En dan weet je: ‘het roer moet om’

Vriendin woont in een andere provincie op een heerlijke plek aan het water. Een aantal jaar geleden heeft zij met haar gezin het roer drastisch omgegooid. Weg uit de drukte en het beton. Toen vond ik dat heel lastig, ze woonde om de hoek en ik kon zo bij haar terecht als het nodig was. Ik was toen heel bang dat ik haar kwijt zou raken maar die zorgen bleken onterecht.

Vriendin en ik gaan dan ook al heel wat jaren samen. Ze kent me als geen ander dus als zij zegt dat ik langs moet komen om te ontspannen, dan doe ik dat. Hemelvaart leek het uitgelezen weekeind daarvoor. Extra vrije dagen, haar kinderen en de mijne hebben hun eigen plannen, haar is hubbie weg voor werk en de mijne had ook wel zin in wat ontspanning.

We boffen echt enorm want op het weer is niets aan te merken en alle ingrediënten voor een fantastisch lang weekend zijn aanwezig. We fröbelen, voeren diepgaande en minder diepgaande gesprekken, we wandelen met de honden, we lachen en zwijgen in een ontspannen stilte. Alle stress en zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De prikkels van buitenaf, die ik vaak zo intens ervaar, lijken hier geen of in elk geval een stuk minder invloed op me te hebben.

Onderweg naar huis merkt hubbie terloops op dat het weekend me goed heeft gedaan, dat ik meer de ‘oude’ Sonja was.
‘Jij moet weg uit de drukte Son, het roer moet om.’
Thuis pakken we sneller dan gewenst de draad weer op. De Randstad heeft haar eigen ritme en daar wordt een mens ongewild in mee genomen.

Hubbie duwt de iPad onder mijn neus.
‘Kijk, eens wat een mooi huis.’
We hebben het er al wel eens over gehad, rustiger te gaan wonen. Vrijer, meer natuur enzo maar dat is voor later als de kinderen uit huis zijn, als we het bedrijf willen verkopen, als als als. Het roer omgooien is een mooie droom maar er kleven nogal wat praktische bezwaren aan.

Het huis dat hubbie me laat zien is in dezelfde plaats als waar vriendin woont. Sterker nog, het is hemelsbreed slecht een paar honderd meter verder. Ik ben verbaasd want hij was tot nu toe altijd heel stellig, hij ging die brug niet over. Dan sta je ‘s ochtends en ‘s avonds gruwelijk in de file en dat is voor hem echt een dealbreker.
Zelf heb ik ook zo mijn bedenkingen, de kinderen die hier hun vrienden, werk en school hebben. Mijn ouders die hier wonen, vrienden, werk, sociale contacten. Ons leven is hier en bovendien is het niet het soort huis waar ik al zo lang van droom. Een oude woonboerderij met knusse vertrekken en beestjes om me heen is toch al jaren mijn droom?

De locatie is wel te gek, vrijstaand, aan de buitenrand, volop natuur en vrij uitzicht. De koeien kun je horen en zien en waarschijnlijk ook ruiken. De foto’s geven een overzicht van een comfortabel en praktisch huis maar erg strak en modern. Het heeft niets van een een nostalgisch aandoende boerderij.
Toch laat het huis me niet los en ik besluit om een bezichtiging aan te vragen. Min of meer om het af te kunnen sluiten. Eigenlijk ging ik er vanuit dat er tijdens zo’n bezichtiging toch wel het een en ander aan te merken zou zijn. Elk huis heeft wel wat minpunten en dan kunnen we het loslaten, tenminste dat was het plan.

De makelaar doet de deur open en ik stap de hal binnen. De sfeer van het huis voelt meteen goed. Eenmaal in de woonkamer zie ik de tuin en ik ben verbijsterd. Het lijkt wel een park.
De rest van het huis heb ik uiteraard ook bekeken maar bij de eerste blik op de tuin vielen alle bezwaren weg, ik was verlieft.

Het roer gaat om en een nieuw avontuur gaat beginnen

6 gedachten over “En dan weet je: ‘het roer moet om’”

  1. Dat doe je helemaal goed! Chapeau. Ik weet uit ervaring wat het is om het roer helemaal om te gooien ben menigmaal mijn eigen pad gegaan. Ook ik ben heel snel overprikkeld en overgevoelig voor de drukte. Ben blij dat je er weer bent. Go girl go… make your dreams come true groetjes van zij die schrijft.

    Beantwoorden
  2. Mooi zoals je ‘het wel weten, maar eerst nog dit en dat en zus en zo’ beschrijft en dat de wens dan toch uitkomt, je droom waar wordt. Net even anders, maar het gevoel is er! Ik wens jullie alle geluk

    Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: