Feest der eenzaamheid

Ze zit wat verloren, in de stoel bij het raam, de handen minzaam gevouwen op haar schoot.

De dochters zijn druk met de hapjes en drankjes.
De schoonzoons vergelijken hun behaalde sportieve prestaties via een app op de telefoon.

Terwijl de dochters rondgaan met blokjes kaas zijn de zwagers in discussie over de politiek. Hun vrouwen proberen elkaar af te troeven met de scores in Pearl’s Peril.
Oom Wim probeert nog te pochen met zijn hoge score bij Wordfeut maar dat spelen de anderen al láng niet meer.

De kleinkinderen hangen samen met de neefjes en nichtjes op de bank. Voor de zoveelste keer kijkend naar dat ene grappige Youtube filmpje of Vlog.

Ik loop naar haar toe en geef haar een knuffel.
“Gefeliciteerd met uw verjaardag tante Ans.”
“Marieke! Ik was al bang dat je niet meer zou komen.”
“Ik ben inderdaad een beetje laat, er was een ongeluk gebeurd op de snelweg, maar,”
“Je bent er, dat is het belangrijkste, nietwaar?”
“Dat is waar tante. Als er feest is ben ik van de partij.”

Vorige maand ben ik nog bij haar geweest. We spraken over het overlijden van oom Henk. Het was zwaar geweest. De meiden waren nog zo klein en ze stond er ineens alleen voor. De grootste klap kwam toen de meiden eenmaal het het huis uit waren. De leegte, de beklemmende stilte. het leven, haar leven, het leek ineens zo nutteloos allemaal. De laatste jaren mist ze hem meer dan ooit tevoren. De bedoeling was dat ze samen oud zouden worden. Kromgetrokken van het leven zouden ze hand in hand door het dorp schuifelen. Het mocht niet zo zijn.

“Maar volgende maand ben ik jarig, dan komt iedereen weer. Dan is het niet leeg en stil meer in huis. Dan is het feest, gezellig.”
Haar gezicht had gestraald.

Feest? Laat me niet lachen

Ik ga de kring rond, geef iedereen een hand, mijn felicitaties en de plichtmatige drie zoenen. Liever, veel liever had ik ze allemaal een draai om de oren gegeven.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 gedachten over “Feest der eenzaamheid”

 1. Mooi oprecht stukje. Het is triest met de gezelligheid. Bijv wij gaan uit eten om tijd met elkaar door te brengen. Ipv koken is er tijd voor praten. We kijken om ons heen en verbazen ons over stelletjes die amper met elkaar praten maar wel constant op hun mobiel bezig zijn. Op straat word je omver gelopen door de zgn mobilele zombie … zucht

  Beantwoorden
  • Ja Ellie,

   Jammer genoeg herkenbaar voor veel mensen. De oer Hollandsche gezelligheid dreigt te verdwijnen. We lijken wel vergroeid met beeldschermen. Ik neem tegenwoordig regelmatig pauze van Social Media en dat bevalt eigenlijk best goed.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: