De vis wordt duur betaald

De tuin van ons vorige huis was een puinhoop toen we het huis kochten. Een berg zand, een berg stenen, een verrotte schuur en in het midden een slecht gesnoeide perenboom. De verhuizing was ergens in augustus en we hadden dus de hele herfst en winter om een goed doordacht tuinplan te maken. Een tuin is pas compleet als er een vijver met vis aanwezig is, maar als ouders van een ondernemende peuter konden we niet voorzichtig genoeg zijn. Het werd dus een vijver op Madurodam formaat, waar zelfs een guppy het nog benauwd in zou krijgen.

De vijver kreeg na een aantal jaren, toen de kinderen eenmaal hun zwemdiploma’s gehaald hadden, een upgrade. We kochten een schooltje Shubunkins en Goudwindes en het begon echt ergens op te lijken. De vissen hadden het naar hun zin en begonnen te groeien en te vermenigvuldigen.

Één vis groeide net even wat harder dan de andere en al snel bleek dit een vreemde eend in de bijt. Bij de Shubunkins was een koi karpertje meegekomen. De vijver was totaal niet geschikt voor een koi karper. Zelfs na de upgrade was de vijver nog te klein en te vol met waterplanten. Toch bleek de karper zich prima te kunnen handhaven en in record tempo werd het onze favoriete vis. De Koi reageerde op onze aanwezigheid en werd al snel handtam. Tot onze grote verbazing zwom na een jaar of twee, drie ineens nog een koi karper in onze vijver rond en tot op de dag van vandaag hebben we geen idee waar deze vandaan gekomen is.

Het nieuwe huis is ook voorzien van een vijver en wat voor één. Een enorme afmeting en niet te veel waterplanten, kortom een droomvijver voor onze koi’s. De vijver zat al aardig vol met vis maar er is ruimte genoeg.
Meneer Schrijfhart wil zelfs meer koi’s in de vijver.

Een dorp verderop zit een vijver centrum gespecialiseerd in koi karpers waar meneer Schrijfhart graag eens zou gaan kijken. Het is zaterdag en we gaan we er samen naar toe. Op het juiste adres aangekomen kijken we elkaar verbaasd aan. Als Randstedelingen hebben we een iets andere voorstelling bij een vijver centrum dan het zaakje waar we nu voor staan. We laten ons niet kennen en gaan naar binnen.

De eigenaresse begroet ons uiterst vriendelijk en is ook niet te beroerd om ons van de nodige informatie te voorzien. Ruim een uur lang verteld ze vol enthousiasme over de verschillende soorten koi karpers en hun verzorging. Meneer Schrijfhart blijkt inmiddels als een blok te zijn gevallen voor een rood met zwart gevlekte vis. Zonder aarzeling krijgt hij alles te horen over de eigenschappen van de soort en het karakter van deze specifieke vis. Ze verteld ook welke vis háár favoriet is en waarom.
‘Hij heeft zo’n lief koppie.’
Zelfs ik begin enthousiast te worden tot meneer Schrijfhart vraagt wat zijn favoriete vis kost.

Vanaf zeshonderdvijfennegentig euro, bovendien wordt de vis gewogen én komt er per kilo nog een bedrag bij.

Terwijl mevrouw even een andere klant gaat helpen en ik van de schrik sta te bekomen, zie ik hoe meneer Schrijfhart in zijn protemonnee staat te gluren.
‘Lieve schat, ik weet niet wát je aan het doen bent, maar jij gaat echt geen zevenhonderd euro aan een vis uitgeven hoor.’
Hij probeert het nog met zijn allerliefste glimlach maar ik moet ergens een grens trekken.

We praten nog even na met de eigenaresse. Het blijkt dat de verkoop van koi’s op zijn vroegst in april weer van start gaat. Sterk afhankelijk van de weersverwachting en de nieuwe aanvoer van vis. Bovendien moeten we eerst met een monster van het vijverwater langskomen zodat ze kan testen of ons water wel goed genoeg is voor haar vis.

Eenmaal thuis gekomen vertel ik onze oudste hoe duur de vis betaald wordt. Hij blijkt totaal niet onder de indruk.
‘Weet je nog hoeveel jij voor Pepper hebt betaald? Die wordt hoogstens dertien jaar en koi kan wel veertig jaar oud worden. Bovendien hoef je een koi niet uit te laten, en ze eten ook nog eens een stuk minder.’

De grijns op het gezicht van meneer Schrijfhart spreekt boekdelen.


6 gedachten over “De vis wordt duur betaald”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: