Eigenwijs en beeldschoon

Het is een jaarlijks terugkerend pleziertje. Een weekeindje weg met mijn mams. De oorsprong hiervan ligt ergens in mijn tienerjaren. We weten niet meer wanneer het precies ontstaan is of wanneer het precies gestopt is. Toen alle steden zo’n beetje dezelfde winkels kregen en vaak ook nog in dezelfde groepjes bij elkaar was de lol er wel vanaf. Het maakte niet meer uit of je in Den Haag, Rotterdam of Groningen was, alles leek op elkaar.

Een paar jaar terug was ik aan het nadenken over een cadeautje voor mams verjaardag. Ik wilde haar echt verwennen met iets bijzonders en toen kwam het idee van een weekeindje weg ineens in gedachten. Niet om te shoppen, want we hebben genoeg. Meer dan genoeg spullen zelfs, daar hoeft echt niets meer bij. Het moest een weekeind worden waarin we cultuur konden snuiven, een stadswandeling maken of een rondvaart. Waarin we veel zouden praten, lachen, huilen maar vooral genieten van elkaars gezelschap.
Het cadeau viel enorm in de smaak en een nieuw  ritueel was geboren.

Vorig jaar is het er niet van gekomen. In het begin van 2017 kreeg mijn mams twee flinke beroertes op een dag. Het jaar stond vooral in het teken van haar herstel. Ik ben zo trots op haar. Ze heeft heel hard gewerkt om te komen waar ze nu is. Niet de moed laten zakken, niet kijken naar hoe het was maar naar wat het nu is en wat nog wel mogelijk is. Een sterke vrouw met een hart van goud. Als ik mijn moeder zou moeten omschrijven: Eigenwijs en beeldschoon.

Dit jaar kon het weer en het werd Brugge.

We hadden schitterend weer, een bijzonder fraaie kamer in een bed en breakfast waar we echt buiten proportioneel verwend zijn. Wat is Brugge een prachtige stad! We hebben enorm genoten en zoveel mooie dingen gezien. Ik zou jullie zoveel mooie foto’s van de stad kunnen laten zien, ik heb er meer dan genoeg gemaakt.
Maar het is juist de foto van een boom die ik zo bijzonder vind.

Als je goed kijkt zie je dat de boom ooit is omgevallen. De stam ligt op de grond en zelfs een deel van haar wortels is boven de grond gekomen.

De boom ontwricht en met weinig overlevingskansen heeft zich aan de situatie aangepast. Tegen de natuur en alle verwachtingen in groeit en bloeit deze boom gewoon verder. Haar takken nemen een bocht en strekken zich uit naar de zon. Deze gehavende boom draagt haar bladerkroon met trots. De overgebleven wortels zoeken weer houvast in de grond. Deze boom is eigenwijs en beeldschoon juist omdat ze anders is.

Maar er is nog een aspect aan dit verhaal dat me ontroerde. De verantwoordelijke groenbeheerder van de stad heeft geaccepteerd dat deze boom ‘anders’ was en haar de kans en de ruimte gegeven om zich op haar eigen manier te ontwikkelen.

Deze boom staat daar zo eigenwijs en beeldschoon omdat ze ‘anders’ mocht zijn.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

10 gedachten over “Eigenwijs en beeldschoon”

    • Mijn moeder is echt héél leuk. Lief en wijs en sterk en ach gewoon een top mama. In mijn tienerjaren vond ik vreselijk als mensen zeiden dat ik op haar leek. Nu beschouw ik het als een heel groot compliment.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: