Als een Feniks zal ze herrijzen

Daar sta ik dan, voor een gesloten deur en er rest mij niets anders dan op de bel te drukken. Een simpele handeling maar ik kan het niet.  Deze dichte deur vormt een barrière tussen de angst om door de deur te stappen en de angst om dat niet te doen.

Eenmaal door die deur is er geen weg meer terug, dan ben ik officieel opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, oftewel de Paaz. Dan ben ik officieel gek.
Ga ik niet door de deur, en die keuze heb ik, dan is de kans heel groot dat ik nooit meer normaal kan functioneren in de wereld die voor kort de mijne was.
Het is een noodzakelijke stap maar wel een die me onvoorstelbaar veel moeite kost. De schaamte is groot, misschien nog wel groter dan de angst voor wat me te wachten staat. Nog niet eerder heb ik me zo eenzaam gevoeld.
Emoties razen door mijn lijf terwijl ik verkrampt naar die glimmende knop blijf staren.

Hoe heeft het ooit zover kunnen komen?

M, mijn lieve M werd ziek, darmkanker. Een jaar lang hebben we tussen hoop en vrees geleefd. Zijn uiteindelijke overlijden op tweede kerstdag heeft me als een mokerslag geraakt. Maar ik moest sterk zijn. Sterk voor zijn vrouw en voor mijn kinderen.
Op de dag van zijn begrafenis krijg ik bericht van de bank, ze hebben besloten het krediet van ons bedrijf in te trekken. Dat we al ruim twintig jaar altijd aan onze verplichtingen hebben voldaan doet er niet toe. Door de crisis gaat het slecht in de branche, dat blijkt reden genoeg.
Uit goed fatsoen besluiten we om het personeel dan maar van onze spaarrekening te betalen. Ons spaargeld verdwijnt als sneeuw voor de zon. Er komt nauwelijks geld meer binnen en met bij elkaar geknepen billen sta ik uiteindelijk bij de supermarkt. Kunnen we deze week de boodschappen nog pinnen?

Dan is daar nog het mes in mijn rug. Van iemand die ik al heel lang ken, die ik nooit kwaad heb gedaan. Leugens, verwijten en verdraaien van woorden en feiten. Ik begrijp het niet, hoe heb ik me zo kunnen vergissen?
Grote en kleine problemen, teleurstellingen en verdriet stapelen zich op.

In het voorjaar wordt door de huisarts een ernstige burn-out geconstateerd. Daar heb ik absoluut geen tijd voor en dus ga ik door. Maand na maand.
In het najaar blijkt onze oudste weer in depressie te zitten. Nog meer verdriet, nog meer stress.
Op mijn tandvlees blijf ik doorgaan, puur op wilskracht. Overlevingsdrang zo je wilt.
Uiteindelijk geeft mijn lichaam het op, begin december krijg ik steeds vaker migraine, paniekaanvallen, hyperventilatie, uitvalsverschijnselen. Ik zet een tandje bij want opgeven is geen optie. Totdat mijn hersenen geen andere uitweg meer zien en ik raak in een psychose.

Daar sta ik dus, maanden later.

De eerste vijf weken heb ik aan een stuk door geslapen. Daarna elke dag een minuutje langer wakker blijven. Hele kleine stapjes om voldoende energie op te bouwen zodat ik kan starten met de behandeling.

Nu sta ik dus voor de deur en bevries. Geen idee hoe lang ik daar als aan de grond genageld heb gestaan maar uiteindelijk is er iemand die me ziet. De deur gaat open en ik zet die moeilijke maar oh zo belangrijke stap.
De stap naar herstel.

Inmiddels is het jaren later en heb ik een ongelooflijke reis achter de rug. Een reis vol vallen, opstaan en nog harder onderuitgaan. Weer opkrabbelen, wonden likken. Huilen, schreeuwen maar vooral leren. Heel veel leren. Leren om grenzen te trekken en te bewaken. Leren om goed voor mezelf te zorgen. Leren om mild voor mezelf te zijn. Leren omgaan met mijn beperkingen.

Keihard heb ik moeten knokken om te komen waar ik nu ben en ben zelfs verder gekomen dan verwacht.

Er zijn restverschijnselen, ik heb een hersenbeschadiging opgelopen. Mijn taalgebied is aangetast. Soms kan ik het juiste woord niet vinden of weet niet meer hoe je het schrijft. Concentratieproblemen. Overprikkeld raken. Aan de buitenkant zie je niets, de littekens zitten van binnen.

De feniks, vuurvogel uit het paradijs.

Tijdens die periode van herstel heb ik eindeloos lang in het hoekje van de bank gezeten. Het raam was mijn kader waardoor ik naar de wereld keek. Die wereld bestond op dat moment uit de vogels in mijn achtertuin. Ik heb hele belangrijke levenslessen geleerd door alleen maar de mussen, vinken, meesjes en alle andere vogels te observeren. Het is ook in deze periode geweest dat ik begon te lezen over de feniks.

Hoewel er nooit bewijs is gevonden voor het bestaan van de feniks zijn er over de hele wereld en door de jaren heen verhalen te vinden over deze bijzondere vogel.

De feniks die door het vuur heen gaat en er steeds weer uit herboren wordt. Het is het symbool van wederopstanding, van eeuwig leven. De vuurvogel laat zien dat je moeilijkheden kunt overwinnen en er altijd weer nieuwe kansen zijn.

Zoals gezegd mijn littekens zitten van binnen en toch wil ik laten zien dat ik een overlever ben. Elke dag heb ik een nieuwe kans om opnieuw te beginnen

Na lang overwegen heb ik op eenendertig juli tweeduizendachttien een tatoeage van een feniks laten zetten. Voor mij een erkenning van wat ik heb meegemaakt en overwonnen. Ik wil me niet langer schamen voor de strijd die ik heb gestreden want ik ben niet gek.

Ik ben té gek!

13 gedachten over “Als een Feniks zal ze herrijzen”

 1. de titel maakte mij al nieuwsgierig.. ik heb de feniks als tatoeage laten zetten, vlak voor bij mij de ene ellende na de andere kwam.. of soms tegelijk. Einde aan mn huwelijk, vrienden kwijt, familie kwijt, geld weg, mijn chronische ziekte werd niet meer erkent dus uitkering kwijt… en toch na elke ellende kwam er weer ergens een oplossing vandaan… ongelooflijk!
  Nu ik jou verhaal zo lees lijkt het me dat mijn feniks mij al die tijd de weg wel heeft gewezen, het kwam niet voor niets op mijn pad en ik heb hem er wel altijd mee gelinkt alleen nu in een heel ander daglicht
  Dank daarvoor 🙂

  Beantwoorden
  • Dank je wel Petra voor je reactie,

   Bijzonder om te lezen dat voor jou de feniks juist al voordat de ellende begon een bijzonder symbool was. Ik hoop dat voor jou inmiddels ook betere tijden zijn aangebroken.

   Veel liefs

   Beantwoorden
 2. Was jij van de week niet de jarige die de medicijnkaart van de Libelle mocht ontvangen? Ff Checken… Ja dus! Ik ben erg onder de indruk van jouw verhaal. Er zitten een flink aantal aspecten in die ook ik heb doorlopen en het heeft me net als jij gemaakt tot wie ik ben. Een sterke vrouw die mag leven en die niet meer hoeft te overleven. In de Native cultuur van waaruit ik jaren mijn spirituele werk heb mogen doen heet zoiets de dood van een Sjamaan steven. en daarna in verbinding met de energie van de vleermuis een wedergeboorte mee te maken.
  In de westerse Cultuur speelt de Phoenix /de vuurvogel die rol. Niets is voor niets, want als je kijkt naar de Libelle die vroeger een draak was en voorbij de illusie terug mocht komen als sierlijke en prachtige Libel met in haar vleugels alle kleuren vanuit de droomtijd.
  Ik heb een boek geschreven, de titel is : leven vanuit verzet, als je wilt kun je naar de preview kijken bij mijn uitgever het Boekengilde in de boekenshop of bij Bol.com.
  Ik heb zelf ( staat niet in het boek) ooit mijn jongste zoon met een psychose naar de Paaz moeten brengen.
  Jij bent een hele moedige en sterke vrouw en het feit dat je dit allemaal hebt doorstaan en weer overeind gekrabbeld bent zegt iets over jouw karakter. Je gaat vanaf nu met een groot stuk toegevoegde waarde de weg inslaan waarvoor je hier bent.
  RESPECT voor jou Mita’kuye oyasin. hetgeen betekent áll my relatives’ of in de taal van de Maya’s
  In la’ck ech . Ik ben een andere jij.
  Warme harte groet van ‘zij die schrijft.’

  Beantwoorden
  • Heel hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Het is zo bijzonder om te lezen hoe zoveel mensen door moeilijkheden heen toch hun weg vinden. Mooi dat we deze verhalen met elkaar kunnen delen en ondanks de verschillen toch zoveel herkenning vinden.

   Beantwoorden
 3. Zo herkenbaar en toch verschillend! Dan zie je dat je niet alleen bent die ‘het’ overkomt!
  Zorg verder goed voor jezelf.

  Beantwoorden
  • Hihi, ik voorzie vooral de nodige pijn. Maar ik kijk er wel naar uit. Ben ook heel nieuwsgierig naar het uiteindelijke resultaat. Ik heb zo’n idee dat er vast wel een fotootje jouw kant op komt waaien.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: