Een gebrek aan twijfel leidt tot een gebrek aan creativiteit

Twijfel

Een maagdelijk wit vlak staart me aan. Kom maar op met die woorden. Bouw maar zinnen. Creëer een verhaal. Ik kan niet beweren dat het leeg is in mijn hoofd, dat is het namelijk nooit. Vandaag krijg ik het alleen niet helder. Twijfel is een monster, altijd aan het loeren, om toe te slaan. Vandaag ziet het zijn kans schoon.

Geloof ik nu echt dat ik het kan? Schrijven, lezers trekken? Kom op zeg, je weet wel beter! Het papier blijft vooralsnog maagdelijk wit.

Buiten is de ochtendmist verjaagt door wind en regen. Vandaag is de herfst blijkbaar ook niet overtuigt van eigen kunnen. Geen wind die om het huis giert met dikke druppels die op het raam kletteren zodat je als vanzelf trekt krijgt in warme chocolade melk. Het is zo’n miezer regen met een triest briesje. De mini druppels op het raam kronkelen in een gestaag tempo omlaag, achtervolgt door nog meer van hetzelfde.

Freewriting

Het overkomt me vaker, zoals bij alle schrijvers, zo’n dag dat het gewoon niet wil lukken met schrijven. Het helpt me dan (meestal) om gewoon vrijuit te schrijven wat er in mijn hoofd opkomt. Schrijven zonder doel of richting, gewoon woorden schrijven tot het blad vol is. Uiteindelijk zit daar altijd wel iets bruikbaars tussen.

Ik zet mijn pen op het papier: Ik ben een schrijver omdat… Mijn hand hangt onbeweeglijk boven het blad. Het blijft mistig in mijn hoofd. Een andere zin dan maar: Ik twijfel aan mijn kunnen omdat…
Ik probeer het nog eens: Twijfel is goed omdat…

Ik staar vertwijfeld uit het raam. Het weer gaat vandaag ook alle kanten op, inmiddels schijnt de zon. Ik zucht diep en kijk nog eens naar mijn vel papier.

Ach als de herfst al niet weet welke kant het op moet vandaag. Ik sta op van mijn stoel. Trek mijn schoenen en jas aan. Naar buiten, wie weet waait de mist wel uit mijn hoofd. Morgen weer een dag.

Free writing is een prima hulpmiddel om je hoofd leeg te schrijven. Het geeft vaak bijzondere inzichten. Handig voor schrijvers maar ook voor piekeraars. Marjon Sarneel heeft een leuke cursus om je de techniek eigen te maken.

BewarenBewaren

2 gedachten over “Een gebrek aan twijfel leidt tot een gebrek aan creativiteit”

  1. Ja, de bekende twijfel. Het niet op gang kunnen komen.
    Als je gaat freewriten, ga dan niet denken maar laat je pen bewegen. Schrijf tien keer achter elkaar dezelfde zin: ik schrijf omdat… en vul die aan met desnoods de grootst mogelijke onzin. Leef je lamlendigheid uit op papier. De enige regel: houd je pen in beweging.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: