Een kind kan de was doen, maar een kluns?

Net als bij andere gezinnen komt er ook bij mij geen eind aan de stapel was. Net als je denkt de bodem van de wasmand bereikt te hebben blijkt één van de kinderen als donderslag bij heldere hemel een opruim-stuip te hebben. Een kind kan de was doen maar bij ons beperkt zich dat tot het creëren van was. Uit alle hoeken en gaten komen sokken, ondergoed en verloren gewaande kledingstukken tevoorschijn en kun je weer van voren af aan beginnen.

Toen de wasmachine het begaf wilde ik zo’n zelfde als op de reclame, echt ideaal. Je stopt een kledingstuk in de machine, draait de was en het komt brandschoon, droog en gestreken weer tevoorschijn, zo’n machine wil ik ook hebben. Bij mij komt de was als een depressieve dweil uit de machine en is niet direct te herkennen wat de oorspronkelijke functie ook al weer was.
De verkoper hoort mij geduldig aan en helpt mij snel uit de droom.

Na een weekje weg met de familie is bij thuiskomst de stapel was helemaal niet meer te overzien. Tot mijn schrik zie ik dat het waspoeder op is. We moeten toch boodschappen doen en bij de supermarkt zie ik dat de drie-in-één-pods in de aanbieding zijn. Ik herken ze van de reclame.
Tegenwoordig moet je iedereen blij en tevreden houden. Vooral niemand uitsluiten, dus er was een diverse groep acteurs aangetrokken om de pods aan de man te brengen. Man, vrouw, jong, oud, dik, dun, groot, klein, veel of weinig pigment. Zelfs aan de kluns was gedacht, die mocht op het eind nog even laten zien dat het met poeder of vloeibaar nogal een knoeiboel kon worden. Elke acteur stond voor een geopende machine deed een soort dansje en gooide met veel zwier een pod in de machine. Makkelijk en zonder geknoei.

Ik herkende mij in de kluns, zag de aanbieding en zette resoluut twee dozen pods in winkelwagen.

Thuis stop ik de eerste lading wasgoed in de machine en worstel ongeveer een kwartier met de kindersluiting van de doos. Eindelijk heb ik de deksel van de doos gesloopt, ik pak een pod en gooi hem in de machine. In tegenstelling tot de reclame stop ik nooit slechts één t-shirt of overhemd in de machine. Bij mij zit de trommel vol en de pod stuitert met dezelfde vaart weer terug naar buiten. De oplosbare folie is blijkbaar niet bestand tegen stuiteren en spettert uit elkaar. Een kind kan de was doen, maar een kluns zoals ik? Met een handdoek boen ik de vloerbedekking schoon, de handdoek kan meteen bij de was. Ik pak een nieuwe pod en besluit deze gewoon in de machine te leggen.

Het wasprogramma start en dan zie ik dat de pod zich aan het glas van de deur heeft vastgeklampt. De was draait achter de pod vrolijk het eerste rondje. Ondertussen zakt de pod verdrietig langs het glas naar beneden. Richting de plek waar kleingeld, sokken, bankpasjes, haarspelden en oordopjes zich normaal verzamelen. Dit is duidelijk niet de bedoeling. Ik zet de machine stil, open de deur en haal de pod tussen het rubber uit. De folie knapt en het wasmiddel stroomt enthousiast mijn mouw in. Mijn trui kan nu ook meteen bij de was, ik pak weer een nieuwe pod en probeer deze naar achteren in de machine te bewegen. Nu ben ik niet zo groot dus ik moet bijna in de machine kruipen. Een kind kan de was doen maar bij mij gaat het lang niet zo makkelijk en elegant als in de reclame.

De handdoek en trui hebben het wasmiddel netjes opgenomen maar nu zit er dus een hoeveelheid van drie pods in de machine. Het schuimt als een malle en even ben ik bang dat het zelfs de machine uit begint te schuimen. Gelukkig is na drie keer extra spoelen al het schuim verdwenen. De was is perfect schoon en het hele huis ruikt heerlijk maar het is wel een hele dure wasbeurt geworden.

Een kind kan de was doen maar die pods moet je duidelijk buiten bereik van klunzen houden. Ik ga mooi weer terug naar mijn oude vertrouwde poeder dat is een stuk voordeliger.

6 gedachten over “Een kind kan de was doen, maar een kluns?”

  1. Ha ha, deze is grappig. Ik vroeg me laatst nog af of ik wel het juiste wasmiddel op de juiste manier gebruikte … Maar ik kan het beter gewoon zo blijven doen als ik dit zo lees.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: