Dood van een gelukkig man, Giorgio Fontana

Dood van een gelukkig man is het slot van een tweeluik over justitie en de rechterlijke macht in Italië. Het eerste deel Het geweten van Robert Doni en dit deel zijn prima los van elkaar te lezen. Waar de leeftijd, van deze jong schrijver, in het eerste deel, het verhaal nog enigszins in de weg zat, heeft hij dat in dit deel goed weten te maken.

 

Titel: Dood van een gelukkig man
Auteur: Giorgio Fontana
Genre: Literaire fictie
Uitgever: Wereldbibliotheek
Uitgavedatum: september 2015
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 240
ISBN: 9789028426375

Giorgio Fontana

Wordt op 22 april 1981 geboren in Saronno, Italië. Hij volgt een studie filosofie aan de universiteit van Milaan en studeert af met een proefschrift over intern realisme van Hilary Putnam.
In 2007 publiceert hij zijn eerste roman. Zijn boeken winnen regelmatig prijzen in Italië en worden in steeds meer landen vertaald.

 

 

Dood van een gelukkig man

Het verhaal beschrijft twee moeilijke periodes in de geschiedenis van Italië. De periode van de tweede wereld oorlog, waarin Italië een zéér dubieuze rol heeft gespeeld en de periode waarin het land gebukt ging onder terroristische aanslagen.

Het verhaal kent weinig spanningsbogen en een trage verteltijd, dit maakt dat je soms verveeld dreigt te raken.
Het boek bevat hier en daar ook wat slordigheidjes. Dat begint al op de achterflap waar wordt gesproken over rechter Giacomo Colnaghi, terwijl de man officier van justitie is.
De uitgebreide en veelvuldige benoeming van alle straatnamen waar Giacomo doorheen wandelt of fietst storen mij nogal. Het voegt voor mij niets toe aan het verhaal omdat ik nu eenmaal niet de hele plattegrond van Milaan in mijn hooft heb zitten.

Door de sfeerbeelden die de schrijver oproept en zijn sterke dialogen, weet hij mij toch telkens weer terug het verhaal in te trekken. Bij vlagen doet de schrijfstijl mij denken aan Hubert Lampo en die behoort tot mijn favoriete schrijvers.

Door de worsteling in het leven van Giacomo Colnaghi zien we de worsteling van een verdeeld en stuurloos land. Wat is goed en wat is fout? en kun je dit wel zo zwart/wit stellen?
De schrijver geeft geen pasklare antwoorden maar zet de lezer aan het denken. De vaak prachtige beeldende zinnen, zingen nog lang na.

Dood van een gelukkig man krijgt ‘slechts’  3 sterren maar is zeker een aanrader.

Iets meer spanning en vaart in het verhaal en dit was een juweeltje geweest

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.