Een perfect leven in vijf simpele stappen

Er komt een persoonlijk bericht via Instagram binnen. Het blijkt van een jonge vrouw met wie ik al een tijdje contact heb. Ze laat me weten een nieuwe blog te hebben geschreven waarin ze naar mij verwijst en of ik daar problemen mee heb? Die vraag kan ik uiteraard pas beantwoorden als ik het artikel heb gelezen.

Ooit heb ik haar aangespoord om te gaan schrijven en in het artikel staat dat ze blij is dat ze die stap heeft gezet.

Het is altijd fijn om te merken dat je iemand hebt kunnen inspireren. Het leuke is dat haar blog mij weer heeft geïnspireerd om dit stuk te schrijven. Ze heeft in het artikel namelijk geschreven dat iemand haar wees op de natuur, hoe mooi ze die vindt, hoe ze ervan kan genieten terwijl in de natuur helemaal niets perfect is. Dat ze daar van kan leren de lat voor zichzelf niet zo hoog te leggen.

De zinnen blijven in mijn hoofd hangen. Van de natuur kan ik zo genieten. Het is waar ik tot rust kom, waar de meeste van mijn verhalen en artikelen ontstaan. Waar mooie ideeën en plannen geboren worden. Een onuitputtelijke bron van rust en inspiratie.

Hoezo, in de natuur is niets perfect?

Als ik een boom bekijk dan groeit die zelden in een kaarsrechte lijn omhoog. De takken hebben allemaal een ander vorm, andere afmeting en een andere dikte. De schors die de boom beschermt is niet helemaal glad. Sterker nog de schors van menig boom heeft een structuur waarbij zelfs mijn cellulitis verbleekt. 

Bloemen en planten groeien richting het licht of richting water. Maar net waar het meeste behoefte aan is. Dat je dan misschien scheef groeit, geen plant die zich daar druk om maakt. De samenstelling van de grond, de hoeveelheid zonlicht, de aanwezigheid van andere planten en dieren, de hoeveelheid beschikbaar water en de ruimte. Dit alles bepaald waar een plant wel of niet kan groeien.

Dieren en planten zijn perfect op elkaar afgestemd, ze hebben elkaar nodig om te overleven. De eekhoorn bijvoorbeeld verzamelt een seizoen lang noten, verstopt ze om de winter te overleven. De eekhoorn heeft echter een niet al te best geheugen en vergeet dus nogal wat van de verstop plekken. Dat lijkt onhandig maar juist doordat de eekhoorn zo vergeetachtig is, groeien er op steeds weer nieuwe plaatsen, nieuwe notenbomen zodat de eekhoorn altijd verzekert is van een verse voorraad nootjes. Voor de eekhoorn geen lege schappen bij de buurtsuper. 

Rivieren volgen nimmer de kortste route van A naar B. Ze meanderen door het landschap, volgen de meest logische weg. Bergen en rotsen zijn niet symmetrisch, ze vormen zich zich naar de omstandigheden. Dieren zoeken hun weg door de natuur die hen de meeste veiligheid biedt, niet hoe ze het snelst op de plaats van bestemming komen.

Door alleen al goed naar de natuur te kijken zijn er zoveel levenslessen te leren. De natuur strekt zich uit naar waar ze behoefte aan heeft. Volgt de meest veilige, logische route. Vecht niet tegen de omstandigheden en past zich aan als dat noodzakelijk is. Zonder protest, zonder stress, in volkomen aanvaarding en rust.

Alles past precies in elkaar. Elk stukje, elk dier, elke plant heeft een functie. Het een kan niet zonder het ander. Een ingewikkelde maar perfecte puzzel. Naar mijn idee is de natuur wel perfect maar klopt onze perceptie van wat perfect is gewoon niet.

Dus hier zijn vijf simpele stappen voor een perfect leven:

  • laat je ideeën over perfectie los
  • strek je uit naar wat je nodig hebt
  • accepteer je omstandigheden en pas je aan als de omstandigheden daar om vragen
  • kies niet de snelste maar de logische weg
  • haal je levenslessen uit de natuur

6 gedachten over “Een perfect leven in vijf simpele stappen”

  1. imperfectie is ook perfectie. Dat zie je zeker als je goed naar de natuur kijkt. In de basis is alles perfect en wij mensen zijn onderdeel van die prachtige natuur en staan met alle elementen daarvan in verbinding. Mooie dag.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: