De winst van het opgeven

Vol enthousiasme begon ik aan mijn tweede keer NaNoWriMo.
Een maand lang had ik gereserveerd voor het afronden van mijn manuscript. De laatste puntjes op de i zetten en dan het nieuwe jaar beginnen met een zoektocht naar een uitgever.

De eerste week zat ik al binnen mum van tijd in die heerlijke schrijfflow. Zo gaaf om te zien hoe het verhaal onder mijn handen tot leven komt. Ik voorzag dan ook totaal geen problemen.
De tweede week staat bekend als de hel-week. De euforie van de eerste week is wegebt. Je komt er achter hoeveel tijd het kost om elke dag je target te halen. Het verhaal gaat plotseling een andere richting op dan je eigenlijk voor ogen had. Je karakters lijken een eigen leven te gaan leiden en ineens zie je het helemaal niet meer zitten.

De eerste keer dat ik meedeed met NaNoWriMo heb ik daar totaal geen last van gehad. De woorden bleven maar stromen en ruim binnen de tijd had ik de vijftigduizend woorden op papier staan. Dit jaar ging ik dus met voldoende zelfvertrouwen de tweede week in. Het werd uiteindelijk wel een hel-week. Niet vanwege het verhaal of NaNoWriMo zelf. Er gebeurde ineens van alles in de privésfeer. Dat slurpte zoveel energie op en nam zoveel ruimte in mijn hoofd in beslag dat het schrijven helemaal niet lukte. In het weekeind kwam ik weer een beetje tot rust en begon aan een inhaalslag.

De schrijfflow kwam weer terug en ongemerkt tikte ik duizenden woorden per dag. Ik zat weer helemaal op schema constateerde ik tevreden.
‘s Nachts lag ik wakker van de pijn in mijn schouder. Al maanden heb ik last van een hele nare slijmbeursontsteking en die speelde nu weer heel erg op. Het lange schrijven achter elkaar is niet goed voor mijn schouder.
Voor het herschrijven moet ik me echt kunnen overgeven aan het verhaal. Er helemaal induiken en hard werken.

Het gaat niet. De pijn is ondragelijk. Door de pijn die ik probeer te ontwijken gaat nu ook mijn pols zeer doen. Ondertussen slik ik een cocktail van medicijnen om de dag door te komen. Goed voor mezelf zorgen is veel belangrijker dan een zelf opgelegde deadline halen met alle gevolgen van dien. Ik heb dus besloten om de NaNoWriMo te laten voor wat het is.
Opgeven dus, ik weet dat het beter is maar het voelt als falen. De mailtjes van de NaNoWriMo blijven binnenstromen. Goedbedoelde peptalks veroorzaken bij mij veel onrust. Ik hou niet van opgeven maar het kan niet anders.

Het is de karaktertrek waardoor ik burn-out ben geraakt. Doorgaan, desnoods tegen de klippen op. Omdenken dus. Ik heb voor mezelf gekozen. ben mild voor mezelf geweest en dat is dikke winst. Dat boek komt echt wel af maar gewoon in een rustiger tempo. Ik kijk op mijn NaNoWriMo account. De onverbiddelijke grafiek die laat zien dat ik steeds verder onder de lijn zak geeft de doorslag. Met een zucht van verlichting klik ik op account verwijderen.

12 gedachten over “De winst van het opgeven”

  1. Moedige beslissing nadat het eerst zo lekker ging met schrijven en je verhaal zo lekker vlotte. Maar als je lijf niet meewerkt dan wordt het tijd voor drastische maar moedige keuzes. Veel sterkte en beterschap!

    Beantwoorden
  2. Dat het vervelend voelt om af te haken- zelfs als falen – kan ik me helemaal voorstellen. Zeker als je van nature een doorzetter bent. Maar zo’n door de omstandigheden ingegeven beslissing om aan jezelf te denken is moedig en verstandig. Dat boek komt er echt wel. Je hebt de juiste keuze gemaakt. Denk aan jezelf, neem je rust en ga in je eigen tempo voorwaarts.Ik heb er alle vertrouwen in.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: