggen. Zeker een aanrader!

11 maanden geleden
Marlies
Sonja Grinwis

Geweldig verhaal

Het verhaal leest lekker weg. Ik moest er even inkomen doordat de ene keer Gorka en de andere keer Bibi aan het woord is maar als snel had het verhaal me te pakken. Steeds als ik dacht dat het gedrag van Gorka niet gekker kon ging hij toch weer een stapje verder. Het verhaal zit goed in elkaar met een mooi spanningsopbouw. Het zet ook tot nadenken en smaakt naar meer. Bovendien is Liefde overwint alles nu mijn nieuwe mantra

11 maanden geleden
Nelleke
Sonja Grinwis

Aanrader

Hoe je mening over een persoon/personage kan veranderen. Van engerd, naar zielig persoon tot sympathie krijgen. Knap staaltje schrijfwerk!

11 maanden geleden
Alie Jorna
Sonja Grinwis

Super!

Gister heb ik je boek uitgelezen. Man, wat een fijn boek om te lezen en ook heeft het genoeg met mij gedaan. Als dochter van alcoholische vader was er veel herkenning wat het aanpassen betreft van je ik, om de lieve vrede te bewaren. Tenen lopen werk en de spanning was om te snijden En ook in mijn latere leven heeft dit zijn gevolgen gehad en ben ik dankbaar daarvoor. Het heeft me gebracht waar ik nu ben en in staat om anderen te helpen.

Een prachtig boek en heb je mij meegenomen in het verhaal. Ook zeker een compliment voor het belichten van de andere kant van een mens. We oordelen snel over een ander zonder te kijken waar iemand vandaan komt. Niet dat ik daarmee iemand zijn gedrag goedkeur, maar wel dat je het kan begrijpen.

9 maanden geleden

Beoordeling De val van Gorka.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hebban recensies

error: Beveiligingswaarschuwing