Diep, een kort verhaal, door Karin Slaughter

En dan vergeet je gewoon om je kind op tijd naar school te brengen

Karin Slaughter is niet voor niets de koningin van de suspence (spanning). Karin Slaughter kan schrijven en ze heeft miljoenen fans over de hele wereld om dat te bewijzen. Ze wordt niet alleen door haar fans maar ook door collega schrijvers op handen gedragen. Haar boeken bevatten vaak verschillende, gecompliceerde verhaallijnen die in een verrassende plotwending bij elkaar komen. Je wordt vanaf het begin gegrepen door het verhaal en door de karakters. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en hierdoor blijf je lezen, hoofdstuk na hoofdstuk. Wie éénmaal aan een boek van Karin Slaughter begint, vergeet te eten, te drinken, de was op te hangen en soms vergeet je zelfs om je kind op tijd naar school te brengen. (leg dat maar eens uit aan de leerkracht)

Titel: Diep
Auteur: Karin Slaughter
Genre: literaire thriller
Uitgever: De bezige bij B.V.
Uitgavedatum: april 2015
Uitvoering: E-book
Pagina’s: 98/0.69 mb
ISBN: 9789023489931

Achterflap

Een fascinerend en hallucinerend kort verhaal van de Queen of Crime, Karin Slaughter.

Charlie Lam heeft zijn leven lang hard gewerkt voor wat hij wilde bereiken. Nu zit hij opgescheept met een ondankbare vrouw, een verwende dochter en een ontevreden minnares. Niemand kan hem kwalijk nemen dat hij wel wat extra’s wil verdienen.
De afspraak is eenvoudig: Charlie haalt een pak van de stomerij met daarin de naam van een belangrijk man. De volgende dag bezoekt deze man hem in zijn showroom, rijdt met een nieuwe auto weg en Charlie ontvangt een dikke envelop met geld. Iedereen blij.
Maar op het scherpst van de snede gebeurt het ondenkbare, en raakt Charlie in grotere problemen dan hij ooit had kunnen dromen

Karin Slaughter

Is een Amerikaanse thrillerschrijfster, bekend van de Grant County-serie. Karin Slaughter is geboren in een klein stadje in Georgia en woont tegenwoordig in Atlanta. Ze is bekend door haar thrillers uit de Grant County-reeks, die ook wel de Sara Linton-reeks genoemd wordt. Sara Linton is kinderarts en raakt in de boeken verwikkeld in moordzaken. Naast de Grant County-reeks, heeft Karin Slaughter “Vervloekt geluk” samengesteld. In dit boek schrijven Amerikaanse, Engelse en Nederlandse auteurs een hoofdstuk aan de hand van een bedel van een bedelarmband, die als rode draad door het boek loopt. “Triptiek” en “Versplinterd” zijn thrillers die niet in de Grant County-reeks thuishoren, maar personages uit deze reeks komen wel voor in de boeken, deze reeks is bekend als de Atlanta-reeks of Will Trent-reeks.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Karin_Slaughter

Een kort verhaal is de kunst van het weglaten

Één van de eerste regels die je leert bij het schrijven van korte verhalen is dat je het aantal karakters in je verhaal beperkt moet houden. Simpelweg omdat je anders niet genoeg ruimte hebt om je karakters goed uit de verf te laten komen. Een kort verhaal schrijven houdt in, dat je heel snel tot de essentie moet komen er is geen ruimte voor versieringen. Een kort verhaal is vooral de kunst van het weglaten. Het liefst één verhaallijn, maximaal twee.

In dit verhaal zitten veel te veel karakters. Naast Charlie verschijnen; zijn vrouw en dochter, broers en zussen (ik ben de tel kwijt geraakt), ouders, een klant, een zwerver, de baas van de stomerij, 2 politieagenten, een maffiabaas, een minnares, een secretaresse, de (ex-)vrouw van de zwerver, een patient, een verpleegster. Ik ben niet eens zeker dat ik ze allemaal onthouden heb.

De conclusie:

Het verhaal zelf wijkt nogal af van wat ik gewend ben van deze schrijfster. De gebeurtenissen zijn zo absurd en volkomen ongeloofwaardig. Ik heb geen moment gedacht; “oh wat spannend”. Mijn gedachten waren keer op keer; “ja, de groeten, dat geloof ik niet”.

Een voorbeeld:
Charlie merkt op een zeker moment dat zijn penis en ballen zijn losgekomen van zijn lichaam. Tot zijn verbazing (geen paniek! maar verbazing?) is het een soort stekker die hij kan loskoppelen. Éénmaal losgekoppeld blijkt hij gewoon een vagina te hebben. Dan heb je als schrijver wel het één en ander uit te leggen aan je lezers. “Diep” is niet wat ik ervan verwacht en gehoopt had. De wending in het verhaal roept zoveel vragen bij me op dat ik nog steeds het gevoel heb dat het verhaal gewoon niet klopt. Hoe?, waar en wanneer dan? Karin Slaughter heeft, naar mijn idee, te veel verhaal in een beperkt aantal pagina’s willen stoppen.

Misschien dat ik het over een poosje nog eens lees en dan tot de conclusie kom, dat ik het de eerste keer gewoon niet goed heb begrepen. Dat zou zomaar kunnen, het is en blijft natuurlijk toch een Karin Slaughter.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: