Firma “Met de botte bijl”

Het huis waarin wij wonen stamt nog ver uit de vorige eeuw. De oude dame heeft de tand der tijd overigens prima doorstaan. Wij zorgen dan ook goed voor haar. Regelmatige controles, herstelwerkzaamheden en zelfs voor cosmetisch ingrijpen deinzen wij niet terug. Wat we zelf niet kunnen, besteden we uit en dit keer was het de beurt aan firma “Met de botte bijl*”.

Niet alleen ons huis maar ook wij worden ouder

Met het verstrijken der jaren veranderen ook onze woonbehoeften. Toen wij in het huis trokken was onze oudste nog net geen twee jaar oud. Het huis moest dan ook vooral kindvriendelijk zijn. Traphekjes, sloten op de ramen, deuren die niet spontaan dichtklappen, vergrendeling van de keukenkastjes. Het waren voorzieningen waar we nu totaal geen behoefte meer aan hebben. De oudste is op een leeftijd dat hij op korte termijn zijn vleugels uit gaat slaan.

(V)echtgenoot en ik hebben nog even overwogen om te gaan verhuizen. De zoektocht valt nog niet mee. We weten heel goed wat we wel en vooral wat we niet willen. Dat gegeven en ons budget hebben ons doen inzien dat we eigenlijk prima wonen op de plek waar we nu zitten. We besloten om weer wat cosmetische ingrepen op de oude dame los te laten.

De badkamer begon de nodige mankementen te vertonen en dus togen wij op een zaterdag richting speciaalzaak. We bekeken een groot aantal badkamers in verschillende zaken en uiteindelijk vonden we een badkamer die we beiden erg mooi vonden. (V)echtgenoot begon te onderhandelen en na wat heen en weer geschuif met bedragen en nog meer onderhandelen werden we het eens. We zouden er vanaf nu geen omkijken meer naar hebben. Een ijdele belofte zo zou al snel blijken.

Elke klus is een uitdaging

Eindelijk was het zover, de werkzaamheden aan de badkamer zouden beginnen. Firma “Met de botte bijl” bestaat uit vader en zoon. Junior zou het sloop- en tegelwerk voor zijn rekening nemen. Senior deed het installatie- en loodgieterswerk. Het afmonteren zou door hen beiden gedaan worden. Tot zover een duidelijk verhaal.

Junior begon met slopen en het huis vulde zich met stof en de nodige krachttermen. Naarmate de dag vorderde daalde het humeur van junior tot het vriespunt en het gevloek en getier nam met het uur toe. Hij zei, tegen niemand in het bijzonder, dat het een klote klus zou worden en voorzag grote problemen.

Toen hij voor een sigaretje naar beneden kwam vroeg ik voorzichtig of het allemaal wel goed ging daarboven?
“Jazeker m’vrouw geen probleem, ik versta mijn vak, vanavond is alles eruit en kan het opbouwen beginnen.”

Die avond belde senior, junior had grote problemen geconstateerd en daar moest toch even over gesproken worden. Hij zou de volgende dag extra vroeg komen om een en ander met (v)echtgenoot te bespreken.

Het bleek allemaal niet zo dramatisch te zijn.

Er was geen ruimte voor een dikke rioolpijp, het inbouw reservoir voor de wc moest dus omgeruild worden voor een exemplaar met Sanibroyeur. Dat bleek met één telefoontje en een forse bijbetaling snel geregeld. De afvoergoot die we hadden uitgezocht bleek te diep voor de bestaande vloer dus moest de badkamervloer opgehoogd worden. Kleine aanpassing en dus geen enkele reden tot paniek.

De beurt was aan senior

Senior ging aan de slag en buiten wat nadrukkelijk steunen en zuchten leek het allemaal voorspoedig te gaan. Hoewel het met minder krachttermen als bij junior gepaard ging bleek ook senior flink te mopperen en te klagen naarmate de dag vorderde.
“Nee toch! Nou dat weer, ja hoor! Dat gaat weer lekker.”
Bij elke kreet trok mijn maag zich krampachtig samen, de stress liep met de minuut op.
Na een paar dagen lukte het me echter om het gemopper en geklaag zoveel mogelijk te negeren.

Inmiddels waren we drie weken verder en konden we nog altijd niet douchen.

De afwerking gaat gelukkig snel

Junior begon met tegelen, nu zou het snel op gaan schieten.

“Ik ga even de hond uitlaten, ik ben zo weer terug”.

Hij had blijkbaar niet door dat ik al weer thuis was. Ik hoorde hem tekeer gaan tegen senior. Ik stond verstijfd van schrik.

Wat mijn vader ook voor verschrikkelijks zou hebben uitgehaald, nooit maar dan ook nooit van mijn leven zou ik zo tekeer tegen hem gaan.

Het moet gezegd, junior verstaat zijn vak. Op het tegelwerk was, in contrast met zijn taalgebruik, niets aan te merken. We hadden voor drie verschillende tegels in verschillende afmetingen gekozen en hij heeft het voor elkaar gekregen om de voegen op de vloer en de wanden keurig door te laten lopen.

Ik was uitermate tevreden met het resultaat.

De volgende dag zou junior gaan voegen en na het weekend zouden ze met de montage beginnen. Dinsdag kunt u douchen, zo werd mij verzekerd.

We zaten net aan het eten toen senior belde. Hij had nog eens goed naar die kranen gekeken samen met met junior, maar ze kwamen er niet uit. Of  (v)echtgenoot zelf de kranen kon monteren, dan konden ze na het weekend snel door met het monteren van de rest.

Het bleek al snel waarom senior het niet zag zitten om de kranen zelf te plaatsen. Hij had het leidingwerk niet goed gedaan. Onze handdouche kon op deze manier helemaal niet aan de wand gemonteerd worden. Die zou er een beetje bij bungelen. Met veel kunst en vliegwerk en een aanpassing van € 300,00 extra en de hulp van een goede vriend is het uiteindelijk toch gelukt.

Het elektrisch gedeelte was ook niet helemaal conform de eisen gedaan en (v)echtgenoot vond dat senior dat zelf maar op moest lossen. We hadden tenslotte fors betaald voor de montage, we zouden er geen omkijken naar hebben zo was ons beloofd.

Peppie en Kokkie krijgen hoogstslaande ruzie

Maandag zouden ze met zijn tweeën komen en ik zag er als een berg tegenop. Twee van die heethoofden in een kleine ruimte dat kon bijna niet goed gaan.

Mijn zorgen bleken terecht. Het duurde niet heel lang voor ze ruzie hadden. Blijkbaar had Senior het verhoogde vloertje niet goed uitgemeten waardoor de douchewand niet paste. Junior liep weg en senior ging er even later achteraan. Mij met hartkloppingen achterlatend.

Ze kwamen weer terug, de spanning was zo duidelijk voelbaar dat zelfs de hond onrustig werd.

Binnen het uur sloeg de vlam nog erger in de pan. Het had me niets verbaasd als de twee op de vuist zouden gaan.

Junior was er uiteindelijk weer vandoor gegaan en senior was in de auto gaan zitten. Druk aan het bellen.
Na een dik kwartier kwam senior weer naar binnen.

“M’vrouw er is een probleem u heeft de verkeerde douchewand uitgezocht, deze wand kan niet op een verhoogde vloer geplaatst worden.”
“Ik heb anders luid en duidelijk gehoord dat je verkeerd hebt gemeten en dat daarom die wand niet past.”
“Nee m’vrouw dat dachten we maar na het lezen van het boekje blijkt dat het aan de douchewand ligt, loopt u maar even mee naar boven dan laat ik het zien.”

Junior kwam ook de badkamer binnen en wurmde zicht tussen mij en zijn vader in. Scheldend liet hij zien wat er mis was met de vloer. Ik vertrok naar beneden.

Het onbeschofte gedrag, de fouten die gemaakt zijn en nu ons de schuld in de schoenen schuiven. Ik had er schoon genoeg van.

Ik heb Peppie en Kokkie naar buiten gestuurd en gezegd dat ze in de auto op mijn (v)echtgenoot konden wachten.

Na mijn telefoontje was (v)echtgenoot snel thuis. Ik kon er niet meer tegen en vertrok naar een vriendin om even op adem te komen.

(V)echtgenoot denkt gelukkig wel in oplossingen

Mijn (v)echtgenoot is het gewend om problemen op te lossen. Hij ziet het ook geen problemen maar uitdagingen. Hij ging in gesprek met senior en gaf duidelijk aan hoe hij vond dat de werkzaamheden een vervolg moesten krijgen. Het olijke duo is daarna scheldend en tierend naar huis gereden. Het kitbedrijf zou die middag nog langskomen zodat we in elk geval de wc en de wastafel konden gebruiken zou. Donderdag zou senior terug komen om de verhoogde vloer opnieuw te doen. Er moesten tegels bijbesteld worden en dan kon junior vrijdags tegelen en voegen dan zouden ze na het weekend de douchewand monteren, afkitten en dan konden we douchen.

Het kitbedrijf kwam niet. Senior had afgebeld anders moest hij twee keer betalen en blijkbaar vond senior het niet nodig om ons hiervan op de hoogte te stellen.

We zaten inmiddels in de vijfde week.

Ze zullen hun lesje wel geleerd hebben

Ik had inmiddels contact opgenomen met de montage afdeling. Na mijn verhaal waren ze flink geschrokken en begrepen heel goed dat ik firma “Met de botte bijl” niet meer over de vloer wenste te hebben. Jammer genoeg zaten we kort voor de vakantieperiode en pas over vijf weken konden ze een andere aannemer vrijmaken. Dat zag ik ook niet zitten. We spraken af dat er iemand van de montage afdeling toezicht zou houden op Peppie en Kokkie zodat ik me niet meer ongerust hoefde te maken.

Het ging er inderdaad een stuk rustiger aan toe hoewel de spanning nog steeds voelbaar was. Na de middag ging het toezicht weg. Ze zouden hun lesje wel geleerd hebben en het was alleen nog de douche wand afstellen dat konden ze best zonder toezicht.

Niet dus, het ging al snel weer fout. De douchewand was krom en er moest een nieuwe douchewand komen en dat kon wel weken gaan duren.

Na alles wat er mis gegaan was bleek dat firma “Met de botte bijl” ons op geen enkele wijze tegemoet wenste te komen. Ze weigerde om het kitbedrijf te laten komen zodat wij de badkamer toch zouden kunnen gebruiken. Desnoods met een handdoekje op de vloer om het water op te vangen. Ze weigerde pertinent. Heel klantgericht allemaal.

(V)echtgenoot, normaal gesproken de rust zelve ontplofte bijna. Hij trok senior nog net niet door de telefoon en diezelfde avond stond alsnog het kitbedrijf op de stoep.

Met de botte bijl

Inmiddels in week zes aangekomen is de leverancier van de douchewand zelf langsgekomen.

“Er is helemaal niets mis met de wand. Het vloertje blijkt weer niet goed gestort en de wand is niet goed op de muur gemonteerd.

Het verschil is zo groot dat is niet met afstellen op te lossen. De enige manier is om het vloertje opnieuw te storten en de douchewand opnieuw te monteren. Dan moeten de muurtegels ook vervangen worden anders zitten we met gaten in de tegels.

“Trouwens uw wc hangt ook scheef.” De monteur kan er niet over uit dat er zulk broddelwerk is afgeleverd.

Samen met mijn (v)echtgenoot spant hij zich tot het uiterste in om de douchewand zo maximaal mogelijk te laten sluiten.
De douchevloer is afgekit en we kunnen na zes weken in elk geval weer douchen.

We zijn lekker op vakantie gegaan, daarna maar weer eens verder knokken.

Dan gaan wij maar eens met de botte bijl aan de slag.

  • gefingeerde naam

BewarenBewaren

3 gedachten over “Firma “Met de botte bijl””

  1. Nu leest dit als een thriller. Geweldig geschreven. Maar die constatering zal je niet opfleuren. Man oh man, wat een doffe ellende. Ik weet dat er bij zoiets best dingetjes fout gaan maar dit is echt erg. Ik hoop maar dat alles goed komt. Sterkte!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: